Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Luz przy zmianie biegów.

BinDer - 21 Lip 2012, 17:37
Temat postu: [MK3] Luz przy zmianie biegów.
Witam mam problem ze zmian± biegów. Ostatnio zauważyłem że mogę zmienić bieg bez wciskania sprzęgła. Podczas jazdy tego nie próbowałem tylko podczas postoju. Czasami także mam problem z przełożeniem 5-ego i wstecznego biegu. Czym mog± być spowodowane te problemy?
JoeMix - 21 Lip 2012, 18:20

BinDer napisał/a:
Ostatnio zauważyłem że mogę zmienić bieg bez wciskania sprzęgła
W sumie normalne,,, raz na jakich¶ czas skrzynia się zatrzyma tak że niektóre biegi nie wchodz±,,, oczywi¶cie mówimy o zgaszonym silniku,,, podczas jazdy zmiana bez sprzęgła jest możliwa ale wymaga wprawy,,, podczas postoju na pracuj±cym silniku oczywi¶cie zał±czcie żadnego nie jest możliwe oprócz wstecznego - powinno być ostry zgrzyt słychać (dlatego ostrożnie próbować)

BinDer napisał/a:
Czasami także mam problem z przełożeniem 5-ego i wstecznego biegu.
Z racji że oba s± po tej samej stronie stawiałbym na mechanizm wybierania,,,
BinDer - 22 Lip 2012, 04:24

Czyli nie jest to jaki¶ poważny problem z t± zmian± biegów? Nie wymaga naprawy? Dzięki za pomoc :)
JoeMix - 22 Lip 2012, 06:24

Odno¶nie pierwszego, to tak, jak nic złego się nie dziej to nie ma co z tym robić, tym bardziej ze jest to jak wspomniałem normalne,,, to że nie wchodz± biegi to prawdopodobnie mechanizm wybierania,,, do sprawdzenie czy nie ma jakich¶ dużych strasznie luzów,,, no i ustawić by trzeba było jeszcze raz i możliwe że problem zniknie,,,
BinDer - 22 Lip 2012, 07:04

Ok dobra dziękuję bardzo za pomoc :)