Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - 1.4 TDCI kopci na bialo na zimnym, na ciep³ym ok

15jokasta - 17 Sie 2016, 22:38
Temat postu: 1.4 TDCI kopci na bialo na zimnym, na ciep³ym ok
Witam

Ja i moja Fiesta mk7 z silnikiem 1.4 TDCI mamy problem. P³yn ch³odniczy ok, olej ok. Wtryski po sprawdzeniu, 3 po czyszczeniu by³y ok a 4ty padaka, kupi³em u¿ywany i da³em do sprawdzenia by³ ok. Za³o¿y³em wtryski, wprowadzi³em kody.

By³o ok lecz ma³o kilometrów. Rano chwilê po odpaleniu i przejechaniu mo¿e 1,5 km wyskoczy³ mi b³±d (Kod: P0299 - Stan zbyt niskiego ci¶nienia turbosprê¿arki) i bia³y dym. Skasowa³em b³±d. Teraz auto na zimnym silniku nie równo pracuje (skacz± obroty na ja³owym)i produkuje wielka bia³a chmurê. Dopiero jak przyjadê kilka km i auto siê rozgrzeje to wszystko wraca do normy. Jakas pomoc drodzy forumowicze?

Od czasu do czasu wyskakuje mi b³±d:
Kod: P02D3 - Programowanie odchylenia wartosci wtryskiwacza 4 cylindra na granicy maksymalnej
Kod: P22297 - O2 poza zakresem podczas zwalniania - rz±d cylindrów 1, czujnik 1

olo_r - 10 Wrz 2016, 13:53
a czy to mia³o miejsce wcze¶niej????? i czy to siê dzieje przy niskiej temperaturze otoczenia???

Tak czy siak jak to na bia³o kopci to niedopalona mieszanka ale dlaczego to nie wiem. Musi byæ cos z parametrami dawkowania paliwa albo powietrza - innej opcji nie ma. W±tpiê, ¿e turbo za s³abo daje - to raczej wina czujnika i spiêtrzenia siê odczytów.

Ja tak mia³em kiedy¶ w benzyniaku a wina by³ padaj±cy czujnik po³o¿enia wa³u a wywala³o b³±d wypadaj±ce zap³ony na cylindrze 3 co by³o skutkiem odczytu poprzedniego czujnika. Daignostyka w zak³adzie tuningowym podczas jazdy i ci wszystko ustawi±.

A jakby turbina bra³a olej - co pewno niektórzy bêda sugerowaæ - to by wyssa³a na podci¶nieniu ca³y olej i po silniku.

15jokasta - 21 Wrz 2016, 23:42
nie ma ró¿nicy jaka to temperatura, dopóki auto siê nie dogrzeje bia³a chmura mnie drêczy