|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - [MK7] Światła na auto i czujnik zmierzchu
natala1900 - 12 Gru 2016, 12:45 Temat postu: [MK7] Światła na auto i czujnik zmierzchu Witam ! W mojej MK7 z Niemiec jest czujnik zmierzchu,po ustawieniu świateł na automatyczny tryb,w związku z obecnością tego czujnika w dzień światła nie świecą się,dopiero po zmierzchu,logiczne. Tylko że u nas jest obowiązek jazdy cała dobę na światłach. Moje pytanie czy jest możliwość wykombinowania czegoś aby światła na auto świeciły mi ciągle,nie tylko w nocy? Czy trzeba pozbyc się w jakiś sposób tego czujnika czy zostaje mi tylko kręcenie korbką za każdym razem gdy wsiadam do auta w celu włączenia świateł?
Z góry dzięki za pomoc, zanim odpowiecie weźcie pod uwagę że jestem laikiem + babą 😁
Pozdrawiam !
Freeman - 12 Gru 2016, 18:09
A jak nie przekręcisz do końca włącznika tylko ustawisz na przedostatniej pozycji, to nie świecą się?
michal77 - 13 Gru 2016, 00:17
Można to zaprogramować w serwisie, lub u kogoś kto ma IDSa (taniej).
natala1900 - 13 Gru 2016, 18:58
Na przedostatniej pozycji świecą,oczywiscie :p dzięki, w takim razie będę musiała znaleźć kogoś kto.mi to zrobi
Freeman - 13 Gru 2016, 19:41
A po co chcesz płacić komuś za coś co już masz? Po prostu nie dawaj na auto tylko ustawiaj na przedostatniej pozycji. Szkoda kasy na programowanie do funkcji jaką spełnia przedostatnia pozycja.
natala1900 - 13 Gru 2016, 19:48
Zależy jaki jest koszt takiego programowania. Bo jeżeli mam funkcje auto, wygodniej jest z niej korzystać i w sumie po to ja zastosowali ale jak mówię, zależy to od ceny
EW1 - 19 Gru 2016, 20:59
natala1900
Funkcja auto jest po to by nie pamiętać o światłach i by czujnik zmierzchu sam nam przełączał pomiędzy dziennymi a mijania .... tak jak ma większość naszych aut . Twoja Fiesta jest z Niemiec gdzie nie ma obowiązku jazdy na dziennych i nawet na mijania więc ma wyłączony tzw . Tryb Skandynawski
Bardziej bym na twym miejscu pomyślał o aktywacji czy uzupełnieniu tego by w trybie auto świeciły by się światła dzienne a czujnik zmierzchu tylko automatycznie przełączał w światła mijania
I to rozwiązanie bym polecał
look4s - 13 Paź 2021, 08:18
A u mnie jest czujnik od świateł ale nie mam pokrętła świateł z opcją auto. Czy wystarczy wymienić pokrętło czy raczej to nic nie da?
maciekpkow - 14 Paź 2021, 09:45
Zmiana samego przełącznika nic nie da. Przede wszystkim brakuje czujnika który jest w szybie
JoeMix - 15 Paź 2021, 01:24
maciekpkow, no to pisze że ma czujnik,,,
Darekptr - 19 Paź 2021, 13:04
Skandynawskie a DRL to dwa różne pojęcia.
W Skandynawach chodzi o aktywne wszystkie światła, dlatego np. Mondeo Mk3 ze Szwecji ma przekaźnik który odpowiada za zapalenie świateł od razu w pozycji zapłon bez żadnej możliwości ich wyłączenia(prócz wyciągnięcia przekaźnika) czy Volvo V70 nawet na polski salon może mieć włączone mijania na stałe, a te nie będą piszczeć, że zostały odpalone.
DRL natomiast to światła dzienne, czyli na polskie prawo tylko światła z przodu do tego przystosowane, nie pozycje, nie oświetlenie tablicy tył, nie co tam wymyślisz. W przypadku Fiesty DRL powinien być albo na mijania, albo na długich o niższej mocy. Czy da się to zrobić? Nie wiem, wielu twierdzi, że Mk7 i DRL to tylko po lifcie i na lampach z LEDami.
Pod lusterkiem wiele może się kryć. Nie wiem czy w Fieście popularnym jest przełącznik bez auto, ale z czujnikiem deszczu(taki zabieg był w Focusie Mk2 często).
Jeśli masz czujnik deszczu, to możesz mieć i AUTO na przełączniku.
JoeMix - 19 Paź 2021, 23:36
Darekptr napisał/a: | na długich o niższej mocy. | Nie ma czegoś takiego, są wtedy żarówki H15 które działają tak jak żarówki H4 czyli mają światło dzienne i drogowe w jednej obudowie ale różnej mocy i prowadzenia strumienia świetlnego.
Darekptr napisał/a: | wielu twierdzi, że Mk7 i DRL to tylko po lifcie i na lampach z LEDami | Bo tak jest, w normalnych lampach realizowany jest tryb skandynawski, jak piszesz na osobnym przekaźniku, niestety w polskiej instrukcji tłumaczone jest to jako światła dzienne stąd tyle zamieszania,,,
|
|