Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - 1.0 EcoBoost nierówna praca po uruchomieniu

mskgs - 29 Cze 2015, 17:00
Temat postu: 1.0 EcoBoost nierówna praca po uruchomieniu
Witam,

Pytanie do posiadaczy silników 1.0 EcoBoost... Czy Wasz silnik zaraz po odpaleniu, jak jest nierozgrzany, przez chwilkę chodzi nierówno ?
Objawy: czuć większe wibracje w samochodzie, wskazówka obrotomierza skacze, z zewnątrz sprawne ucho też wychwyci ;-)
Generalnie jakoś mi to nie przeszkadza, zgłoszę to na przeglądzie (aktualnie 15tys. km), ale od początku tak jest. Jeszcze przed kupnem w jednym samochodzie demo podczas jazdy zauważyłem to samo, zaczęło lekko telepać po odpaleniu, po przejechaniu kawałka było już ok. Dlatego założyłem, że tak chyba ma być. :D
Jak to wygląda u Was ?

Pozdrawiam.

Kubuch - 10 Lip 2015, 23:39
Nic nie telepie ~ 38 kkm
mehacz - 16 Lip 2015, 12:59
To jest normalne w każdej benzynie podczas odpalenia po np nocy jak silnik jest zimny... Auto samo reguluje obroty żeby wyrównać napięcie w aku które spadło podczas całonocnego postoju.
Potwierdzam u mnie jest to samo, u ojca w Hondzie (1.4is 16 v) to samo. W zimie auto potrafi nawet do 2 tyś podskoczyć i zaraz około 1,5 i tak aż się nie zagrzeje.

FFDriver - 21 Lip 2015, 07:55
No nie wiem czy to jest takie normalne. Oczywiście, że ssanie samo sobie reguluje obroty ale jest tak, że "skaczą" no i co to znaczy "nierówno" ? No i nie mam żadnego telepania. Im wyższe obroty tym wibracji powinno być w sumie mniej.
mskgs - 21 Lip 2015, 11:21
Panowie ;) żeby była jasność.
Nie piszę o wyższych obrotach po uruchomieniu na zimnym silniku, bo to jest zjawisko normalne zarówno w benzynie jak i dieslu.
Chodzi mi o "problem" z utrzymaniem tych obrotów przez jakiś czas, bowiem co np. 2-3 sekundy wskazówka obrotomierza idzie dosłownie lekko w górę i wraca, czyli mamy np. 1200 obr./min. i w ciągu ułamka sekundy podskakuje do np. 1250 obr./min. i wraca do 1200. I tak po krótkiej chwili (nie wiem, 10 sekund, 15, może max. pół minuty) wszystko się uspokaja i obroty stoją w miejscu.
"Telepanie" (tutaj to mocno za mocne słowo), zachowanie obrotomierza to rezultat nierównej pracy. Czy jest to wada czy nie, skoki obrotów to nierówna praca silnika, jakkolwiek brutalnie to nie brzmi :-P
Podejrzewam, że "szary" człowiek nawet by nie wyhaczył tego zjawiska. Też słyszałem, że w benzynie lekkie skoki obrotów po uruchomieniu są "normalne". Natomiast ja przez ostatnie kilka lat jeździłem dieslami i tam taka sytuacja absolutnie nie jest normalna, chyba że przy jakiś ekstremalnych mrozach.

Pozdrawiam.

FFDriver - 21 Lip 2015, 12:07
No właśnie każdy takie rzeczy odbiera inaczej. Jeśli coś odbiega od tego do czego się przyzwyczailiśmy to zauważamy to szybciej. Jeśli coś wygląda tak samo to tego nie zauważamy.
Niemniej jednak czym innym jest "nierówna praca", a czym innym "falowanie obrotów" :P
Pewnie wszystko jest ok tylko za dużo diesla ostatnio. Ja w odwrotną stronę, jak przesiadam się do diesla to też tak mam.

Mars - 29 Lip 2015, 00:36
Mam EcoBoosta z 2013 r.; przebieg 13 kkm- po uruchomieniu nie ma żadnego falowania obrotów- wskazówka stoi nieruchomo.
van - 29 Lip 2015, 00:40
to jest ecobost i to tak ma być old