|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Nasze auta - [Inny] Peugeot 106 1.4 Sport 

Rkalitka - 19 Lut 2012,  21:45 Temat postu: [Inny] Peugeot 106 1.4 Sport 1. NICK: rkalitka

2. IMIĘ: Roman 

3. MODEL: Peugeot 106

4. WERSJA: Sport

5. ROCZNIK: 2000 

6. SILNIK: 1.4

7. OPIS AUTA: Co tu pisać - nie miała baba kłopotu i kupiła sobie Forda...a że już jedno(dwa)bagna mam w domu to poszliśmy w "bagnogeota"    

Auto typowo dla Marty, żeby się jej podobał, dobrze prowadził po mieście i jeszcze raz podobał.....ale mi też przypadł do gustu.

Budżet nie był zbyt duży dlatego właśnie peugeot ale w miarę dobrym roczniku - kurde dla mnie jak z salonu    

Auto kupione od żony właściciela komisu w Szczecinie. Zrobione hamulce przód tył, łożyska z przodu i rozrząd. Do Polski przyjechał z Niemiec w 2010 roku.

Autko w miarę zadbane, trochę poobijane z zewnątrz - mechanicznie jeszcze nie znalazłem czegoś żeby się doczepić i to jest fajne.

Silnik 1.4 na 8 zaworach, pełnym wtrysku - 75KM - niby mało a zbiera się miło    

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE: 

a. wizualne: Odkleiliśmy wczoraj naklejki - reklama komisu - i zmyliśmy klej

b. mechaniczne: nic jeszcze - ale to Peugeot więc kwestia czasu    

c. audio: nic

d. inne: zatankowałem do pełna    

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE 

a. wizualne: Alusy chyba z Paszteta(porsche 924), lakierowanie maski, zderzaka, drzwi, załatanie przetarcia w fotelu

b. mechaniczne: dystanse po ok 15mm, klimatyzacja, rozpórki kielichów, może hamulce 260mm z przodu

c. audio:jakieś radyjko, głośniki w drzwi plus wygłuszenie

d. inne: utrzymywać w jak najlepszym stanie 

10. FOTKI AUTA: 

Marcin - 19 Lut 2012,  21:52
  fajny pug    

| Rkalitka napisał/a: | 	 		  | Silnik 1.4 na 8 zaworach, pełnym wtrysku - 75KM - niby mało a zbiera się miło | 	  

u ciotki w c3 szału nie robi, wg mnie gorzej się zbiera niż 1,25 w fieście
												 Bezimienny - 19 Lut 2012,  21:54
  Ot taka francuska Fiesta, nawet ładny pug     

P.S słysze często "nie kupuje sie aut na F czyli Fordów, Fiatów i Francuskich, a na Ferrari nas kompletnie nie stać"

Pozdrawiam
												 DemptD - 19 Lut 2012,  21:58

| Bezimienny napisał/a: | 	 		  | P.S słysze często "nie kupuje sie aut na F czyli Fordów, Fiatów i Francuskich, a na Ferrari nas kompletnie nie stać" | 	  

jeszcze Folkswagen przecie.. 

a peżot, jak to francuskie - popsuje sie   
												 Peedro - 19 Lut 2012,  22:02
  Okropny, brzydki, żółty!!! pasuje do Romka     

Takie saxo w innej skórze tak jakby     

Jak elektryka sie będzie rypać to współczuje, u mnie w służbowym expercie ciągle coś z elektryką się dzieje, a to gaśnie, a to znika prąd... a wszystko po tym jak uporałem się wreszcie z szwankującym nawiewem... A co najlepsze w drugim takim, tylko że Scudo nic sie z elektryką nie dzieje, tylko mój francuz świruje...
												 modell1 - 19 Lut 2012,  22:12
  Ładny żółty, będzie go widać         

I tylko serce od xsi wsadzić    
												 Rkalitka - 19 Lut 2012,  22:33

| Marcin napisał/a: | 	 		  | u ciotki w c3 szału nie robi, wg mnie gorzej się zbiera niż 1,25 w fieście | 	  

106 waży zaledwie 800kg    

| Peedro napisał/a: | 	 		  | Okropny, brzydki, żółty!!! pasuje do Romka    | 	  

A jak    

| modell1 napisał/a: | 	 		  Ładny żółty, będzie go widać     

I tylko serce od xsi wsadzić   | 	  

No kolor jest oczojebny   

a swapa raczej nie - auto do jazdy na co dzień - poza tym na trasie nam te 1.4 spaliło nicałe 5 litrów przy prędkości przelotowej 90-110   
												 inno - 19 Lut 2012,  23:11
  miałem kupować taką 106, ale wybór padł na civica

fajne autko. śmigałem takim tylko 1.6 103KM
												 trzeci - 19 Lut 2012,  23:16
  Te nakładki na nadkolach i progach to prawie jak w XR-ce   

Niech się Martunia nim wozi bezawaryjnie.

Pozdro ...
												 luk-90 - 19 Lut 2012,  23:50
  dla jednje góra dwóch osób, jak znalazł, małe, lekkie, nie pali duzo. Tylko pozazdorścić dupowozu
												 Maci3j18 - 19 Lut 2012,  23:52
  Fajne wozidełko, mnie sie podoba   
												 Fordon - 20 Lut 2012,  13:11
  Dobry pug nie jest zly. 

Elektryka w nim jest prosta jak budowa cepa     mechanicznie tez nie jest w zaden sposob skomplikowany... ot rozwiniecie 205.       

Ale z kolorem to pocisneliscie      jajecznica    
												 Rkalitka - 20 Lut 2012,  16:27

| trzeci napisał/a: | 	 		  Te nakładki na nadkolach i progach to prawie jak w XR-ce  

Niech się Martunia nim wozi bezawaryjnie.  | 	  

hehe....prawie jak xr     A Marta już się cieszy z jazdy i przypadła jej do gustu 106    

Nie powiem, bo sam jestem ogromnie zaskoczony jak się prowadzi takie pudełko    

Jednak przepaść konstrukcyjna w stosunku do fiesty jest    

| luk-90 napisał/a: | 	 		  | dla jednje góra dwóch osób, jak znalazł, małe, lekkie, nie pali duzo. Tylko pozazdorścić dupowozu | 	  

Tak dla dwóch osób i kota jest w sam raz, siedziałem podczas jazdy z tyłu i przy moim wzroście 180cm kilkadziesiąt kilometrów też bym nie doznał ujmy    

| Fordon napisał/a: | 	 		  Dobry pug nie jest zly. 

Elektryka w nim jest prosta jak budowa cepa  mechanicznie tez nie jest w zaden sposob skomplikowany... ot rozwiniecie 205.   

Ale z kolorem to pocisneliscie   jajecznica   | 	  

Hehe - pug, ford - awarie podobnie często więc jestem przygotowany    

Kolor jest gruby - będzie łatwo znaleźć na parkingu...

Oglądaliśmy też sporta czerwonego na białych 15 - ładny i tańszy ale już z łysymi oponami i kilkoma śmierdzącymi detalami - podejrzany był dlatego postanowiliśmy trochę dołożyć do takiego co nie budził tyle wątpliwości - a że żółty...nam się podoba    

Oglądałem go już od spodu. Nie ma tragedii, korozji brak, wycieków brak - po tylu latach z fordem chyba coś rozszczelnię żeby się dziwnie nie czuć    

Jedynie tłumik środkowy już jest wypalony i do wymiany...i dobrze, bo będzie powód żeby wywalić kata, dać luźny środkowy i może przelotowy tylny.......myślę też nad kolektorem 4-2-1 - swapa nie będzie więc wolałbym usprawnić jednostkę w ten sposób.

Jaką średnicę rury dawać - 2cale??

W ogóle puki co ogarniam jaką mają konstrukcję te silniki czym się różnią 1.1 od 1.4 a 1.6 - z pierwszych oględzin to głowice wydają się być te same a co z dołem to nie wiem
												 madek - 20 Lut 2012,  17:31

| Rkalitka napisał/a: | 	 		  Jednak przepaść konstrukcyjna w stosunku do fiesty jest    | 	  

Fiesty Mk1 ?     

Tylne zawieszenie w pugach pracuje fajnie dopóki belka jest w dobrym stanie, niestety na naszych drogach leci dość szybko

| Rkalitka napisał/a: | 	 		  Jedynie tłumik środkowy już jest wypalony i do wymiany...i dobrze, bo będzie powód żeby wywalić kata, dać luźny środkowy i może przelotowy tylny.......myślę też nad kolektorem 4-2-1 - swapa nie będzie więc wolałbym usprawnić jednostkę w ten sposób.

Jaką średnicę rury dawać - 2cale??

| 	  

Auto dla kobiety do miasta, a Ty planujesz wydech 2 cale do 1.4 i kolektor sportowy?     
												 Parzych - 20 Lut 2012,  17:42
  Małe fikuśne miejskie wozidełko, idealne dla kobitki   
												 Rkalitka - 20 Lut 2012,  18:08

| madek napisał/a: | 	 		  

Rkalitka napisał/a:

Jednak przepaść konstrukcyjna w stosunku do fiesty jest 

Fiesty Mk1 ?    | 	  

Mk1 nie ma zawieszenia tylko kilka elementów wyciosanych z blachy, ślepo połączonych ze sobą żeby się toczyć na wprost i skręcać z nadzieją, że za pół godziny nastąpi zwrot.....

Miałem na myśli wszystko przed mk5

| madek napisał/a: | 	 		  | Tylne zawieszenie w pugach pracuje fajnie dopóki belka jest w dobrym stanie, niestety na naszych drogach leci dość szybko  | 	  

Też tak słyszałem, ale w tym pugu jest jeszcze bez żadnych oznak zużycia a zestaw naprawczy kosztuje w granicach 300-500zł w zależności od marki części

| madek napisał/a: | 	 		  | Auto dla kobiety do miasta, a Ty planujesz wydech 2 cale do 1.4 i kolektor sportowy?   | 	  

A to w czymś jej będzie przeszkadzać??    

| Parzych napisał/a: | 	 		  | idealne dla kobitki  | 	  

hmm....ja też tym będę jeździł    
												 madek - 20 Lut 2012,  18:37

| Rkalitka napisał/a: | 	 		  | Miałem na myśli wszystko przed mk5  | 	  

Nie bez powodu Pugi dobrze sobie radzą w rajdach a zwłaszcza w KSJach i pojeżdżawkach    Jeździłem kiedyś troche seryjnym 306 1.6 i fajnie to skręcało    Było to auto kolegi i niestety dość mocno narzekał właśnie na trwałość belki, z tego co pamiętał oddawał do regeneracji za 800 zł

| Rkalitka napisał/a: | 	 		  A to w czymś jej będzie przeszkadzać??    | 	  

Dopóki zmiany nie będą miały wpływu na spalanie i hałas to w niczym    Ale czy cokolwiek da? Zależy na ile świadoma jest jako kierowca   
												 Stunt_Man - 20 Lut 2012,  20:36

| DemptD napisał/a: | 	 		  | a peżot, jak to francuskie - popsuje sie | 	  

hłe hłe

dzisiaj mojej mamie odpadł tłumnik w 206     

pojechałem do pracy po nowy a tam jakiś mechanik przyjechał akurat i cytuje "potrzebuje pompe paliwa do 206"      

peugeoty sie wcale nie psują         

ale kolor przynajmniej ciekawy    

a co do "tuningu" tego silnika to sobie odpuść... sztuka dla sztuki
												 Rkalitka - 20 Lut 2012,  20:45

| Stunt_Man napisał/a: | 	 		  | a co do "tuningu" tego silnika to sobie odpuść... sztuka dla sztuki | 	  

Spoko, spoko - lepszy "dolot" i "wylot" reszta nieopłacalna, bo grzebanie w głowicy i kompie to już mogę 1.6 kupić - a nie do tego ma być ten samochód   
												 Laskosz - 20 Lut 2012,  20:49
  rzekłbym słitaśne auteczko    
												 krzys:) - 20 Lut 2012,  21:13
  autko najprawdopodobniej z mojego miasta:) skąd dokładnie jeśli można wiedzieć?;>
												 Rkalitka - 20 Lut 2012,  21:24

| krzys:) napisał/a: | 	 		  | autko najprawdopodobniej z mojego miasta:) skąd dokładnie jeśli można wiedzieć?;> | 	  

Ta - na blachach zgl ogólnie ze Stepnicy było oklejone niebieskimi naklejkami.

Nie chcieliśmy kupować auta z drugiego końca Polski tylko dlatego, że będzie tańsze o 300zł.

Dziś już zostało przerejestrowane i jakieś radio wleciało.

Teraz czas na kolejne pierdoły   
												 Dawidoff4 - 20 Lut 2012,  23:35
  cooltura     

szerokości i bezawaryjności    
												 Ad@mus - 21 Lut 2012,  22:38
  Rooooooooooooooooomaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnn............   
												 DziDzia - 23 Lut 2012,  12:16

| Ad@mus napisał/a: | 	 		  Rooooooooooooooooomaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnn............    | 	  , Roman, co z Ciebie wyrośnie...     

pozdro   
												 Rkalitka - 26 Lut 2012,  22:31
  No i jedna usterka wyeliminowana - świszcząca uszczelka drzwi kierowcy - wyregulowałem zawias i jest git - jeszcze może lekko ramkę dognę i drugie drzi również - ale jest fajnie, bo nie świszczy    

Teraz muszę wymienić środkowy, bo jest wypalony w środku i hroboli 

W związku z tą operacją poleci katalizator i dam przelotowy tłumik.

Nie wiem czy dawać już większą średnicę rury i puszki w tym miejscu żeby już mieć tą część zakończoną(dalej końcowy tłumik o większej średnicy później tak samo jak kolektor) Tylko jaką dawać ewentualnie średnicę??
												 luk-90 - 26 Lut 2012,  23:19
  znam fajne miescje gdzie za kata od swojej dostalem 270zl    . Jak by co to pw
												 Fordon - 27 Lut 2012,  12:55
  max 2" dla tych silnikow, do 1.6 bedziemy robic takowy 2" i to juz na fajnych zabawkach   
												 Rkalitka - 27 Lut 2012,  15:28

| luk-90 napisał/a: | 	 		  znam fajne miescje gdzie za kata od swojej dostalem 270zl    . Jak by co to pw | 	  

spoko zgłoszę się    

| Cytat: | 	 		  | max 2" dla tych silnikow, do 1.6 bedziemy robic takowy 2" i to juz na fajnych zabawkach  | 	  

Wiem opowiadałeś mi już - fajnie tam będzie

Ok to będę szykował pod dwa cale całość - sonda co jest za katem gdy go wywalę nie powinna chyba robić szału potem??
												 BuMeL - 27 Lut 2012,  20:00
  Wpadnij pieszczotem do Białego, codziennie o 8:00 i 16:00 mam taki spot : 

Rkalitka - 28 Lut 2012,  19:58
  Biała fajna    

dzisiaj widziałem srebrnego sporta i nie miał tego czegoś    

Kolejna usterka usunięta - naprawione otwieranie centralnego z kluczyka    

Jeszcze muszę wymienić guziki gumowe - w sumie ich nie ma bo są powyrywane     i z czegoś zastąpić

Kurcze jak takie małe w ogóle prawie niezauważalne naprawy poprawiają humor   
												 Rkalitka - 4 Maj 2012,  20:01
  Spy foto na nowym/starym felunku    

BuMeL - 4 Maj 2012,  20:16
  I jak po dwóch miechach ? Mniej problemów niż z Fiestą ? ;d
												 Bezimienny - 4 Maj 2012,  20:20
  Za małe te felgi, i do "żółtka" bardziej pasowały by jakieś czarne felgi   
												 Parzych - 4 Maj 2012,  20:24

| Bezimienny napisał/a: | 	 		  do "żółtka" bardziej pasowały by jakieś czarne felgi    | 	  Wtedy na tej fotce by wyglądało, jakby zaebali kółka...
												 Rkalitka - 4 Maj 2012,  21:10
  puki co tylko leję paliwo i jeździmy więc jest spoko    

Oczywiście jest parę rzeczy do zrobienia jak choćby wspawać tłumik środkowy i wywalić kata i końcowy może z e 125, do tego klima by się zdała i właśnie się przymierzam do kupna jakiejś...ale ogólnie to jest spoko.

Kółka rzeczywiście wyglądają na może przymałe ale to przez to, że autko stoi dość wysoko - i czukiereczek zresztą    

Mnie się podoba, że są białe - czarne w ogóle by się chowały. jak zrobię jakieś foty w dzień to zobaczycie   
												 BuMeL - 8 Maj 2012,  16:37
  gotcha

hyy hyy hyyyyy     

Moja dzisiaj jednym okiem zerknęła i wryta pyta "białego przemalowali ??" ale widać że to inny wytłuk.
												 Skfarek - 9 Maj 2012,  10:09
  Rkalitka, się mnie podoba, małe, lekkie, w dożartym kolorze i z fajnym body kitem      Białasy dobrze leżą     

PS. jedyny jego minus to to że nie jest to wersja Rallye    
												 Rkalitka - 9 Maj 2012,  18:11

| BuMeL napisał/a: | 	 		  gotcha 

hyy hyy hyyyyy   

| 	  

Jakoś dziwnie wygląda z tym zderzakiem...

| Skfarek napisał/a: | 	 		  | jedyny jego minus to to że nie jest to wersja Rallye   | 	  

No nie da się ukryć....gdyby nie fiesty to pewnie bym szukał chociaż 1.6 8v

Ale do normalnej jazdy 1.4 daje radę nawet na trasie   
												 Rkalitka - 15 Paź 2012,  19:50
  Kilka miesięcy hulania Żółtkiem i 100000 stuknęło    

W tym czasie musiałem zregenerować tylną belkę(koszt łożysk i czopów to 300zł najlepszych zamienników) robocizny nie liczę, bo sam robiłem i wbrew obiegowym opiniom nie jest nadto skomplikowane a już na pewno do wykonania w przydomowym garażu    

Jak zgram kiedyś zdjęcia z mamy aparatu to wrzucę

Do tego założyłem felgi z fiesty, które jakiś czas temu kupił szwagier od Sowy - fotki również później, dystanse na tył 25mm na przód 15 i jest bardzo dobrze.

Z mniejszych napraw wymieniłem środkowy i końcowy tłumik, wywaliłem katalizator jednak ciągle mi wywalało błąd i serwis więc go założyłem  z powrotem.

Z innych rzeczy to auto tylko tankuje i jadę, średnio spala 6 litrów przy normalnej eksploatacji bez szaleństw. Jednym słowem polecam każdemu kto lubi małe autka   
												 Bezimienny - 15 Paź 2012,  20:17
  Zrobiłeś nim sam 100 000km czy na liczniku wybiło tyle?
												 Rkalitka - 15 Paź 2012,  21:35
  no tak oczywiście pieprzłem się o jedno 0 - mój błąd   

| 

|