|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - Usunięcie naklejek/kleju z karoserii
Artur4Life - 27 Kwi 2015, 14:08 Temat postu: Usunięcie naklejek/kleju z karoserii Cze¶ć wszystkim.
Bardzo okazyjnie kupiłem auto po firmie i jak to bywa z autami firmowymi było ono przez jaki¶ czas oklejone logotypami firmowymi. Oczywi¶cie przed zakupem naklejki zostały usunięte, ale w niektórych miejscach zostały po nich ¶lady. I tak na klapie bagażnika (fiesta mk7) widzę kontury literek, a na drzwiach kierowcy przyczepia mi się kurz jak od linijki (domy¶lam się, że do miejsca w którym była naklejka o takim kształcie).
I teraz pytanie: jak się pozbyć tych pozostało¶ci tak aby nie uszkodzić powłoki lakierniczej? Rozpuszczalnik lakowy będzie ok? Jest jaki¶ lepszy ¶rodek?
Parzych - 27 Kwi 2015, 14:18
Najbezpieczniejsza jest benzyna ekstrakcyjna...
Puff - 27 Kwi 2015, 20:51
Pamiętaj, że po dłuższym czasie lakier w miejscu, gdzie naklejek nie ma, blaknie. Więc po wyczyszczeniu resztek kleju może się okazać, że i tak widać, że samochód był czym¶ oklejony.
Jondi - 27 Kwi 2015, 21:39
s± specjalne ¶rodki do usuwania kleju z karoserii tak zwane tar&glue
Je¶li chodzi o ¶lady po literach to dzi¶ co¶ takiego robiłem w ruch podszedł papier 2000 i potem polerowanie mechaniczne inaczej raczej się tego nie pozbędziesz
Artur4Life - 28 Kwi 2015, 12:48
Wiem o tym, że słońce robi swoje i może być różnica nawet po dokładnym usunięciu kleju. Mi chodzi przede wszystkim o to, aby kurz sie nie przyklejał do resztek kleju co strasznie widać (ciemny kolor nadwozia).
Dzieki wszystkim za sugestie. Będę walczył
|
|