Forum FiestaKlubPolska -

Hyde-Park - Ktoś z Was wie, gdzie kupić tanio opony?

Wojtek Wawa - 9 Lis 2018, 13:45
Temat postu: Ktoś z Was wie, gdzie kupić tanio opony?
Niestety zamiast kupić we wrześniu za 470 zł sztuka z dostawą, teraz muszę kupować po 530 zł. Ponad 200 zł na komplecie poszło w @#$@.

Dotąd szukałem sklepów na skąpiec.pl/ceneo. Macie jakieś inne źródło? Na chłopski rozum, gdzieś powinno być taniej, bo te porównywarki cen nie mają wszystkich sklepów, a zapewne nawet biorą jakąś prowizję za pojawianie się w wynikach.

Znajomy kupuje taniej opony niż na skąpcu, ale on ma źródło w Tarnowie.

Ktoś coś może polecić?

Dokładnie chodzi o Dunlop Wintersport 5 215/45 R17 V

msky - 9 Lis 2018, 16:29

Swoje opony kupiłem za 420 zł w sierpniu, bo teraz kosztują prawie 560 zł.

Jest trik na oponeo - dodaj opony do koszyka, będąc zarejestrowanym klientem, porzuć koszyk.
Na emalia po jakimś czasie dostaniesz 5% rabatu na dokończenie zakupu.

Warto spróbować tego triku na kliku portalach.

Wojtek Wawa - 9 Lis 2018, 17:08

O dzięki! Widzisz, byłeś tym mądrym, a ja jak głupi lokaty zakładałem, zamiast opony kupić. 200 zł z tych ~2000 to przy obecnych najlepszych lokatach w 3 lata może odrobię. Mam nauczkę na całe życie, żeby opon zimowych w zimie nie kupować.
Theron - 14 Lut 2019, 10:07

Wojtek i co udało się kupić gdzieś taniej opony niż w innych znanych sklepach? Jak tak patrzę, na Twoją przebitkę ceny w okresie zimowym to chyba już teraz kupie letnie. Jako fan Dębicy znalazłem w sklepie opon ciekawą ofertę https://www.sklepopon.com.../debica-passio. Myślisz, że te ceny w marcu pójdą w góre i warto już teraz kupować te opony?
msky - 14 Lut 2019, 16:53

Znalazłem bardzo ciekawy artykuł:
http://wulkanista.pl/kiedy-kupowac-opony-letnie/

Wart przypięcia, do jakiegoś innego wątku o oponach.
Ja sam kupiłem swoje opony w sierpniu :)

Wojtek Wawa - 15 Lut 2019, 12:51

Dzięki msky, widziałem też na wykopie potem :-)

Niesamowitą robotę wykonał autor tego artykułu. Z moich doświadczeń wynika jeszcze coś - każda opona może zachowywać się inaczej - np Dunlopy Wintersport 5 były pod koniec października o 10% (a nie 10 zł) tańsze niż 10 listopada. I musiałem za tyle kupić. A przecież wg wykresów ogólnych październik nie jest tani.

Potwierdzam też, że nie opłaca się czekać z kupowaniem opon po 1 stycznia - wtedy ceny gwałtownie rosną. Skąd wiem? Zrobiłem takie zestawienie cen opon dla klubu mx5 i zapisałem ceny z 24 grudnia:
http://www.mx5klubpolska....hp?f=25&t=28361
W linkach już połowie stycznia było dużo drożej (możecie sprawdzić jak dzisiaj). Pierwszy link to ponad 10% wzrostu ceny. Nie jak statystycznie 10-15 zł maks.

BTW tamto zestawienie może przydać się tym z fiestami na 17 calach - opony 205/45 to akurat Wasz rozmiar.

msky - 20 Lut 2019, 20:35

Wszystko zależy od rodzaju opony i sezonu w jakim kupujemy.
Swoją drogą zrobiłem blisko 40 tys km na zwykłych dębicach navigator (wielosezonowych), które kupiłem u mojego dawnego mechanika, bo eksplodowała mi jedna opona zimowa w lato :D

Mars - 21 Lut 2019, 13:03

msky napisał/a:
...Swoją drogą zrobiłem blisko 40 tys km na zwykłych dębicach navigator (wielosezonowych)...

Jakie masz zdanie na ich temat? Szukam opon wielosezonowych do fiesty małżonki, chociaż bardziej skłaniam się ku oponom premium.

msky - 21 Lut 2019, 14:03

Powiem tak, jeździłem głównie po mieście mały samochodem. Za oponę dałem 240 zł całkiem ok cena.
W zimę były spoko, a w lato były mega głośne, na zakrętach piszczały. Mogę je polecić, do auta budżetowego w mieście. Poza tym nowe opony to nowa guma :)
Sam kupiłem do fiesty micheliny crosy i serio to są opony miodzio. Zaliczyłem już góry zimą, upały latem, ulewy na A1 i złego o nich nie powiem słowa. Tylko cena jest trochę za wysoka o jakieś 50-80 zł...