| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - 1.3 - ubytek p造nu ch這dniczy
toshiba - 31 Maj 2015, 10:46 Temat postu: 1.3 - ubytek p造nu ch這dniczy witajcie perypeti z moja fiesta cd.
ot騜 teraz chyba sie na mnie obrazi豉 bo nie wiem gdzie ucieka mi p造n ch這dniczy...wycieku zadnego nie ma. zeby by這 ciekawiej ostatnio jak zagladne陰m do pojemnika to nie bylo tam prawie nic p造nu ale silnik nie 豉pa� temp.
innych objawow brak - to zle czy dobrze?
ma ktos jakis pomys� co to moze byc czy moze sie nie przejmowac i dolewac p造n co jakis czas?
specjalistka nie jestem ale wydaje mi sie ze taki ubytek plynu w okresie kwiecien-maj to troche duzo a przejechane ok 2tys km
PORATUJCIE !
TSRules - 31 Maj 2015, 12:20
by� mo瞠 p造n tak szybko odparowuje 瞠 nie wida� sk康 cieknie, ewentualnie uszczelka pod g這wic�, w warsztatach zwykle maj� zestawy do sprawdzania uk豉du czy uszczelki
jaro73 - 31 Maj 2015, 12:57
mia貫m podobnie trudno by這 zlokalizowa� ale serwis tym razem da� rad� sprawd� obudow� termostatu mia貫m delikatne p瘯ni璚ie z kt鏎ego s帷zy� si� p造n
toshiba - 31 Maj 2015, 13:25
a jaki mia貫s koszt w serwisie?
i teraz pytanie czy to wymaga juz na gwa速 roboty i lokalizacji czy mozna z tym poczekac skoro nie daje innym objaw闚 i poobserwowac?
wola豉bym uniknac wymieniania na slepo wszystkiego po kolei bo za nie d逝go w tym aucie wymienie wszystko oprocz tapicerki i blachy ...
jaro73 - 31 Maj 2015, 21:08
koszt cz窷ci wraz z robocizn� ok. 700PLN ale to nie musi by� taka przyczyna, mo瞠sz spokojnie obserwowa� poziom p造nu gdyby zacz窸o szybciej ubywa� to bym si� zacz掖 martwi�
TSRules - 31 Maj 2015, 22:42
| jaro73 napisa�/a: | | koszt cz窷ci wraz z robocizn� ok. 700PLN |
to chyba poz豉cany ten termostat
toshiba - 1 Cze 2015, 07:38
700z� za termostat? ja myslalam ze zap陰ce tyle w najgorszym wypadku czyli jakby to by豉 uszczelka pod g這wic� .......... nie pocieszy貫� mnie
poki co bede obserwowa� auto ale robie ma貫 trasy wiec niewiele zdzia豉m..napewno przetestuje auto w boze cia這 jak bede jechac do zakopca...pewnie na zakopiance bedzie kosmos.....
hmm "szybciej ubywac" pojecie wzgledne szybciej tzn jeden pojemnik na 2 misiace to juz jest ZA szybko?
poradzcie cos bo jak czytam na forach ze to moze byc uszczelka ale i p瘯nieta g這wica to az mi wlosy na glowie staja deba. nie sprzedam auto bo mi sie to juz nie oplaca ale pchac w takie kolejne koszta...a przeciez z usterka tez nie poje盥瞠
TSRules - 1 Cze 2015, 10:33
lepiej poszperaj w necie i w鈔鏚 znajomych i znajd� dobrego mechanika, ci zdiagnozuj� prawid這wo i tyle, wymiana termostatu z p造nem max 300z� jak dla mnie, na upartego na parkingu to zrobisz, jedyny minus to ma這 miejsca pod mask� w mk6
p.s. jeden zbiornik na 2 miechy to nie jest du穎, przynajmniej dolewaj帷 masz zawsze 鈍ie篡 p造n w uk豉dzie
toshiba - 1 Cze 2015, 13:03
No fakt swiezutki i rozowiutki a tak na powaznie to zobacze jeszcze jak sie zachowuje na tym wyjezdzie jak umknie mi plyn po wyjezdzie calkowicie to oddam go do jakiegos mechanika. Pewniw do serwisu reno ale robial tam tez inne marki i poki co do tej pory za kazdym razem jak dalam tam auto to zrobili dobrze pozatym daja dluuga gwarancje i problemow nie robia.
A jak auto mi padnie w drodze do zakopca to pewniw bedzie w tv ze ktos zepchnal auto do rowu i zostawil...wiec napewno wtedy bedzie to moje
tbone001 - 30 Cze 2015, 23:33
Sprawd� cienki przew鏚 powrotny, ten kt鏎y wchodzi do kr鵵ca w g鏎nej cz窷ci zbiorniczka wyr闚nawczego. Mnie si� przetar� mniej wi璚ej w po這wie d逝go軼i i ucieka� mi p造n - najpierw powoli i trwa這 to z 1,5 roku (dolewa貫m co jaki� czas), a potem nagle sikn掖 tak, 瞠 w kilka minut zbiornik by� pusty. Zast徙i貫m go przewodem paliwowym z doczepionymi oryginalnymi ko鎍闚kami, bo ten oryginalny przew鏚 jest bardzo drogi (nie pami皻am, jaka by豉 cena, ale na pewno by這 3-cyfrowa).
Drugie miejsce, w kt鏎ym ja mia貫m wyciek, to uszczelka oring czujnika temperatury, ko這 termostatu.
Warto sprawdzi� te dwa miejsca.
sroku86 - 15 Sie 2015, 07:59 Temat postu: Re: 1.3 - ubytek p造nu ch這dniczy Witam, pod陰czam si� pod posta. B璠帷 na wyje寮zie zagranicznym zdarzy豉 mi si� ta awaria. Nie mog� zlokalizowa� wycieku na kablach, wsz璠zie sucho. Nie sprawdza貫m tylko uszczelki termostatu, bo nie wiem, gdzie jest. Mo瞠cie podpowiedzie� czego i gdzie szuka�?
sroku86 - 17 Sie 2015, 13:03 Temat postu: Re: 1.3 - ubytek p造nu ch這dniczy Najprawdopodobniej zlokalizowa貫m wyciek. Mokro jest przy czujniku temperatury (tak mi si� wydaje, 瞠 ten element si� tak nazywa - wychodzi z niego elektryczna kostka). Czy samemu mo積a wymieni� uszczelk�? Jak to zrobi�? Jak� i gdzie kupi�? Jak potem zla� wod� demineralizowan�, kt鏎� zast徙i貫m p造n (szkoda by這 marnowa�)?
|
|