|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Elektryka ogólna - Uniwersalny komputer pokładowy 

gruby907 - 27 Mar 2017,  18:47 Temat postu: Uniwersalny komputer pokładowy Ma ktoś u siebie zamontowany? Zastanawiam się nad takim ustrojstwem i jedyne co do czego mam wątpliwości, to czy wszystkie funkcje będą działać. Najbardziej zależy mi na informacji o aktualnym spalaniu, mam fieste przed liftem. Po lifcie wiem że już taki komputer jest fabrycznie. A przed liftem taka bieda :c
												 Marik4321 - 30 Mar 2017,  11:35
  gruby907, znajomy sobie zbudował taki myk samemu (ale on to zawodowy elektronik i maniak, który z części od starej suszarki zbuduje statek kosmiczny). Wykorzystał do tego Arduino i dostępne w sieci czujniki. Szczegółów nie znam. Te uniwersalne kompy podobno działają całkiem nieźle pod warunkiem, że podłącza je osoba mająca większe pojęcie o elektryce niż przeciętny zjadacz chleba   
												 slawomirro - 30 Mar 2017,  13:14

| Marik4321 napisał/a: | 	 		   Te uniwersalne kompy podobno działają całkiem nieźle pod warunkiem, że podłącza je osoba mająca większe pojęcie o elektryce niż przeciętny zjadacz chleba    | 	  

Wiele lat temu miałem taki komputerek uniwersalny w Daewoo Lanosie. Wyświetlał informacje o temp zewnętrznej i wewnętrznej, spalaniu, automatycznie uruchamiał światła z przekręcenim kluczyka. 

Największy bym strach przed pospuciem czegoś. Samo podłączenie trywialne, jest instrukcja co i gdzie podpiąć. Trzeba tylko znaleźć odpowiednie kable w aucie. Na szczęscie nasza dokumentacja elektryczna jest dostępna w tisie. 8 Euro na godzinę wystarcza by znaleźć odpowiedni schemat.
												 Marik4321 - 30 Mar 2017,  13:20
  No nie wiem czy jest to takie proste kiedy mówimy o podpinaniu się np. pod układ paliwowy czy wtryski (żeby pokazywał spalanie). Do tego kalibracja później itd    Hmmm może po prostu jestem zbyt leniwy na to...
												 Marcin - 30 Mar 2017,  14:02
  https://www.reveltronics....r-pokladowy-ukp  

Taki miałem w mazdzie i działał elegancko, spalanie pb/lpg, temperatury, wykres z sondy lambda itd.

Podpięty miałem pod wiązkę przy ecu.
												 Marik4321 - 30 Mar 2017,  14:08
  Jaki koszt z robocizną Tobie wyszedł?
												 Marcin - 31 Mar 2017,  11:57
  Tyle co zakup, montowałem sam.
												 Marik4321 - 31 Mar 2017,  12:09
  Super    czyli jest to jednak do ogarnięcia w garażu. Mnie interesuje ostatnio taki bajer: https://www.aliexpress.co...0608.0.0.AtBvkJ  W skrócie to alarm, odpalanie z przycisku bez kluczyka (keyless - wystarczy mieć pilota gdzieś przy sobie) i kilka innych funkcji. Wygląda nieźle.

Jak oceniasz trudność montażu czegoś takiego?
												 Marcin - 31 Mar 2017,  21:15
  Nie będę miarodajny, bo w elektronice siedzę od 14 lat     

Bajer - fajny, nie widzę problemu w montażu, o ile ma się trochę pojęcia i ma się schematy, żeby nie szukać po ciemku po kablach.
												 gruby907 - 1 Kwi 2017,  00:15
  Czyli działa tylko musi to zamontować ogarnięty elektronik    sam tego w takim razie pewnie nie zrobię, dzięki za odpowiedzi   
												 Marcin - 1 Kwi 2017,  21:09

| gruby907 napisał/a: | 	 		  | Czyli działa tylko musi to zamontować ogarnięty elektronik | 	  

Niekoniecznie, ale przydaje się umiejętność czytania instrukcji, posługiwania się miernikiem i lutownicą.

Jak chcesz i nie masz dwóch lewych rąk to dasz radę.
												 slawomirro - 1 Kwi 2017,  21:48

| Marcin napisał/a: | 	 		  przydaje się umiejętność czytania instrukcji, posługiwania się miernikiem i lutownicą.

Jak chcesz i nie masz dwóch lewych rąk to dasz radę. | 	  

Dokładnie, choć lutownica nawet nie jest konieczna.
												 Marcin - 2 Kwi 2017,  14:49

| slawomirro napisał/a: | 	 		  | choć lutownica nawet nie jest konieczna | 	  

Można użyć złączek zaciskanych, ale ja tam zawsze wolę lutowanie i termokurcze.
												 Marik4321 - 3 Kwi 2017,  07:08
  Ja mimo wszystko bardziej ufam lutowaniu    pewnie przyzwyczajenie. Ten sprzęt co wrzuciłem kilka postów wyżej i tak nie szedłby do forda a drugiego auta co na co dzień stoi w garażu i jeździmy nim weekendowo
												 grzes.l - 3 Kwi 2017,  11:43
  Mała tylko uwaga. Przed liftem we wszystkich modelach był czujnik prędkości w skrzyni?

Po lifcie potrzebny mi był jeszcze konwerterek do CAN bo prędkość jest brana z abs-a.
												 pawel182 - 14 Maj 2017,  16:29 Temat postu: Re: Uniwersalny komputer pokładowy
  	  | gruby907 napisał/a: | 	 		  | Ma ktoś u siebie zamontowany? Zastanawiam się nad takim ustrojstwem i jedyne co do czego mam wątpliwości, to czy wszystkie funkcje będą działać. Najbardziej zależy mi na informacji o aktualnym spalaniu, mam fieste przed liftem. Po lifcie wiem że już taki komputer jest fabrycznie. A przed liftem taka bieda :c | 	  

http://fiestaklubpolska.p...45eba66b6af6d48

| 

|