Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - [MK4] Skrzynia biegów, sprzegło

KAKA_8 - 5 Lut 2014, 22:26
Temat postu: [MK4] Skrzynia biegów, sprzegło
Witam. Posiadam Fieste MK4, 1999r, 1,25. w autku od samego poczatku halasuje wysprzeglik (czytalem ze to czesta usterka). Przyzwyczailem sie do tego.
Lecz od paru dni, tak calkiem nagle skrzynia biegow zaczela niewlasciwie pracowa, badz tez sprzeglo.
Objawy sa takie ze biegi w miejscu na wylaczonym silniku wchdoza gladko, bez oporow, Natomiast podczas jazdy z biegu 2 na 3 i z 3 na 4 ciezko wchodza jak silnik krecony jest wyzej (powyzej 4 tys) a wczesniej tego nie bylo. Dodam jeszcze ze czasami jak czekam na skrzyzowaniu i mam wduszone sprzeglo i pierwszy bieg, autko czasami podszarpuje jak by chcialo jechac do przodu, dzieje sie tak tez czasami gdy wbijam 3 i 4 bieg i deliaktnie odpuszczam sprzeglo podczas jazdy to autko podszarpuje gdzie wczesniej to nie wystepowalo. 5 bieg dziala bez problemu, bez oporow da sie go wrzucicc, sprzeglo sie nie slizga.
Czego to moze byc przyczyna? zuzyty wysprzeglik (mocno halsuje ale halasuje mi tak od 14 tysiecy km.), zapowietrzone sprzeglo?
Prosze o pomoc

TSRules - 6 Lut 2014, 01:30

możliwe też, że masz uszkodzone poduszki, dlatego podczas obciążenia biegi wskakują nieprecyzyjnie, ale specjalistą nie jestem
KAKA_8 - 6 Lut 2014, 12:04

o ktore chodzi dokladnie? od silnika i skryzni biegow?
KAKA_8 - 6 Lut 2014, 12:05

Raz juz mi sie przydazylo ze sruba od poduszki skrzyni biegow byla luzna. Sprawdze wszytkie w razie czego.
KAKA_8 - 6 Lut 2014, 20:33

Sprawdzilem i wszytkie poduszki silnika jak i skrzyni sa w porzadku.
jakies inne propozycje ?