|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Hyde-Park - P³yty k-g do ¶cianki dzia³owej
pewniaczek - 18 Maj 2015, 14:11 Temat postu: P³yty k-g do ¶cianki dzia³owej Witam panowie.
Mam taki dylemat, zastanawiam siê nad postawieniem ¶cianki dzia³owej i podzieleniu pomieszczenia na dwie czê¶ci. Jakich p³yt gipsowych u¿yæ aby nie przepuszcza³y d¼wiêków i temperatury? Zrobiæ to na profilach aluminiowych czy na drewnianym szkielecie ?
mario3991 - 18 Maj 2015, 14:30
Ja mam postawion± ¶cianê do pokoju z p³yty 12mm i stela¿a metalowego 60mm dodatkowo wyg³uszony prasowan± we³n± mineraln±, pó¼niej wtopi³em siatkê i po³o¿y³em g³ad¼ szpachlow±.
ElGrey - 18 Maj 2015, 16:46
Jak wy¿ej.
Jedynie jak bêdzie to sciana bardziej obci±¿ona, lub nara¿ona na uszkodzenia, wówczas stosuje siê szerszy profil ( 80 i wiêcej) i dodatkowo k³adziemy podwójnie p³ytê
mario3991 - 18 Maj 2015, 17:20
je¿eli bêdzie to ¶ciana nara¿ona na uszkodzenia to szkielet drewniany p³yta OSB 12mm na to dopiero p³yta gipsowa siatka na klej i g³ad¼ szpachlowa ale, jest to rozwi±zanie dro¿sze materia³owo i roboczogodziny lec± a dwa drewno pracuje, mo¿e siê skrêcaæ, p³yta i g³ad¼ na niej bêdzie pêkaæ.
szynszyl - 18 Maj 2015, 17:36
a bloczki YTONG? http://www.ytong-silka.pl...montow_1196.php
mario3991 - 18 Maj 2015, 17:41
ok tylko trzeba umieæ murowaæ pó¼niej wytynkowaæ, te pustaki s± strasznie cienkie (6cm) i je¿eli Autor tematu nie ma wprawy to ta ¶ciana nie wyjdzie zbyt prosto. Nie mówiê ju¿ o ba³aganie w domu. Najprostsza metoda to stela¿e i p³yta gipsowa 1 dzieñ i zrobione.
diodalodz - 18 Maj 2015, 17:43
dok³adnie, stela¿ z blachy ocynkowanej i 2xp³yta po obu stronach. Do tego we³na i bêdzie spoko. Fachowcy staraj± siê tak k³a¶æ p³yty by 1 warstwa mia³a ³±czenia w innych miejscach ni¿ druga.
yoyo72 - 18 Maj 2015, 22:09
Na ³±czenia siatka i fix finisz. Musi byæ elastyczne ³±czenie ¿eby nie pêka³o. Do tego ko³ki do p³yt gipsowych i mo¿na wieszaæ prawie wszystko. Prosta i przyjemna robota . Powodzenia.
diodalodz - 18 Maj 2015, 23:08
zamiast siatki czê¶æ szpeców u¿ywa materia³u, chyba fizeliny.
szynszyl - 19 Maj 2015, 12:55
mario3991, to byl tylko przyklad. Ja w bloku nie dam k-g bo sciany pracuja. Zl9zylem pismo do spoldzielni bo tez dziele pokoj dla mlodego i zmieniam grzejniki. (Jest jeden dlugi a beda dwa mniejsze, bo 2 pokoje)
jkk - 19 Maj 2015, 16:29
Tylko i wy³±cznie na profilach aluminiowych. Jest to wygodniejsze i tañsze rozwi±zanie. Poza tym ró¿nica pod wzglêdem wytrzyma³o¶ci bêdzie podobna.
O¶cie¿nice powinny byæ trochê szersze ni¿ profile szkieletu.
Du¿y wybór profili ma Nida. Tutaj masz ich specyfikacjê jak co¶ http://www.siniat.pl/prod...-zabudowy-nida/
Robi³em to wielokrotnie, to w zasadzie nic trudnego.
diodalodz - 19 Maj 2015, 18:30
jkk napisa³/a: | Tylko i wy³±cznie na profilach aluminiowych |
A kto produkuje profile aluminiowe pod karton gips ?
To s± zwyk³e ocynkowane blachy.
ElGrey - 20 Maj 2015, 17:45
diodalodz napisa³/a: | zamiast siatki czê¶æ szpeców u¿ywa materia³u, chyba fizeliny. |
Dla nowicjusza lepiej siatka, fizelina jest trudna do opanowania
jkk napisa³/a: | Tylko i wy³±cznie na profilach aluminiowych. Jest to wygodniejsze i tañsze rozwi±zanie. Poza tym ró¿nica pod wzglêdem wytrzyma³o¶ci bêdzie podobna.
O¶cie¿nice powinny byæ trochê szersze ni¿ profile szkieletu.
Du¿y wybór profili ma Nida. Tutaj masz ich specyfikacjê jak co¶ http://www.siniat.pl/prod...-zabudowy-nida/
Robi³em to wielokrotnie, to w zasadzie nic trudnego. |
Jak wy¿ej oczywi¶cie nie ma profili alu, a do o¶cie¿y stosuje siê specjalne profile, o gr. 3 mm, a nie standardy 0,7 mm grubo¶ci
Zajmowa³em siê tym 8 lat i jestem szczê¶liwy ¿e ju¿ tego nie robiê
diodalodz - 21 Maj 2015, 11:06
przesadzasz. Jest wiele narzêdzi teraz. S± szczypce do ³±czenia profili i pistolety do wkrêcania nida wkrêtów. Wymy¶lili te¿ ¿yrafy. Jest du¿o lepiej ni¿ by³o
czeski12 - 21 Maj 2015, 15:30
diodalodz napisa³/a: | przesadzasz. Jest wiele narzêdzi teraz. S± szczypce do ³±czenia profili i pistolety do wkrêcania nida wkrêtów. Wymy¶lili te¿ ¿yrafy. Jest du¿o lepiej ni¿ by³o |
Tylko ze jeszcze nic nie wymyslili na pyl . Tak jak przedmówcy, stela¿ z blachy i p³yta. W sklepie jak powiesz, ¿e chcesz scienne to ci dadz±. Staraj siê tylko, aby ³±czenia by³y jak najmniejsze ( czyli przek³adaj p³yty itp, itd ). Na ³±czenia siatka albo banda¿, choæ siatka chyba ³atwiejsza w obróbce.
brodaty33 - 1 Cze 2015, 13:07 Temat postu: Re: P³yty k-g do ¶cianki dzia³owej
pewniaczek napisa³/a: | Witam panowie.
Mam taki dylemat, zastanawiam siê nad postawieniem ¶cianki dzia³owej i podzieleniu pomieszczenia na dwie czê¶ci. Jakich p³yt gipsowych u¿yæ aby nie przepuszcza³y d¼wiêków i temperatury? Zrobiæ to na profilach aluminiowych czy na drewnianym szkielecie ? |
Oczywi¶cie mo¿na postawiæ ¶ciankê z p³yt gk, ale ze swojego do¶wiadczenia wiem, ¿e du¿o lepiej postawiæ prawdziw± ¶cianê. jest masywniejsza, bardziej trwa³a i nie przepuszcza d¼wiêku. Przebudowywa³em ostatnio mieszkanie i do postawienia ¶ciany u¿y³em itongów, chocia¿ nad p³ytami równie¿ siê zastanawia³em. Oczywi¶cie wszystko zale¿y od Ciebie, ale rozwa¿ te¿ mo¿liwo¶æ postawienia trwalszej ¶ciany
|
|