Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - drży kierownicy przy skrętach w lewo/prawo.

damianisko5 - 28 Kwi 2018, 08:15
Temat postu: drży kierownicy przy skrętach w lewo/prawo.
Pacjent - Fiesta mk6 2006, 1,3 benzyna. Auto stało ponad tydzień /w naprawie/. Po udanej naprawie krótka jazda. Podczas skrętu kierownicą, w lewo lub prawo kierownicy drży. Przy jeździe na wprost wszystko jest OK. Prędkość auta 30-40 km/h. Kto wie co się podziało i może doradzić?? dzięki.
gruby907 - 28 Kwi 2018, 09:25

jaka była naprawa?
damianisko5 - 28 Kwi 2018, 15:48

Naprawę opisałem na forum, zalanie gniazda sterownika. http://fiestaklubpolska.p...pic.php?t=78086
damianisko5 - 2 Maj 2018, 09:23

Wyssałem strzykawką całą zawartość zbiorniczka i wlałem świeżego. Po kilkunastu km. jazdy po mieście drgania ustąpiły. Może to było przyczyną. Dodam, że stary płyn był koloru czarnego, mocno już przepracowany.
Puff - 2 Maj 2018, 19:26

W takim razie masz płyn kategorycznie do wymiany. Wąż wypływowy z przekładni do wiaderka, jeden z króćców zbiornika zatkać, nalać płynu pod korek, nie zakręcać, odpalić auto i kręcić kierownicą, dolewając na bieżąco płynu (przyda się pomoc drugiej osoby, płyn leci dość żwawo nawet jak się kierownicą nie kręci). Lać i kręcić kołami od oporu do oporu. Nie przestawać dopóki z przekładni będzie lecieć coś, co wygląda jak atrament. Możesz zużyć ze dwie butelki (pewnie tam wchodzi ATF-IID, więc kosztuje to dosłownie grosze), a przeczyszczony układ odwdzięczy się bezawaryjnym działaniem.
damianisko5 - 2 Maj 2018, 19:39

Dzięki wielkie, tak wkrótce zrobię. Fajny opis.