Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Pęknięty pasek od rozrządu- co robić?

dawid.m - 3 Lis 2012, 17:17
Temat postu: [MK3] Pęknięty pasek od rozrządu- co robić?
Witam

Niestety w moim 1.8D poszedł pasek, zastanawiam się czy jest sens go naprawiać. Problemem jest to, że nie mam dostępu do warsztatu i za bardzo na mechanice się nie znam, więc albo mechanik, albo może by ktoś pomógł z okolic Trójmiasta.
Czy można go holować czy potrzebna już laweta?
Nie wiem co robić, czy kupić głowice i rozrząd i dać do wymiany? Co radzicie?

Dzięki
Dawid :)

Marcinowaty - 3 Lis 2012, 17:28

Warto zdjąć głowice i zobaczyć co się stało. Może wystarczy tylko wymienić pogięte zawory. W razie czego zawsze można wstawić sprawny silnik.
Qzyn - 3 Lis 2012, 17:29

Dawid, nie wiem jak jest w dieslu. W benzynie walniety rozrzad czasami oznacza poniszczone gladzie cylindrow i tloki. Jesli szukasz warsztatu to nie wiem czy taniej nie wyjdzie wymienic po prostu silnik. Ale zaczekajmy od fachowcow od diesli.
dawid.m - 3 Lis 2012, 18:11

Po prostu nie wiem jak to będzie z kasą, co lepiej się opłaca. Nowy silnik wedle cen z allegro to jakieś 400-500 plus rozrząd i komuś trzeba by to dać zrobić.
Marcinowaty - 4 Lis 2012, 20:54

To lepiej będzie jak kupisz inną fiestę. Co innego jakbyś sam włożył silnik i pasek z gratami zmienił.
szumi81 - 7 Lis 2012, 21:47

Głowicy raczej nic się nie stało, jeżeli chcesz ciąć po kosztach to wymień pogięte zawory i uszczelniacze. A powiedz czy pękł na wolnych obrotach czy w czasie jazdy? Kiedy był robiony rozrząd?
przemo_rsr - 7 Lis 2012, 21:55

najłatwiej i najprościej., zdejmij głowice zobacz i wtedy dumaj co dalej, po co martwić się na zapas :)
dawid.m - 21 Lis 2012, 09:54

Z tego co pamiętam to pękł na wolnych obrotach. Nie mam narzędzi ani gdzie tego zrobić, stoi w mieście na chodniku :P Po prostu go sprzedam i tyle :) Dzięki za odpowiedzi :)