Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [Ogólny] p³yn ch³odniczy barwa br±zowa

scorpion69 - 26 Lip 2012, 18:58
Temat postu: [Ogólny] p³yn ch³odniczy barwa br±zowa
niedawno mia³em wyciek z uk³adu ch³odzenia ale jako¶ powoli dojecha³em z przerwami do domu. Wymieni³em zawór nagrzewnicy i zala³em na próbê wod±. Silnik siê nie przytar³, nagrzewa siê, wentylator siê w³±cza. Po przejechaniu 60KM woda siê zrobi³a lekko br±zowa.
Czy to normalne? czy trzeba przed wlaniem normalnego p³ynu do ch³odnic przep³ukaæ jakim¶ ¶rodkiem czyszcz±cym ?

Puff - 26 Lip 2012, 19:31

Generalnie nie trzeba, ale jak p³yn zbr±zowia³, to mo¿e warto przep³ukaæ uk³ad ch³odzenia i zalaæ potem ¶wie¿y... Przyjdzie gorszy dzieñ, co¶ siê przytka, to silnik zagotujesz...
scorpion69 - 26 Lip 2012, 19:36

Pufcio napisa³/a:
Generalnie nie trzeba, ale jak p³yn zbr±zowia³, to mo¿e warto przep³ukaæ uk³ad ch³odzenia i zalaæ potem ¶wie¿y... Przyjdzie gorszy dzieñ, co¶ siê przytka, to silnik zagotujesz...

a p³ukacz mo¿e byæ z firmy K2 czy lepiej prestone b±d¼ STP ?

Puff - 26 Lip 2012, 20:14

Jak u mnie p³ukali z powodu delikatnego nalotu, to po prostu pod³±czyli wê¿a i pod wysokim ci¶nieniem zwyk³± wod± zrobili - a¿ lecia³a sama czysta woda. Wystarczy³o w zupe³no¶ci :)
BuMeL - 26 Lip 2012, 20:19

Tak mi siê przypomnia³o, ze ostatnia br±zowa woda jak± widzia³em to jak komu¶ korek wywali³o i nie maj±c nic pod rêk± dola³ z ka³u¿y :rotfl:
scorpion69 - 26 Lip 2012, 20:32

Pufcio napisa³/a:
Jak u mnie p³ukali z powodu delikatnego nalotu, to po prostu pod³±czyli wê¿a i pod wysokim ci¶nieniem zwyk³± wod± zrobili - a¿ lecia³a sama czysta woda. Wystarczy³o w zupe³no¶ci :)

trzeba mieæ jeszcze gara¿ z dostêpem do wody i pr±du albo kolegê mechanika... ;-(

Puff - 26 Lip 2012, 21:03

Cytat:
trzeba mieæ jeszcze gara¿ z dostêpem do wody i pr±du albo kolegê mechanika... ;-(

Albo parê z³otych, ¿eby oddaæ do nie-kolegi mechanika, ¿eby uk³ad przep³uka³... tak jak ja :P

scorpion69 - 26 Lip 2012, 21:10

Pufcio napisa³/a:
Albo parê z³otych, ¿eby oddaæ do nie-kolegi mechanika, ¿eby uk³ad przep³uka³... tak jak ja :P

no i ja tak robie tyle ¿e zamiast daæ parê z³otych mechaniorkowi za przep³ukanie wod± z kranu kupujê za parê z³otych ¶rodek czyszcz±cy i przep³ukuje :ok:

JoeMix - 26 Lip 2012, 21:16

P³yn - woda - p³yn to generalnie nie polecane,,, zbr±zowia³o Ci od rdzy.
scorpion69 - 26 Lip 2012, 21:21

JoeMix napisa³/a:

czyli JoeMix co polecasz tylko nalaæ na zimê p³yn bez przep³ukiwania bo rdza w ch³odnicy ju¿ siê zaczê³a w¿eraæ albo mimo wszystko przeczy¶ciæ flushem ch³odnicê? choæ wola³bym za jaki¶ czas wymieniæ ch³odnicê ni¿ stosowaæ pó³¶rodki...Co Ty na to?

Stunt_Man - 26 Lip 2012, 23:01

scorpion69 napisa³/a:
bo rdza w ch³odnicy ju¿ siê zaczê³a w¿eraæ albo mimo wszystko przeczy¶ciæ flushem ch³odnicê?

rdza jest nie w ch³odnicy a w silniku
nic nie rób. zlej wode i zalej p³ynem

scorpion69 - 27 Lip 2012, 14:24

JoeMix napisa³/a:

a jak d³ugo mogê je¼dziæ z wod± w uk³adzie? Czy przy d³u¿szej je¼dzie na wodzie rdza powiêkszy siê?

JoeMix - 27 Lip 2012, 19:00

scorpion69 napisa³/a:
a jak d³ugo mogê je¼dziæ z wod± w uk³adzie?
Do mrozów? Kiedy to woda zamienia siê w lód?
scorpion69 napisa³/a:
Czy przy d³u¿szej je¼dzie na wodzie rdza powiêkszy siê?
Tak, woda + metal = korozja zazwyczaj,

Dwa, woda z kranu gorsza ni¿ demineralizowana bo odk³ada siê z niej kamieñ,,, jak nie staæ ciê na porz±dny p³yn czy te¿ koncentrat + wspomniana woda, to na lato lepciejszy od wody bêdzie p³yn z tzw biedronki, czyli taki w cenie 5 zeta za 5 litrów,,, wymieñ kilka dni z rzêdu wodê na wodê a w koñcu zalej jakim¶ p³ynem,,,

scorpion69 - 31 Lip 2012, 20:10

JoeMix napisa³/a:
,, wymieñ kilka dni z rzêdu wodê na wodê a w koñcu zalej jakim¶ p³ynem,,,

je¼dzi³em parê dni na wodzie zwyk³ej i wczoraj zala³em w koñcu p³yn. Przejecha³em dzisiaj parê kilometrów no i teraz w zbiorniczku /ale pewnie jest wszêdzie/ wylaz³ kamieñ, normalnie p³atki kamienia ;-( I teraz nie wiem czy inwestowaæ w p³ukankê + nowy p³yn albo tak zostawiæ ? <???> A jeszcz czy pompa wody jest napêdzana ³añcuchem rozrz±du?

JoeMix - 31 Lip 2012, 21:13

Pompa jest napêdzana paskiem ale tym co alternator napêdza,,, no jak by³a woda to wylaz³ kamieñ - niepo¿±dana rzecz, zlej p³yn, od³ów kamieñ i zalej z powrotem :P
scorpion69 - 31 Lip 2012, 21:30

JoeMix napisa³/a:
Pompa jest napêdzana paskiem ale tym co alternator napêdza,,,

a czy ¿eby wymieniæ pompê du¿o trzeba rozbieraæ?

JoeMix - 1 Sie 2012, 09:33

Esch,,, http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=32668