Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Problem z ch³odzeniem silnika 1.3 44KW duratec 8V

Szelek67 - 31 Sie 2016, 19:02
Temat postu: Problem z ch³odzeniem silnika 1.3 44KW duratec 8V
Witam wszystkich forumowiczów.To mój pierwszy post na Tym forum i od razu usterka z "grubej rury"-mam straszny k³opot z ch³odzeniem silnika.Mo¿e wypunktujê objawy,bêdzie mi lepiej ogarn±æ
1. Gdy silnik jest zimny i go odpalam jest wszystko ok-trochê ciê¿ko mu zaskoczyæ jakby mia³ jaki¶ opór ale odpala.
2.Jak silnik siê rozgrzeje po dotkniêciu przewodów mo¿na ¶mia³o stwierdziæ ¿e termostat dzia³a gdy¿ w±¿ od termostatu do ch³odnicy stopniowo rozgrzewa siê w trakcie pracy silnika a tak¿e nagrzewnica pracuje dobrze-ciep³o robi siê w ¶rodku auta.
3.Zrobi³em test na obecno¶æ spalin w p³ynie ch³odz±cym- przez oko³o 10 minut pracy by³o ok i nagle w momencie wska¼nik zmieni³ barwê i po pó³ sekundy gejzer ze zbiorniczka wyrównawczego.
4.Podejrzewam uszczelkê pod g³owic± lub jakie¶ pêkniêcia g³owicy (w najgorszym przypadku).Mam te¿ w±tpliwo¶ci czy silnik mia³ prawid³owy p³yn ch³odz±cy bo za pierwszym razem przy nagrzanym silniku,po otwarciu korka zbiorniczka wyrównawczego by³ gejzer p³ynu koloru ceglanego z jakim¶ syfem
5.Nie wiem czy mam dobrze za³o¿one przewody odchodz±ce i dochodz±ce do termostatu,ch³odnicy i pompy.Mam w±tpliwo¶ci czy s± za³o¿one w prawid³owych miejscach przy³±czy.Gdyby kto¶ dysponowa³ schematem,opisem lub linkiem do takiego to by³bym wdziêczny.
Jest to pierwszy ford w rodzinie,chcia³bym jako¶ pomóc a nie za bardzo ogarniam temat.Czy mogê liczyæ na pomoc do¶wiadczonych Kolegów i wyrozumia³o¶æ je¶li powieli³em temat albo co¶ skopa³em w mojej wypowiedzi.Pozdrawiam,Leszek

saimon214 - 8 Sty 2020, 21:13

Pod³±czam siê pod temat, co to mo¿e byæ ze ceglanu p³yn ch³odniczy jest i go ubywa z czasem?