Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Podłączenie uniwersalnego obrotomierza

longin201 - 11 Cze 2012, 13:40
Temat postu: [MK3] Podłączenie uniwersalnego obrotomierza
Witam

Kupiłem na allegro obrotomierz, czy ktoś jest w stanie dokładnie omówić mi podłączenie, tak żebym sam sobie z tym poradził (nie jestem elektrykiem)? Szukałem przez opcję "szukaj" ale nic nie znalazłem.

Z góry dziękuję.

JoeMix - 11 Cze 2012, 13:46

longin201, podłącza się identycznie jak seryjny, więc poszukaj jeszcze raz, bo całe naście stron o tym jest,,,
longin201 - 11 Cze 2012, 20:37

całe naście to różnych innych tematów wyskakuje po wpisaniu "podłączenie obrotomierza" :/
trzeci - 11 Cze 2012, 21:06

Najpierw zajrzyj tutaj: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=23358
Tam masz sporo informacji.
I do XR-ki podłączasz osobny obrotomierz ?
Przecież ona ma zegary z obrotkiem.

JoeMix - 11 Cze 2012, 21:07

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=46855 :|
longin201 - 12 Cze 2012, 08:13

Dziękuję za linki, mam nadzieję, że coś znajdę.

trzeci napisał/a:
I do XR-ki podłączasz osobny obrotomierz ?
Przecież ona ma zegary z obrotkiem.

Tak ma, ale obrotomierz bardzo dziwnie się zachowuje (praktycznie działa tylko do 3 000 obr.) w ogóle wydaje mi się, że przekłamuje. Doczytałem się gdzieś, że dzieje się tak gdy są zmienione zegary.

trzeci - 12 Cze 2012, 08:20

To zamiast kupować osobny obrotek mogłeś najpierw spróbować skorygować wskazania oryginalnego.
W temacie o obrotomierzach masz napisane co i kiedy trzeba zrobić :)

longin201 - 15 Cze 2012, 14:48

OK, coś już wiem.
Chociaż zawsze jest tak, że odsyłacie do wcześniejszych tematów, tylko nikt nie zwraca uwagi na to, że większość fotek lub linków jest niedostępna ponieważ była wrzucona np 4 lata temu. Poniżej wrzucam skan instrukcji podłączenia i proszę o odpowiedź na moje pytania. Jeszcze raz podkreślam, nie jestem elektrykiem ani elektronikiem więc proszę o wyrozumiałość.

Oczywiście rozumiem, że czerwony przewód mam podpiąć pod stacyjkę (zapłon), tylkomoże ktoś mi podpowie pod który przewód?
Czarny przewód do "-" akumulatora, jasne
Zielony - czy mogę go podpiąć do EDISa (drugi kabel od lewej strony samochodu), czy może mogę go wpiąć w kostkę podpinaną do zegarów - tylko do którego pina)?
Żółty kabel to masa?

Z góry dziękuję za pomoc

JoeMix - 15 Cze 2012, 15:13

longin201 napisał/a:
Oczywiście rozumiem, że czerwony przewód mam podpiąć pod stacyjkę (zapłon), tylkomoże ktoś mi podpowie pod który przewód?
Ten na którym pojawia się +12V po włączeniu zapłonu
longin201 napisał/a:
Zielony - czy mogę go podpiąć do EDISa (drugi kabel od lewej strony samochodu), czy może mogę go wpiąć w kostkę podpinaną do zegarów - tylko do którego pina)?
Możesz w kostkę zegarów, trzeba prześledzić ścieżki i wydumać który, w sumie wszystko w ta kostkę możesz podpiąć,,,
longin201 napisał/a:
Żółty kabel to masa?
+12V na podświetlanie skali,,, czyli np. pod podświetlanie zegarów,,,

Patrząc na ta instrukcję stawiam 90% że ten obrotek tak jak ten w aucie będzie Ci głupoty pokazywał. Dlatego że Fiesta ma układ zapłonowy w systemie DIS i daje połowę mniej impulsów niż standardowy układ zapłonowy w silniku 4 cylindrowym. Do tego niektóre silniki maiły osobne wyjścia na obrotomierz i pojawiał się tam sygnał który nie miał zupełnie nic wspólnego z sygnałem na cewkę, dlatego przy tej samej pojemności niby i takim samym zapłonie trzeba kalibrować bo np. brakuje połowy obrotów.

Stunt_Man - 16 Cze 2012, 19:05

longin201 napisał/a:
Czarny przewód do "-" akumulatora, jasne
Żółty kabel to masa?

moge zrozumieć to że nie jesteś elektrykiem i możesz nie wiedzieć co gdzie podpiąć
ale nie moge zrozumieć czemu pytasz o to który kabel jest do czego skoro masz SCHEMAT Z OPISEM KOLORÓW

podłącz pod edis. albo będzie działać albo nie

BuMeL - 16 Cze 2012, 19:37

Chyba można podpiąć też pod VSS i alternator, kwestia kalibracji.
Stunt_Man - 16 Cze 2012, 19:59

BuMeL napisał/a:
Chyba można podpiąć też pod VSS i alternator

<wow>

BuMeL - 16 Cze 2012, 20:05

A sorka, z vss predkosciomierz :)