Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Połamana końcówka cięgna linki zmiany biegów

jedrzejb - 11 Kwi 2012, 11:46
Temat postu: [MK6] Połamana końcówka cięgna linki zmiany biegów
Witam.

Wczoraj najechałem na mini słupek, który połamał mi cięgno od zmiany biegów. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie, jak/czy można to wymienić/naprawić? Raczej klejenie nie wchodzi w grę.
Dzięki za pomoc.

jedrzejb - 18 Kwi 2012, 19:59

hm Panie i Panowie, a czy ktoś z Was wie jak wymienić całą tą linkę? Próbuje się przygotować teoretycznie jako by praca szybciej szła.

Więc ktoś już to wymieniał, czy lepiej zapchać auto do mechanika?

Pomożecie?

Parzych - 18 Kwi 2012, 21:45

Chyba jeszcze nikt nie wymieniał, a swoją drogą to jaki masz silnik :?: Bo w profilu 1,6D/54KM a takie w MK6 nie wychodziły, wypadałoby to poprawić...
jedrzejb - 19 Kwi 2012, 07:47

Cytat:
Chyba jeszcze nikt nie wymieniał, a swoją drogą to jaki masz silnik :?: Bo w profilu 1,6D/54KM a takie w MK6 nie wychodziły, wypadałoby to poprawić...

czyli jak ja mam przecierać szlak, to jeszcze raz sprawdzę service manula (tam jest jak wyregulować linkę) może będzie więcej info, co i gdzie odkręcić itp.

lakiernik175 - 19 Kwi 2012, 22:06

Kilka razy robiłem takie wymiany.
Linki wyciąga się obydwie na raz bo są połączone ze sobą taka gumą przykręcaną do tunelu na dwie śrubki,pod nagrzewnicą.Najwięcej roboty to jest w sumie pod maską bo trzeba wyciągać linki pomiędzy kablami,przewodami silnika i potem pocelować przez ten sam otwór wkładając je z powrotem..Najlepiej wywalić aku i jego obudowę i jeszcze lepiej blachę pod obudową.Przy lewarku trzeba linki zrzucić z takich kulistych połączeń.

jedrzejb - 20 Kwi 2012, 18:03

dzięki za odpowiedzieć-na pewno się przyda ale może w przyszłości

Ale puki co to rozwiązanie jest ala MacGyver, drut i klej. Okazało się, że linka która kupiłem (TDCI )nie pasuje do mojego TDCI, chyba coś się zmieniło, ewentualnie ta nowa jest po lifice.

W każdym razie FIX działa i oby tak było jak najdłużej.

Jak się jednak wysypie, użyje Twojej porady.

lakiernik175 - 22 Kwi 2012, 18:11

Jakaś dziwna Ci się trafiła ta linka.Mam linki przed i po lifcie, od benzyny i TDCIka i są takie same.Sposób zaczepienia itd jest ten sam.
jedrzejb - 22 Kwi 2012, 22:53

zgadzam się z Toba, Bo tak naprawdę to połamał się sam zaczep linki, który wygląda podobnie jak to:

http://www.ford-esklep.pl...94561-FORD/1903

ale jest jednak inny i takiego nie znalazłem. A serwis powiedział że trzeba cała linkę kupić.