Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problem z hamulcami po dłuższym postoju.

InneCzasy - 17 Lip 2012, 23:36
Temat postu: [MK3] Problem z hamulcami po dłuższym postoju.
Witam. Rano gdy odpalę auto hamulec nie łapie. Dopiero kilkukrotne go wciśnięcie powoduje, że zaczyna działać normalnie. Znalazłem ten wątek http://www.fiestaklubpols...ghlight=hamulec
ale nie wiem jak wyciągnąć ten zaworek.
Czy po jego przeczyszczeniu trzeba coś jeszcze robić z układem hamulcowym.
Sprawa jest dość pilna, bo czeka mnie 800km i wolałbym mieć sprawne hamulce.
Pozdrówki i z góry dzięki za każde słowo.

JoeMix - 17 Lip 2012, 23:47

Odłącz przewód podciśnienia od serwa, odłącz od silnika,,, i zobacz czy jest drożny,,, albo na test zamontuj inny wężyk jakiś (bez zaworka) i zobacz jak będzie,,,
InneCzasy - 17 Lip 2012, 23:50

Próbowałem ściągnąć przy tym kolanku, bo tam można ruszyć całym przewodem, ale zaczeło syczeć i odpuściłem. Ma syczeć? Jak to jest zamontowane na wcisk? Nie chciałbym czegoś uszkodzić.
JoeMix - 17 Lip 2012, 23:53

na NIEPRACUJĄCYM silniku,,, jak pogrzebiesz to posyczy i jak ciśnienie się wyrówna (w tej puszcze jest po chwili pracy silnika że tak powiem próżnia, dlatego przewód się rusza bo jest zasysany i sam się uszczelnia) to powinno zejść,,,
InneCzasy - 18 Lip 2012, 00:36

Ściągnałem. Mam teraz 2 kawałki węża z zaworkiem po środku. Rozumiem, że powinno być drożne? Nie jest.
JoeMix - 18 Lip 2012, 06:54

No to wywal zaworek czy załóż inny wąż (tylko taki sztywny musi być żeby się nie zapadał) i zobacz jak będzie.
InneCzasy - 18 Lip 2012, 21:00

Zdjęcie wężyka kosztowało mnie odrobinę krwi, bo się o coś zaciałem przy wyciąganiu go z silnika. Wężyk przeczyszczony i odetkany. Trochę głośniej jakby silnik chodzi. Hamulec zadziałał od razu. Dzięki za pomoc.