Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Mały zasięg anteny od radia

gruby907 - 2 Lut 2018, 12:59
Temat postu: Mały zasięg anteny od radia
Da się jakoś poprawić zasięg fabrycznej anteny od radyjka? Radio Pioneer MVH170UBG. W trasie odbiera tylko RMF i Zetka, Eska w pobliżu większych miast, a u kumpla w A4 B7 odbiera wszystko gdziekolwiek jest. Dodam, że wjeżdżając na parking w galerii zaraz za wjazdem gubi się zasięg (parking podziemny), u niego dopiero na -3 zaczyna trzeszczeć radio :D Może da sie jakiś wzmacniacz anteny wsadzić czy coś?
slawomirro - 4 Lut 2018, 19:33
Temat postu: Re: Mały zasięg anteny od radia
gruby907 napisał/a:
Da się jakoś poprawić zasięg fabrycznej anteny od radyjka? Radio Pioneer MVH170UBG. W trasie odbiera tylko RMF i Zetka, Eska w pobliżu większych miast, a u kumpla w A4 B7 odbiera wszystko gdziekolwiek jest. Dodam, że wjeżdżając na parking w galerii zaraz za wjazdem gubi się zasięg (parking podziemny), u niego dopiero na -3 zaczyna trzeszczeć radio :D Może da sie jakiś wzmacniacz anteny wsadzić czy coś?

Zwykle to oznacza koniec radia, albo konieczność jego serwisu (jeśli to opłacalne).
Oczywiście sama antena też może mieć jakiś feler, ale bardzo rzadko się to zdarza.

gruby907 - 4 Lut 2018, 22:08

Radio jest spoko, kupione w Saturnie osobiście 2,5 roku temu
vargemp - 26 Lut 2018, 21:33

Może coś powoduje zakłócenia, jakiś kabel leci obok kabla z radia np?
Ja u siebie zauważyłem, że po odłączeniu subwofera radio dużo lepiej odbiera.

Możesz dokupić np jakiś wzmacniacz antenowy.

gruby907 - 3 Mar 2018, 13:43

Nie mam żadnych wzmacniaczy ani nic, tylko to radio co podałem :P dwie kostki, przejściówka i tyle. Chyba po prostu ten typ tak ma, tak jak mówie stacje z mocnym sygnałem na całą polskę odbierają super, w każdym miejscu oprócz tuneli, parkingów podziemnych itd. Gorzej stacje typu eska, vox fm itd.
vargemp - 3 Mar 2018, 14:25

Wzmacniacz antenowy powinien być w podstawie anteny, możesz zobaczyć, czy działa, bo do niego idzie normalnie napięcie kablem.

Możesz też dokupić taki podłączany od razu za radiem, koszt ok 20 zł.

gruby907 - 3 Mar 2018, 21:00

Ok, dzięki :) zobacze co da sie zrobić