Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - fiesta problem z lusterkami

mzeromski - 23 Kwi 2019, 09:51
Temat postu: fiesta problem z lusterkami
witam, mam taki problem że nie działa mi ustawianie lusterek, tak jakby nie dochodził w ogóle prąd do lusterek czy możecie mi pomóc gdzie szukać rozwiązania ?
sprawdzałem przy lewym lusterku gdzie jest cały mechanizm i nie widzę żeby było coś nie tak, wszystko jest wpięte jak należy, sprawdzałem też bezpieczniki i nie są przepalone.
gdzie jeszcze mogę zajrzeć ?
czy jest może jakaś kostka za radiem która miała by do tego coś ?
ponieważ wydaję mi się że przestało to działać w momencie gdy mój szwagier wymieniał radio w samochodzie , niby szukałem samemu ale nie mogę nic znaleźć..

slawomirro - 23 Kwi 2019, 15:10
Temat postu: Re: fiesta problem z lusterkami
mzeromski napisał/a:

czy jest może jakaś kostka za radiem która miała by do tego coś ?
ponieważ wydaję mi się że przestało to działać w momencie gdy mój szwagier wymieniał radio w samochodzie , niby szukałem samemu ale nie mogę nic znaleźć..

Przypadkowa raczej zbieżność.
Z lusterka np lewego idzie przewód do kostki przy lusterku, potem do gumowego peszla w słupku A, gdzie jest wtyk, możliwe że on się rozłączył i nie kontaktuje i wystarczy go docisnąć, tylko że tam też są przewody elektrycznych szyb, głośnikowe i centralnego zamka.
Dalej idą sobie przewody od lusterek do bezpieczników oraz do modułu GEM, ale idą bezpośrednio.
Oczywiście możliwe, że wymieniając radio ten szwagier ciepnął czymś ostrym i trafił w wiązkę za radiem, uszkodził kabel od bezpiecznika do lusterka, ale to szalenie mało prawdopodobne.

Musisz wziąć miernik i sprawdzać czy masz zasilanie.
Za zasilanie odpowiada przed i za peszlem w drzwiach zielono-żółty przewód. Idzie bezpośrednio do bezpiecznika F8 7,5A.

JoeMix - 23 Kwi 2019, 22:01

mzeromski napisał/a:
sprawdzałem też bezpieczniki i nie są przepalone
Jedyne dobre i pewne sprawdzenie bezpiecznika to albo kontrola miernikiem po wyjęciu albo wsadzenie innego na 100% sprawnego, gdyż może się przepalić tak ze wizualnie będzie OK a nie będzie przewodził prądu,,,