Forum FiestaKlubPolska -

Hyde-Park - P造ty k-g do 軼ianki dzia這wej

pewniaczek - 18 Maj 2015, 14:11
Temat postu: P造ty k-g do 軼ianki dzia這wej
Witam panowie.
Mam taki dylemat, zastanawiam si� nad postawieniem 軼ianki dzia這wej i podzieleniu pomieszczenia na dwie cz窷ci. Jakich p造t gipsowych u篡� aby nie przepuszcza造 d德i瘯闚 i temperatury? Zrobi� to na profilach aluminiowych czy na drewnianym szkielecie ?

mario3991 - 18 Maj 2015, 14:30

Ja mam postawion� 軼ian� do pokoju z p造ty 12mm i stela瘸 metalowego 60mm dodatkowo wyg逝szony prasowan� we軟� mineraln�, p騧niej wtopi貫m siatk� i po這篡貫m g豉d� szpachlow�.
ElGrey - 18 Maj 2015, 16:46

Jak wy瞠j.
Jedynie jak b璠zie to sciana bardziej obci捫ona, lub nara穎na na uszkodzenia, w闚czas stosuje si� szerszy profil ( 80 i wi璚ej) i dodatkowo k豉dziemy podw鎩nie p造t� :)

mario3991 - 18 Maj 2015, 17:20

je瞠li b璠zie to 軼iana nara穎na na uszkodzenia to szkielet drewniany p造ta OSB 12mm na to dopiero p造ta gipsowa siatka na klej i g豉d� szpachlowa ale, jest to rozwi您anie dro窺ze materia這wo i roboczogodziny lec� a dwa drewno pracuje, mo瞠 si� skr璚a�, p造ta i g豉d� na niej b璠zie p瘯a�.
szynszyl - 18 Maj 2015, 17:36

a bloczki YTONG? http://www.ytong-silka.pl...montow_1196.php
mario3991 - 18 Maj 2015, 17:41

ok tylko trzeba umie� murowa� p騧niej wytynkowa�, te pustaki s� strasznie cienkie (6cm) i je瞠li Autor tematu nie ma wprawy to ta 軼iana nie wyjdzie zbyt prosto. Nie m闚i� ju� o ba豉ganie w domu. Najprostsza metoda to stela瞠 i p造ta gipsowa 1 dzie� i zrobione.
diodalodz - 18 Maj 2015, 17:43

dok豉dnie, stela� z blachy ocynkowanej i 2xp造ta po obu stronach. Do tego we軟a i b璠zie spoko. Fachowcy staraj� si� tak k豉嗆 p造ty by 1 warstwa mia豉 陰czenia w innych miejscach ni� druga.
yoyo72 - 18 Maj 2015, 22:09

Na 陰czenia siatka i fix finisz. Musi by� elastyczne 陰czenie 瞠by nie p瘯a這. Do tego ko趾i do p造t gipsowych i mo積a wiesza� prawie wszystko. Prosta i przyjemna robota . Powodzenia.
diodalodz - 18 Maj 2015, 23:08

zamiast siatki cz窷� szpec闚 u篡wa materia逝, chyba fizeliny.
szynszyl - 19 Maj 2015, 12:55

mario3991, to byl tylko przyklad. Ja w bloku nie dam k-g bo sciany pracuja. Zl9zylem pismo do spoldzielni bo tez dziele pokoj dla mlodego i zmieniam grzejniki. (Jest jeden dlugi a beda dwa mniejsze, bo 2 pokoje)
jkk - 19 Maj 2015, 16:29

Tylko i wy陰cznie na profilach aluminiowych. Jest to wygodniejsze i ta雟ze rozwi您anie. Poza tym r騜nica pod wzgl璠em wytrzyma這軼i b璠zie podobna.
O軼ie積ice powinny by� troch� szersze ni� profile szkieletu.
Du篡 wyb鏎 profili ma Nida. Tutaj masz ich specyfikacj� jak co� http://www.siniat.pl/prod...-zabudowy-nida/
Robi貫m to wielokrotnie, to w zasadzie nic trudnego.

diodalodz - 19 Maj 2015, 18:30

jkk napisa�/a:
Tylko i wy陰cznie na profilach aluminiowych

A kto produkuje profile aluminiowe pod karton gips ?
To s� zwyk貫 ocynkowane blachy.

ElGrey - 20 Maj 2015, 17:45

diodalodz napisa�/a:
zamiast siatki cz窷� szpec闚 u篡wa materia逝, chyba fizeliny.

Dla nowicjusza lepiej siatka, fizelina jest trudna do opanowania :)
jkk napisa�/a:
Tylko i wy陰cznie na profilach aluminiowych. Jest to wygodniejsze i ta雟ze rozwi您anie. Poza tym r騜nica pod wzgl璠em wytrzyma這軼i b璠zie podobna.
O軼ie積ice powinny by� troch� szersze ni� profile szkieletu.
Du篡 wyb鏎 profili ma Nida. Tutaj masz ich specyfikacj� jak co� http://www.siniat.pl/prod...-zabudowy-nida/
Robi貫m to wielokrotnie, to w zasadzie nic trudnego.

Jak wy瞠j oczywi軼ie nie ma profili alu, a do o軼ie篡 stosuje si� specjalne profile, o gr. 3 mm, a nie standardy 0,7 mm grubo軼i :ok:
Zajmowa貫m si� tym 8 lat i jestem szcz窷liwy 瞠 ju� tego nie robi� :greenpeace:

diodalodz - 21 Maj 2015, 11:06

przesadzasz. Jest wiele narz璠zi teraz. S� szczypce do 陰czenia profili i pistolety do wkr璚ania nida wkr皻闚. Wymy郵ili te� 篡rafy. Jest du穎 lepiej ni� by這 :)
czeski12 - 21 Maj 2015, 15:30

diodalodz napisa�/a:
przesadzasz. Jest wiele narz璠zi teraz. S� szczypce do 陰czenia profili i pistolety do wkr璚ania nida wkr皻闚. Wymy郵ili te� 篡rafy. Jest du穎 lepiej ni� by這 :)

Tylko ze jeszcze nic nie wymyslili na pyl :D . Tak jak przedm闚cy, stela� z blachy i p造ta. W sklepie jak powiesz, 瞠 chcesz scienne to ci dadz�. Staraj si� tylko, aby 陰czenia by造 jak najmniejsze ( czyli przek豉daj p造ty itp, itd ). Na 陰czenia siatka albo banda�, cho� siatka chyba 豉twiejsza w obr鏏ce.

brodaty33 - 1 Cze 2015, 13:07
Temat postu: Re: P造ty k-g do 軼ianki dzia這wej
pewniaczek napisa�/a:
Witam panowie.
Mam taki dylemat, zastanawiam si� nad postawieniem 軼ianki dzia這wej i podzieleniu pomieszczenia na dwie cz窷ci. Jakich p造t gipsowych u篡� aby nie przepuszcza造 d德i瘯闚 i temperatury? Zrobi� to na profilach aluminiowych czy na drewnianym szkielecie ?

Oczywi軼ie mo積a postawi� 軼iank� z p造t gk, ale ze swojego do鈍iadczenia wiem, 瞠 du穎 lepiej postawi� prawdziw� 軼ian�. jest masywniejsza, bardziej trwa豉 i nie przepuszcza d德i瘯u. Przebudowywa貫m ostatnio mieszkanie i do postawienia 軼iany u篡貫m itong闚, chocia� nad p造tami r闚nie� si� zastanawia貫m. Oczywi軼ie wszystko zale篡 od Ciebie, ale rozwa� te� mo磧iwo嗆 postawienia trwalszej 軼iany :)