|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK5] Centralny zamek.
ktur - 5 Cze 2012, 15:39 Temat postu: [MK5] Centralny zamek. Witam Wszystkich.
Przeglądałem forum ale niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż mam originale centrale z kluczyka. Chciałem dorobić otwieranie z pilota. Mam kupioną centralkę która działa w moim starym samochodzie Peugeot 405. Niestety poszedł on na żyletki. Jak do niego montowałem pilota to wpinałem się przed sterownik centralnego. Gdzieś tutaj na forum doczytałem się ze w tych modelach nie ma takiego sterownika tylko sterowanie jest przez 2 siłowniki master. Czy to prawda czy mam szukać tej centralki a jeśli tak to gdzie. Jeśli nie to jak odbywa się sterowanie w tych siłownikach "+" czy "-".
JoeMix - 5 Cze 2012, 16:29
Nie ma sterownia na tych siłownikach bo nie ma centralki,,, po prostu są tak połączone że jeden ustawia się tak samo jak drugi,,,
ElGrey - 5 Cze 2012, 18:46
Jeśli dobrze pamiętam, a mam sklerozę to sterowanie jest "-" zakładałem u siebie czas temu wiec mogę się mylić
Puff - 5 Cze 2012, 21:08
JoeMix napisał/a: | Nie ma sterownia na tych siłownikach bo nie ma centralki,,, po prostu są tak połączone że jeden ustawia się tak samo jak drugi,,, |
I tak, i nie
Sterowanie być musi, bo jeden musi się dowiadywać od drugiego, że w tym pierwszym został przekręcony kluczyk i że się zamyka/otwiera, ergo sam musi się zamknąć/otworzyć
Zresztą da się podpiąć central z pilota, bo sam tak mam podpięte, a nie przypominam sobie, żeby facet mi montował jakieś specjalne układy - jest impuls w jedną stronę, to zamyka, w drugą - otwiera
Gdyby spiąć 2 slave'y, to w życiu to nie zadziała, bo taki siłownik nie reaguje nijak na to, że zmienia mu się położenie, ogólne rzecz biorąc, elementu wykonawczego.
ktur - 6 Cze 2012, 08:01
Czyli wniosek z tego taki ze ściągam tapicerkę z drzwi kierowcy i się wpinam w siłownik bezpośrednio. Gdzieś na forum znalazłem rozpiskę takiego centralnego to będę próbował coś pomajstrować. Dzięki za rozwianie moich niepewności.
drjanusz - 6 Cze 2012, 08:36
ktur, Nie wpinasz się w drzwiach (po co ciągnąć tam kable i komplikować) tylko w wiązkę przy przednim słupku lib pod deską.
ElGrey - 6 Cze 2012, 16:26
Dokładnie po co grzebać tam gdzie nie trzeba
zabka35i - 6 Cze 2012, 17:00
Jak ściągnie tapicerkę drzwiowa to podglądnie kolor przewodów, jeden jak pamiętam to biało-fioletowy jest a drugi biało-...... ??. Dawno to robiłem i nie pamiętam. W każdym razie sprawdź sterowanie bo u mnie było inaczej jak miało być. A wpinaj się oczywiście jak koledzy wyżej piszą w słupku.
|
|