Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Wysokie obroty na ssaniu

dk1692 - 24 Sty 2017, 20:08
Temat postu: Wysokie obroty na ssaniu
Witam forumowiczów.
Tak jak w temacie. Fiesta ma wysokie obroty po odpaleniu, jest to ok 1300obrotów. Czy to normalne? Dodatkowo dziś pobiła rekord mianowicie spaliła prawie 15l/100km. Jeżdżę głównie po mieście ok 10 km dziennie. Jakieś pomysly co do spalania i obrotów? Lekki czy wysoki mróz obroty wyglądają tak samo i utrzymują się ok 5 minut(skrobanie szyb) plus ok 2 minuty jazdy.
Pozdrawiam

slawomirro - 24 Sty 2017, 21:51
Temat postu: Re: Wysokie obroty na ssaniu
dk1692 napisał/a:
Witam forumowiczów.
Tak jak w temacie. Fiesta ma wysokie obroty po odpaleniu, jest to ok 1300obrotów. Czy to normalne? Dodatkowo dziś pobiła rekord mianowicie spaliła prawie 15l/100km. Jeżdżę głównie po mieście ok 10 km dziennie. Jakieś pomysly co do spalania i obrotów? Lekki czy wysoki mróz obroty wyglądają tak samo i utrzymują się ok 5 minut(skrobanie szyb) plus ok 2 minuty jazdy.
Pozdrawiam

Moja 1.6 po odpaleniu ma 1,5 tyś obr i po przejechaniu kilkuset metrów spada do nominalnych.
I to raczej normalne przy tych temperaturach.

gruby907 - 25 Sty 2017, 10:54

moje 1.3 też ma jak jest mróz 1500+ i powoli spada jak sie silnik rozgrzewa :P nie ciśnij go jak jest na ssaniu i niedogrzany bo to wiadome że więcej łyknie wachy xD żeby w miare palił te 8,5 po mieście to trzeba nim jak dieslem jechać, 2tys i wyższy bieg :D zdrowy silnik nie będzie sie dławił
dk1692 - 31 Sty 2017, 09:57

Postaram sie uwzględnić żeby"nie piłować" 😀 Jeszcze jedno pytanko Panowie. Nadeszła zima silnik bylo ledwo słychać, lecz ostatnio wydobywa się stukot z jednostki. Nie wiem czy dobrze myślę ale to chyba jeden z zaworów na silniku. Czy wystarczy to jakos wyregulować?
gruby907 - 1 Lut 2017, 12:04

z tego co wiem mamy hydrauliczną regulacje zaworów, jak da rade to poczekaj do wiosny i zobaczysz czy sie poprawiło. Czasem zimą też słyszę dziwne dźwięki ale to po prostu przez mróz