Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK7] woda w p³ynie hamulcowym

darian - 10 Sty 2014, 15:03
Temat postu: [MK7] woda w p³ynie hamulcowym
By³em na przegl±dzie(po 2latach) i przy sprawdzaniu p³ynu hamulcowego okaza³o siê ¿e czujnik wykry³ wodê by³o jej sporo bo skoñczy³a siê skala. Sk±d tyle wody w zbiorniczku? Pan w serwisie zdziwiony zacz±³ siê t³umaczyæ ¿e to nie jest próba naci±gniêcia mnie na dodatkowe koszty i je¿eli chcê to mogê byæ obecny przy wymianie i ca³y p³yn jaki spuszcz± mogê sobie zabraæ do zbadania. P³yn jest potrzebny do hamowania i do sprzêg³a. Tylko sk±d tyle wody?
Parzych - 10 Sty 2014, 18:00

darian napisa³/a:
Tylko sk±d tyle wody?
Z powietrza... :yes: A swoj± drog± to p³yn wymienia siê minimum co dwa lata... :ok:
darian - 10 Sty 2014, 18:40

niedawno wymienia³o siê co 3 lata, teraz piszesz minimum 2 lata czyli lepiej co roku? olej w silniku i p³yn hamulcowy? to gorzej ni¿ w 126p :hahaha: przebieg samochodu to 10ty¶ rocznie. czy to aby nie jest przesada? Przy okazji zapytam: w skrzyni biegów jak siê olej wymienia? co jaki¶ okres czy po jakim¶ przebiegu w Escorcie siê nie wymienia³o a tutaj?
Parzych - 10 Sty 2014, 18:49

darian napisa³/a:
w skrzyni biegów jak siê olej wymienia?
Z tego co mi wiadomo, Ford nie przewiduje wymiany oleju w swoich skrzyniach (nie wiem jak w ciê¿arowych)...
vegetagt - 10 Sty 2014, 18:51

darian, oleju tez mozesz nei wymieniaæ, nikt ci nie ka¿e, a silnik i tak bêdzie jezdzi³.
Tak samo z hamulcami. Bêdzie je¼dzi³o, a¿ pewnego dnia depniesz mocniej w hebel, po czym wjedziesz komu¶ w zad :P

darian - 10 Sty 2014, 20:58

oleum wymieniam czê¶ciej ni¿ w ksi±¿ce napisali, 5W30 co 10 ty¶. Jak dbasz tak masz...jak trzeba co 2 lata to siê wymieni nie jest to jaka¶ wielka suma ~100z³.
Parzych - 10 Sty 2014, 21:53

darian napisa³/a:
przebieg samochodu to 10ty¶ rocznie.
darian napisa³/a:
oleum wymieniam czê¶ciej ni¿ w ksi±¿ce napisali, 5W30 co 10 ty¶.
Nie wymieniasz czê¶ciej ni¿ zalecaj±, wymieniasz zgodnie z zaleceniem - bo co rok (lub co 20kkm)... Ja wymieniam co ok 13-15kkm, te¿ co rok... ozor
darian - 11 Sty 2014, 10:44

zgadza siê :yes:
diodalodz - 12 Sty 2014, 00:09

p³yn hamulcowy to jest generalnie temat rzeka. Moim zdaniem zmiany co 2 lata nie s± konieczne o ile nie robi siê wielkich przebiegów, auto nie pracuje w sporcie i ca³y czas nie stoi. G³ównym wrogiem uk³adu hamulcowego jak i ka¿dego innego hydraulicznego s± brudy i opi³ki. Podczas pracy uk³adu wyciera siê powierzchnia t³oczków i cylindrów w zacisku. Do tego wyciera siê t³oczek w pompie i jego cylinder. W to wszystko wpadaj± jeszcze drobiny uszczelnieñ gumowych, wykruszone drobiny wê¿y elastycznych. W rezultacie uk³ad pracuje ca³y czas z "mas± ciern±" uszkadzaj±c kolejne elementy . Ja osobi¶cie zmieniam p³yn g³ównie przy wiêkszym serwisie hamulców. Ale zazwyczaj ma to miejsce co 3-5 lat przy okazji wymiany wszystkich elementów gumowych w zaciskach i t³oczkach z ty³u. Przez tyle lat pracy nie widzia³em auta ok 10 letniego w którym co¶ by siê uszkodzi³o z powodu nie wymieniania p³ynu.