|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Emulator sondy
andasa - 5 Wrz 2018, 16:21 Temat postu: Emulator sondy Pytanie do posiadaczy emulatora
czy jest jakiś problem na rejestracji, czy diagnosta się czepia?
proszę o odpowiedzi Tych Kolegów co już byli na przeglądzie takim autem
gruby907 - 5 Wrz 2018, 20:18
odżałuj 200zł na sonde i sie nie stresuj
andasa - 6 Wrz 2018, 16:32
sonda jest sprawna więc po co mam wymieniać
gruby907 - 6 Wrz 2018, 17:43
to po co emulator?
vegetagt - 6 Wrz 2018, 19:17
bo kat umarł, no a po co
slawomirro - 6 Wrz 2018, 19:41
vegetagt napisał/a: | bo kat umarł, no a po co |
To nowe katy są po 650zł. (zamienniki).
A na SKP diagnosta wsadzi rurę w wydech i kasa w błoto na kombinowanie,
bo prawda na wykresie zaraz się objawi. Emulator zapewni tylko poprawną
pracę auta, ale nie jest rozwiązaniem na SKP.
lukaszooo - 7 Wrz 2018, 06:36
A czy widziales aby jakis diagnosta sprawdzał zawartość spalin ?
Ostatni raz spaliny sprawdzali mi w polonezie jakies 15 lat temu i kiedyś byla to norma na kazdym przegladzie.
slawomirro - 7 Wrz 2018, 09:37
lukaszooo napisał/a: | A czy widziales aby jakis diagnosta sprawdzał zawartość spalin ?
Ostatni raz spaliny sprawdzali mi w polonezie jakies 15 lat temu i kiedyś byla to norma na kazdym przegladzie. |
W Warszawie sprawdzają od wielu lat.
A to właśnie po zmianach w prawie staje się normą dla SKP, że taką kontrolę muszą zrobić.
lukaszooo - 7 Wrz 2018, 10:20
Benzyna musiała by palić 10L oleju aby norma spalin na biegu jałowym została przekroczona. Każdy obecny diesel po wywaleniu EGR i DPF jeśli pali do 1L oleju na 10000km i ma sprawny zbytnio nie dymiący uklad wtrysko przejdzie taki śmieszny test dlatego diagności tego nie badają....
Przepisy mają sie zmienić ale nikt do końca nie wie w jaki sposób masowo sprawdzać normy spalin (sprawdzenie kazdego auta pod obciązeniem jest nie wykonalne).
slawomirro - 7 Wrz 2018, 10:45
lukaszooo napisał/a: | nikt do końca nie wie w jaki sposób masowo sprawdzać normy spalin (sprawdzenie kazdego auta pod obciązeniem jest nie wykonalne). |
Wystarczy wjechać na SKP z rozgrzanym silnikiem.
Może u Ciebie w Cegłowie nie badają w stacji spalin. Tylko to już wyjątek.
Zapraszam do stolicy na dowolne SKP W sumie nie masz daleko
vegetagt - 7 Wrz 2018, 19:50
u mnie sprawdzają, może nie w każdym przypadku ale dość często Do tego od pół roku policja gania z analizatorem i wkłada kierowcom w rury normalnie na drodze
lukaszooo napisał/a: | Każdy obecny diesel po wywaleniu EGR i DPF jeśli pali do 1L oleju na 10000km i ma sprawny zbytnio nie dymiący uklad wtrysko przejdzie taki śmieszny test dlatego diagności tego nie badają.... |
ale odróżnij pomiar dla diesla i dla silnika benznowego
|
|