| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Elektryka ogólna - Automatyczne ryglowanie drzwi

kris_IV - 10 Lis 2018,  12:03
 Temat postu: Automatyczne ryglowanie drzwi
 Czy istnieje jakaś możliwość skonfigurowania automatycznego ryglowania drzwi, gdy ruszymy z miejsca?

W poprzednich autach przekraczając 10km/h drzwi zamykały się automatycznie, co uniemożliwiało ich otwarcie z zewnątrz. W Fieście nie widzę takiej opcji do skonfigurowania nigdzie. Przeoczyłem czy brakuje takiej opcji? Jeśli nie ma jej w standardzie, można coś zrobić, żeby poprawić tą niedoróbkę?
 Parzych - 11 Lis 2018,  13:30

U mnie (co prawda w MK6) ryglowanie drzwi po ruszeniu, aktywuje/dezaktywuje się z poziomu menu komputera pokładowego...
 kris_IV - 12 Lis 2018,  16:45

Tylko za cholerę nie mogę znaleźć tam takiej opcji...
   Gandzior28 - 13 Lis 2018,  07:46

Nie ma tego w tych nowych fiestach.
 wujekcybul - 13 Lis 2018,  12:41

| Gandzior28 napisał/a: |  	  | Nie ma tego w tych nowych fiestach. | 
 Da sie softem zrobic i bedzie.
 kris_IV - 13 Lis 2018,  13:10

wujekcybul, softem - ok, pytanie czy w ASO zrobią coś takiego?
 lukaszooo - 14 Lis 2018,  12:36

Powinni ale niektore ASO ma problem z aktywacją komputera pokladowego wiec nic nie wiadomo.
 Jak cos to w mazowieckim moge ci to aktywować.
 AdrianmoPl - 14 Lis 2018,  18:30

Jak kupowałem Fieste to mi sprzedawca wytłumaczył dlaczego Ford z tego zrezygnował. Jakiś koleś wytoczył proces Fordowi że podczas wypadku straż pożarna nie może otworzyć drzwi bo sie same automatycznie zamykają , Wygrał  i w Europie jest ta funkcja zablokowana softowo
   kris_IV - 15 Lis 2018,  08:15

AdrianmoPl, w instrukcji Renault przy tej funkcji jest napisane, że drzwi zostaną automatycznie odryglowane jeśli czujniki wykryje kolizję lub odpalone zostaną poduszki powietrzne. Szkoda, że opcja wyjechała i nie jest dostępna nawet poprzez konfigurację z jakimś tam ostrzeżeniem...
 lukaszooo - 23 Lis 2018,  06:42

Nic nie jest zablokowane... opcja do aktywowania w konfiguracji.
 kris_IV - 23 Lis 2018,  09:50

lukaszooo, możesz podać ścieżkę w takiej sytuacji jak to zrobić? Instrukcja milczy, a metodą prób i błędów nie udało mi się tego odnaleźć.
 wujekcybul - 24 Lis 2018,  10:43

| kris_IV napisał/a: |  	  | lukaszooo, możesz podać ścieżkę w takiej sytuacji jak to zrobić? Instrukcja milczy, a metodą prób i błędów nie udało mi się tego odnaleźć. | 

Darmowym Forscanem w MK8 nie da rady. Rosyjski platny soft ogarnia w Katowicach chyba tedik w Wawie zapomnialem nazwy uzytkownika. Poszukaj na forum to jest 5 minut roboty. W swojej MK7 zaraz po zakupie aktywowalem.
 kris_IV - 24 Lis 2018,  11:55

wujekcybul, w żadne dziwne programy bawić się nie zamierzam. Pytałem o to, czy można to zrobić w ASO lub z poziomu konfiguracji. Inne opcje mnie nie interesują.
 zwardek - 24 Lis 2018,  23:07

| AdrianmoPl napisał/a: |  	  | Jak kupowałem Fieste to mi sprzedawca wytłumaczył dlaczego Ford z tego zrezygnował. Jakiś koleś wytoczył proces Fordowi że podczas wypadku straż pożarna nie może otworzyć drzwi bo sie same automatycznie zamykają , Wygrał  i w Europie jest ta funkcja zablokowana softowo   | 
 W konfiguratorze nowego turneo customa jest opcja "Automatyczne blokowanie zamków drzwi po ruszeniu z miejsca" do dokupienia za 50zł. Najlepiej zapytać w ASO, pewnie za opłatą odblokują
 Puff - 24 Lis 2018,  23:19

| AdrianmoPl napisał/a: |  	  | Jakiś koleś wytoczył proces Fordowi że podczas wypadku straż pożarna nie może otworzyć drzwi bo sie same automatycznie zamykają | 
 W momencie uderzenia/wywalenia airbagów, drzwi powinny być z automatu odblokowywane, żeby właśnie takim sytuacjom zapobiegać. VW takie coś wprowadzał lata temu w swoich autach.
 lukaszooo - 26 Lis 2018,  01:22

Zminy konfiguracji forscanem są wykonalne ale niebezpieczne ze wzgledu na małą predkość na jakiej pracuje ten program.
 kris_IV - 29 Lis 2018,  15:51

Tak dla potomności - wg. ASO nie da się tego aktywować w autoryzowanym serwisie na życzenie.
 wujekcybul - 30 Lis 2018,  13:15

| kris_IV napisał/a: |  	  | Tak dla potomności - wg. ASO nie da się tego aktywować w autoryzowanym serwisie na życzenie. | 
 Co sie dziwisz? To sa wymieniacze. Jedz do kogos kto sie zna i ma dziwny program.
 mayak - 4 Kwi 2021,  20:00

| wujekcybul napisał/a: |  	  | Rosyjski platny soft ogarnia w Katowicach chyba tedik w Wawie zapomnialem nazwy uzytkownika. | 
 znam gościa, widuję go codziennie w lustrze

|  |