| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [Blacharstwo] Reanimacja Fiestki MK4

peugeot40619tdi - 30 Maj 2013,  11:14
 Temat postu: [Blacharstwo] Reanimacja Fiestki MK4
 Witam.Posiadam Fiestke Mk4 i postanowiłem podratować ja trochę blacharsko:) a właściwie zmienic cały kolor nadwozia i wstawić nowe progi bo stare niestety wyparowały z upływem czasu. Aoto pacjent. Z zewnątrz wyglądał nawet nieżle:)

niestety bliskość obiektywu i dokładne oględziny ukazała coś zupełnie innego :(

peugeot40619tdi - 30 Maj 2013,  11:44

Po oględzinach przyszedł czas na demontaż wnętrza.Czyli wypierdala*** wszystkiego co zbędne w środku:)

oraz wszystko co zbędne na zewnatrz:)

Niestety było pełno rudej i trzeba było odbudować próg wewnętrzny

Niestety widok był troszke nie ciekawy

Priorytetem były jednak progi i to od nich zaczeła się naprawa
 Na początek była przymiarka
   oraz zamontowanie błotnika na chwile:)

oraz szlifowanie spawów:)

a następnie montaż nowego elementu i spawanie:)
     aoto efekty

peugeot40619tdi - 30 Maj 2013,  12:17

Kolejna cześcć imprezy to podłoga i robienie wstawek:)

progi i miejsca spawów zostały zaciągniete szpachla z włóknem szklanym:)

z drugiej strony prog też był w opłakanym stanie ale nie bede opisywał jego wymiany.oto foto

vegetagt - 30 Maj 2013,  12:26

gratuluje chęci i samozaparcia
   peugeot40619tdi - 30 Maj 2013,  12:31

Zderzaczki też zostały wyczyszczone do zywego [lastiku:)

a to takie tam foty:) 

Więcej fotek wieczorkiem:)
 TSRules - 30 Maj 2013,  17:29

ależ skorodowana, tragedia
 peugeot40619tdi - 30 Maj 2013,  18:55

jeżeli chodzi o podłogeę to musiałem zrobić wstawki tylko w 3 miejscach  takie większe a  na tych fotach jest pł ze rdzy i to tak tragicznie wygląda:) ale progi szczególnie część tylnia to tragedia.nie było do czego łapać.Co najlepsze przed rozbiórką wszystko wyglądło nawet ok:) Pewnie inni właściciele tych autek mają takie same niespodzianki jak ja:)Ale coż taki urok forda,teraz przynajmniej mogę podkładać lewarek gdzie chcę i autko idzie w góre:)
 a oto wstawiony prawy próg

oraz wucięta zgnilizna prawego natkola 

oraz zapodkładowanie antykorozyjnym gołej blachy

oraz to samo z lewej strony (sory za słabą jakość)

elementy narażone na rdze również zostały zakonserwowane

podłoga oraz elementy wnętrza zostały wyprane myjką wysokociśnieniową
         oto wszystko z mojej pracy do dziś
 TSRules - 31 Maj 2013,  12:12

pewno czasowo i cenowo wyszłoby taniej jak byś kupił w miarę zdrowa budę za 1500
   haker12329 - 31 Maj 2013,  20:35

gorzej zgnita niż moja choć moja jest prawie 2 lata starsza
   no gratulacje za chęci
   peugeot40619tdi - 31 Maj 2013,  21:38

baza z klarem i innymi duperelami kosztowała mnie ok 800zł. plus zakupiłem pistolet profesjonalny za 500 zeta:) ale on przyda mi się na przyszłość.co do kupna budy to radze się zastanowić:) tam też mogą pojawić sie niespodzinka:)
 ElGrey - 1 Cze 2013,  07:50

Jest się na czym nauczyć, praktyki nabrać, bo na razie te naprawy wykonane przeciętnie
  (choć znam naprawy wykonane przez powiedzmy profesjonalistów które są gorsze  )  a auto będzie wyglądać na pewno lepiej i polata jeszcze trochę   Więcej osób powinno tak robić, czasami koszta maja drugoplanowe znaczenie
   DUŻY PLUS
   peugeot40619tdi - 1 Cze 2013,  21:41

właśnie o to chodzi żeby złapać praktyki:) póżniej wstawie fotki z dalszych prac:)
 Grax - 24 Sie 2013,  06:50

Tak patrze ze to samo mnie czeka jak i pewnie kazdego posiadacza fiesty
 agusia - 24 Sie 2013,  20:40

ja już na szczęście mam to za sobą
  powodzenia życzę przy remoncie   Marcinowaty - 25 Sie 2013,  20:29

Co do malowania gołej blachy to lepiej było użyć tego: http://images.budujesz.pl/full/50746_0_f.png
 Albo poczytać tu
 http://www.czarprlu.pl/?p=1013
 peugeot40619tdi - 12 Kwi 2014,  19:36

A oto gotowa Fiestka, lepiej późno wstawić foty niż wcale

TSRules - 12 Kwi 2014,  21:50

a nawet jakoś wyszło
   peugeot40619tdi - 13 Kwi 2014,  08:12

progi odtworzone,auto normalnie można podnieść i w dodatku lakier nie schodzi:)
 wojtekwojtek - 15 Kwi 2014,  18:05

super robota
   peugeot40619tdi - 16 Kwi 2014,  11:46

niestety kilka błedów było popełnionych i teraz człowiek będzie madrzejszy na przyszłość:) wazne że robione samodzielnie a nie przez polskich magików:P
 wojtekwojtek - 19 Kwi 2014,  08:03

Elegancko zrobiles ja musze moja tez reanimowac pozdrawiam
   jajcerek - 21 Maj 2014,  16:33

ten topic jest dla mnie inspiracja.  u mnie nadkoli praktycznie nie ma, to samo z progami. bylem ogladac dzisiaj vectre b i po obejrzeniu tego cuda ze szwagrem doszlismy do wniosku ze nie sprzedam fiesty, bede robil. znakomita robota tak btw.
 peugeot40619tdi - 30 Lis 2014,  21:38

W brew pozorom wymiana progów nie jest niczym skomplikowanym:-) Trzeba tylko porządnie odmierzać i pasować elementy.Może czasu zajmie to dużo ale przynajmniej jest pewność że sami porządnie to ogarniemy,moja rada na przyszłość to unikanie produktu brunox

|  |