| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Silniki diesla  - [MK4] Czy da się sprawdzić pompę paliwa  ?

pajaja31 - 6 Lut 2013,  18:34
 Temat postu: [MK4] Czy da się sprawdzić pompę paliwa  ?
 witam serdecznie
 od jakiegoś tyg mam problem z odpaleniem rano samochodu  jak silnik jest ciepły to odpala od razu podczas jazdy nic się nie dzieję . podczas odpalania leci czarny dym wcześniej też leciał ale szybciej odpalał np po 8 godzinach stania  nawet jak były duże mrozy odpalał za 1 razem a teraz jak jest powyżej 0 to przynajmniej 3 razy muszę kręcić. Wymieniłem filtr paliwa bo myślałem ze jakiś syf w nim był tym bardziej ze przed zima nie zmieniałem ale nic to nie dało :( na warsztacie powiedzieli że możliwe że popa siada ale nikt nawet auta nie oglądał  więc moje pytanie czy da się sprawdzić pompę lub co to może być  :( silnikt to 1.8 endura diesel 60 km .
 Ranid - 6 Lut 2013,  19:58

Bez rozebrania pompy wtryskowej nic nie sprawdzisz a to koszt będzie ale sprawdż świece żarowe i wtryski,może kompresja słaba lub zawory. 	  | pajaja31 napisał/a: |  	  | czy da się sprawdzić pompę | 
 Dreambox - 6 Lut 2013,  20:06

Pompy paliwa nie sprawdzisz bo jej nie ma. Jest pompa wtryskowa która zasysa paliwo z baku.
 Co do kiepskiego odpalania to dużo już było na forum.
 Ale tak na szybkiego.
 Sprawdzałeś świece żarowe? Czy wogóle grzeją i jak grzeją? Kompresja, może już jest zbyt niska.
 Czy od czasu gdy dobrze odpalała było coś robione przy pompie lub rozrządzie?
 Może układ paliwowy zapowietrza się.
 pajaja31 - 6 Lut 2013,  21:31

świece w listopadzie były zakładane nowe i nie najtańsze  w sobotę sprawdzał mi świece  i były sprawne , rozrządu nie robiłem , w czerwcu były wymienione  oleje płyny i filtry .
 kompresji nie sprawdzałem . silnik i pompa są suche wtryski też. jak jest ciepły silnik  to po paru godzinach np 2lub3  odpala za 1 razem  ale wali chyba po zaworach tak przez 25 sekund mniej więcej później już cicho chodzi
 Puff - 7 Lut 2013,  00:11

Sprawdzić prąd rozruchu. Może rozrusznik umiera i dlatego masz problemy z odpalaniem, zwłaszcza gdy zimno.
 Ranid - 7 Lut 2013,  08:36

Zawory regulowane są podkładkami,sciąg pokrywę i zobacz luzy. 	  | pajaja31 napisał/a: |  	  | wali chyba po zaworach tak przez 25 sekund mniej więcej później już cicho chodzi | 
 Kolega ma rację sprawdz aku bo w dieslu musi być mocne kręcenie. 	  | Pufcio napisał/a: |  	  | Sprawdzić prąd rozruchu. | 
 Puff - 7 Lut 2013,  09:44

| Ranid napisał/a: |  	  | Kolega ma rację sprawdz aku bo w dieslu musi być mocne kręcenie. | 
 Aku jak aku, raczej chodzi o wyeliminowanie usterki rozrusznika (tulejek). Przy temperaturach minusowych rozrusznik ze zmęczonymi tulejkami potrafi brać 2-3x więcej prądu niż sprawny - a takie obciążenie to już nie lada gratka, nawet dla sprawnego akumulatora i porządnej instalacji.
 pajaja31 - 7 Lut 2013,  16:01

auto poszło na warsztat  zobaczymy co powiedzą :(
 będą sprawdzać,  mam nadzieję że to jakaś drobnostka  bo nie stać mnie na remont silnika  :(
 Puff - 7 Lut 2013,  17:29

Byle to był jakiś dobry, najlepiej zaufany, warsztat, bo nawet jak będzie zapchany filtr powietrza, to powiedzą, że trzeba głowicę wymienić
   pajaja31 - 7 Lut 2013,  20:13

już tam parę razy byłem  i raczej wszystko dobrze robili i też mało brali kasy  więc myślę że aż tak źle nie będzie
  napisze jutro jak mi powiedzą co jest nie tak  jak uda im się sprawdzić   pajaja31 - 8 Lut 2013,  16:05

byłem tam dzisiaj i nic nie zrobili jedynie go odpalili  i mówił że prawdo podobnie silnik do wymiany :( sprawdzą kompresję itd . mówiłem żeby ustawili kat wtrysku ale miałem wrażenia jak by patrzał się na kretyna  i nic mi na to nie odpowiedział . kolega mi mówił żeby uciekać od nich jak tego nie chcą zrobić   więc nie wiem czy ma to coś wspólnego z odpalaniem i czy to może być wina  .
 pajaja31 - 10 Lut 2013,  14:30

dzwonił do mnie mechanik i powiedział że jest słaba kompresja (około 22,24) i 2 wtryski leją
 i mam takie pytanie jak wymieni te wtryski to może lepiej odpalać  ?
 Puff - 10 Lut 2013,  18:08

Będzie, ale jak masz słabą komprechę na dwóch garach, to od wiosny do jesieni jakoś przejeździsz... a w zimie i tak potem będzie problem z odpalaniem...
 pajaja31 - 10 Lut 2013,  20:03

na wszystkich 4 jest słaba kompresja  :(
 Puff - 10 Lut 2013,  20:11

Jak na każdym masz niewiele ponad 20, to jeśli chcesz jeździć tym autem dłużej, to masz 3 wyjścia:
 -męczyć się i jeździć dalej
 -zrobić remont
 -poszukać zdrowego motoru (ale wtedy wsadzałbym silnik z mk5 - dynamika jest nieporównywalnie większa)
 pajaja31 - 12 Lut 2013,  20:29

odebrałem dzisiaj auto i jak mam być szczery nie jestem zadowolony zobaczę jutro rano bo jak odbierałem to jeszcze gorzej odpalał . Kompresja to 23,24,26,26 .
 myślę jeszcze żeby ustawili kąt wtrysku ale żeby to ustawić trzeba pasek zdjąć  może jakoś się uszkodzić ten pasek ?  bo nie chce robić rozrządu   bo mnie na to nie stać tym bardziej jak silnik jest kiepski  już nie mam siły do tego auta i tym bardziej kasy . skasowali mnie 500 zł   :(

|  |