Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Linka hamulca ręcznego - gdzie jest oznaczeni OE

Jeżol - 28 Kwi 2015, 14:50
Temat postu: Linka hamulca ręcznego - gdzie jest oznaczeni OE
Witam,

Potrzebuje wymienić linkę hamulca ręcznego w mojej Fieście (1.25, 3D), ale podane są 2 możliwe długości - czy wiecie w którym miejscu mogę odczytać odpowiedni numer OE (stara linka jest jeszcze zamontowana na samochodzie i w dodatku pod osłoną termiczną więc nie chciałbym szukać w ciemno.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Puff - 28 Kwi 2015, 18:16

Jeżol napisał/a:
ale podane są 2 możliwe długości

To dlatego, że tam nie ma jednej linki, tylko są dwie. Krótsza na odcinku wajcha - podwozie oraz dłuższa, która łączy się z krótką i wędruje do bębnów.
Krótka rzadko kiedy szwankuje, niemniej gdybyś ją wymieniał, to upewnij się że nowa będzie miała odpowiednią szyjkę za gwintem (jak wyciągniesz starą, to będziesz wiedział o co chodzi). :)

mario3991 - 28 Kwi 2015, 19:13

ogólnie to składa się z trzech, tylko ta część która idzie do bębnów się łączy na końcu takim metalowym uchwytem który się przekrzywia i to powoduje że jedno koło słabiej łapie na ręcznym, wgl w fieście mk4 ten ręczny jest popieprzony jak lato z radiem...
Jeżol - 3 Maj 2015, 20:33

Akurat u mnie są obie zapieczone :głowąwmur:

To że układ składa się z kilku elementów wiedziałem, ale na aukcji są podane 2 długości:
Długość 1/Długość 2 [mm] 1633/1445+1582/1387 mm

Stąd moje pytanie - czy da się odczytać numery OE z zainstalowanej obecnie na aucie linki, czy uda się to uzyskać dopiero po jej zdemontowaniu :)

Puff - 3 Maj 2015, 21:13

Kurde nie wiem gdzie te numery tam mogą być (o ile są naniesione gdziekolwiek). Jak podasz VIN to mogę sprawdzić numer oryginału i się obczai czy mają podaną 1 długość czy 2.