Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Wymiana podpory półosi prawej

Grax - 31 Gru 2012, 09:49
Temat postu: [MK4] Wymiana podpory półosi prawej
SIEMA!!

Mam do wymiany podporę półosi niestety chyba najgorsze co morze być ...... jak zdjac sama podpore bez uzycia prasy chyba nie da sie ?? i czy sama półos rozbiera sie bo tak wlec starą podporę to nic ale nową po całej jej długości to będzie miało wpływ na jej powierzchnię styku ?

I już wiem że trzeba zdemontować kielich przegubu wewnętrznego tylko jak ??

SZCZĘSLIWEGO fiestowego nowego roku :)

diodalodz - 31 Gru 2012, 11:44

odpinasz opaski mażety (osłony przegubu) . ściagsz , następnie trzeba umiejętnie uderzyć kieliszek by wypadł z półośki. Potem możesz stare łożysko rozpiłować szlifierką ale uważnie by nie uszkodzić półosi. Nowe można próbować wbić młotkami ale lepsza jest prasa. Półoś można dodatkowo schłodzić by łatwiej szło.
Jeśli sobie z tym nie radzisz możesz wysłać półoś do torunia do regeneracji
http://motomax.pl/www-1/index.html

Grax - 31 Gru 2012, 13:09

NO niestety miałem mało czasu i nie przyjrzałem się zbytnio czyli kielich "środkowej"półośki jest jednak rozbieralny .Masz może jkieś zdjęcia gdzie jak uderzyć ??

A z tej strony mam przeguby do malucha znam ich prace są mega dokładni

diodalodz - 31 Gru 2012, 14:53

pręt półosi wkręcasz w imadło
A uderzasz równolegle z półosią w kieliszek. Możesz wymyć dokładnie kielich w środku by się upewnić że nie ma w środku imbusa który trzyma kielich. Robiłem takie półosie do mondeo ale tam chyba jest nieco inaczej to zrobione. Choć koncepcja pewno ta sama.

Grax - 31 Gru 2012, 20:27

Oki Dioda dzięki za wskazówki :D POZDRAWIAM!!