|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Regularne piski przy prędkości poniżej 30 km/h
Michal1983 - 12 Cze 2014, 06:10 Temat postu: Regularne piski przy prędkości poniżej 30 km/h Ostatnio kiedy jechałem samochodem zauważyłem dziwny objaw. Kiedy dojeżdżałem do skrzyżowania i zwolniłem poniżej 30 km/h coś zaczęło regularnie piszczeć. Dźwięk nie ustępuje nawet po zwolnieniu hamulca. Po przyśpieszeniu znów do 50 km/h nic nie słychać. Co może być przyczyną tak dziwnych pisków?
TSRules - 12 Cze 2014, 11:34
sprawdź czy ci sie felga nie nagrzewa, może klocki trą o tarcze bo masz tłoczek zapieczony, ew. łożysko koła umiera
Puff - 12 Cze 2014, 23:50
Jest szansa, że to okładziny z tyłu piszczą. Piszczą non-stop tak naprawdę, ale gdy jedziesz wolno, to je słyszysz, przy większej prędkości już nie - a to by się zgadzało z objawami.
Zrób prosty test, żeby potwierdzić/wyeliminować ten wariant - podczas jazdy te 30km/h zaciągnij ręczny na 1, 2 lub 3 ząbek (jeśli na 1. nic się nie dzieje, to 2 lub 3) - jak przestanie piszczeć (a po puszczeniu ręcznego z powrotem prawdopodobnie zacznie), to masz pewność, że to hamulce z tyłu.
Michal1983 - 17 Cze 2014, 12:04
Ostatnio przy wolnej jeździe była cisza, ale piski były słyszalne przy skrętach po przejechaniu 8 km podczas jazdy po parkingu.
diodalodz - 18 Cze 2014, 01:00
obij ranty tarcz hamulcowych. Narosła korozja i ociera się o jarzmo zacisku.
Michal1983 - 22 Cze 2014, 18:33
Piski słychać co ciekawe tylko przy skręcie w lewo, albo mi się zdaje.
|
|