Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - [MK6] totalny brak prądu po zwarciu

jedrzejb - 17 Lis 2014, 23:50
Temat postu: [MK6] totalny brak prądu po zwarciu
Witam.

Dzisiaj przy pomocy kabli rozruchowych (jeden podłączony do 0) drugi to + udało mi się wywalić główny bezpiecznik. Po przekręceniu kluczyka cisza, żadnego zegarka ani nic.

Czy te bezpieczniki znajdują się z tyłu akumulatora?czy jeszcze gdzieś indziej

Parzych - 18 Lis 2014, 00:45

jedrzejb napisał/a:
Czy te bezpieczniki znajdują się z tyłu akumulatora?czy jeszcze gdzieś indziej
Szukaj za schowkiem po stronie pasażera, naprawdę w dieslu są jakieś bezpieczniki za akumulatorem :?:
jedrzejb - 18 Lis 2014, 09:30

Ok znalazłem w instrukcji obsługi i dobrze myślałem.

Bezpieczniki w komorze są w TDCi pod literką C:

Komora

Opis

więc teraz muszę sprawdzić, czy oby na pewno wszystkie w komorze są sprawne potem w kabinie. I czarny scenariusz to coś się spaliło.

Dla innych siników też jest w instrukcji.

Jakaś rada gdzie szukać?

[ Dodano: Sro Lis 19, 2014 07:33 ]
Wczoraj wieczorem sprawdziłem, wszystkie bezpieczniki, był spalony F30 (IGN) i F19 (światło w kabinie). Wymieniłem komputer pokładowy. I dalej nic.

Bezpieczniki pod maską wizualnie są ok, przepuszczają prąd.

Więc obstawiam, że jeden z przekaźników mógł się spalić: R3 właśnie od IGN.

Dzisiaj na szybko sprawdzę, czy za bezpiecznikami w komorze jest napięcie 12V czy może coś się namotało. Sprawdzę jeszcze czy ten przekaźnik jest ok. A potem jeszcze czy na bezpiecznikach jest napięcie 12V.

Musze jeszcze sprawdzić czy oby na pewno jest przejście pomiędzy klemą aku a resztą masy.

[ Dodano: Czw Lis 20, 2014 07:46 ]
wczoraj zrobiłem kilka testów.
I w sumie wyszło, że na pewno jest upalony kabel (ok 10cm) pomiędzy klamrą + a skrzynką bezpieczników w komorze silnika.

Mam nadzieję,że po wymianie auto wróci do żywych.

[ Dodano: Pią Lis 21, 2014 21:23 ]
wczoraj zdiagnozowałem przyczynę. Upalił się kabel od klemów do skrzynki z bezpiecznikami pod maską.