|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Nie odpala, dziwny d¼wiêk, rozrusznik?
Bit1 - 9 Lut 2012, 20:55 Temat postu: [MK3] Nie odpala, dziwny d¼wiêk, rozrusznik? Jak w temacie,
auto normalnie je¼dzi³o odstawi³em je na parking, oko³o tygodnia sta³o i aktualnie nie odpala;/
Akumulator dobry zosta³ na³adowany mimo to bez rezultatu, przekrêcam kluczyk na pierwsz± pozycjê s³ychaæ jak pompa paliwa podaje paliwo przekrêcam na rozruch, przez chwilê jest cisza potem krótko jest d¼wiêk jakby piszczenia, a potem g³o¶ne wycie z komory silnika.
Nagra³em filmik ale d¼wiêk trochê s³abo s³ychaæ, ale mo¿e co¶ pomo¿e.
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Czy to rozrusznik? Wystarczy przeczy¶ciæ bendiks czy mo¿e wymiarna rozrusznika, lub co¶ ca³kiem innego?
LeVeL - 9 Lut 2012, 21:10
spróbuj na pych .Wygl±da na rozrusznik .Zastanawiam siê czy nie jest on przypadkiem na przek³adni planetarnej bo bendiks to do¶æ wytrzyma³a rzecz(je¶li jest na przek³adni planetarnej to tam szuka³ bym problemu)
Edit:
Znalaz³em to
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=50901
Ale z Diesla to chyba nie to samo
Bit1 - 9 Lut 2012, 21:32
Przeczyta³em temat podany przez Ciebie i JoeMix pisze tam co¶ takiego:
"Bez znaczenia dla w³±czenia samego rozrusznika (zwarcie du¿ych ¶rub na aucie) i bez elektromagnesu powinien wtedy wyæ,,,"
wiêc jednak chyba wymiana rozrusznika powinna pomóc, bo niechce mi siê bawiæ w rozkrêcanie go i sprawdzanie czy to to czy nie to.
LeVeL - 9 Lut 2012, 21:55
Bit1 napisa³/a: | Przeczyta³em temat podany przez Ciebie i JoeMix pisze tam co¶ takiego:
"Bez znaczenia dla w³±czenia samego rozrusznika (zwarcie du¿ych ¶rub na aucie) i bez elektromagnesu powinien wtedy wyæ,,,"
wiêc jednak chyba wymiana rozrusznika powinna pomóc, bo niechce mi siê bawiæ w rozkrêcanie go i sprawdzanie czy to to czy nie to. |
JoeMix mia³ chyba na my¶li te dwie du¿e ¶ruby ze zdjêcia
jak je siê zetknie to rozrusznik (wirnik w ¶rodku ) zacznie obracaæ ale zêbatka siê nie wysunie
JoeMix - 9 Lut 2012, 23:16
Zablokuj auto aby nie pojecha³o, (rêczny, luz, kluczyki w kieszeni) na rozruszniku zewrzyj ¶rubokrêtem te 2 ¶ruby co widaæ na foto wy¿ej - jak pojawi siê podobny d¼wiêk to spróbuj zewrzeæ lew± (do niej gruby czerwony przewód) i te ma³± u góry (mo¿e byæ tez na wsuwkê) - tylko w obu przypadkach nie dotknij do masy,,, pierwsze powinno w³±czyæ sam rozrusznik, drugie zwarcie ju¿ zakrêciæ silnikiem,,,
Nie mylcie bendixa z innymi czê¶ciami rozrusznika, tak jak mnie siê kiedy¶ zdarza³o: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bendiks
Na filmiku stawiam ze wyje rozrusznik,,, (czyli sytuacja jak ze zwarcia tych du¿ych ¶rub) bo bendix nie jest dosuniêty do ko³a zamachowego, jak by by³ to jakie¶ terkotanie, stukanie i inne d¼wiêki a nie czysty odg³os elektryka na wysokich obrotach,,, a bendix nie jest przy kole zamachowym bo pewnie automat szlag trafi³ (6 na foto z Wiki) zamarz³, roz³±czy³ siê z bendixem, i 23 innych mo¿liwo¶ci,,,
drjanusz - 9 Lut 2012, 23:25
JoeMix, Ja te¿ bym tak obstawia³(na 99%)-zatarty automat i nie wyrzuca bendixa
LeVeL - 10 Lut 2012, 00:08
LeVeL napisa³/a: | spróbuj na pych .Wygl±da na rozrusznik .Zastanawiam siê czy nie jest on przypadkiem na przek³adni planetarnej bo bendiks to do¶æ wytrzyma³a rzecz(je¶li jest na przek³adni planetarnej to tam szuka³ bym problemu)
Edit:
Znalaz³em to
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=50901
Ale z Diesla to chyba nie to samo |
JoeMix je¶li to przeczyta³e¶ i my¶lisz ¿e pomyli³em przek³adnie planetarn± z bendiksem to siê mylisz wiem co to bendiks ale nie zawsze musi byæ przek³adnia planetarna o która mi chodzi³o.
A co to tematu rozrusznik z fiesty jest zbyt ma³y wiêc jest to wersja z przek³adni±.
Elektromagnes wysunie bendiksa ale przek³adnia planetarna na któr± stawiam ¿e pad³a obci±¿ona nie przenosi napêdu i st±d ten ha³as (Mia³em tak w Renault 19 Sprawdzi³em rozrusznik w szkole na stole probierczym BOSCHA xD )
JoeMix - 10 Lut 2012, 09:50
w 1,3 przek³adnia planetarna? Nawet diesle mia³y zwyk³e rozruszniki,,,
LeVeL - 10 Lut 2012, 15:40
JoeMix napisa³/a: | w 1,3 przek³adnia planetarna? Nawet diesle mia³y zwyk³e rozruszniki,,, |
Rozrusznik z diesla
www.fiestaklubpolska.pl/f...pic.php?t=50901
przyznam ¿e nie jestem pewien jakie tam jest rozwi±zanie
Bit1 mo¿e rozkrêciæ rozrusznik i siê dowiemy.Zobaczê jeszcze na google
Bit1 - 11 Lut 2012, 11:19
Rozrusznik mam ju¿ w domu, ale rozkrêcaæ go raczej nie bêdê, tylko wymieniê na jak±¶ u¿ywkê.
brewa7 - 13 Lut 2012, 21:09
podklejê siê do tematu:
Wiem, ¿e to takie wró¿enie z fusów, ale popróbujmy.
Mam nastêpuj±cy problem.
W ci±gu ostatnich 2 tygodni zapala³em silnik 2x przy temperaturach ok -12C i odpala³ Zgredzik od kopa. Dzi¶ temperatura -6C i niechcia³ odpaliæ w ogóle. I teraz zastanawiam siê co mo¿e byæ nie tak:
-Rozrusznik krêci (rozkrêca³ silnik do 500rpm )
-Pompa podaje paliwo
-Wtrysk rozpyla
-Filtr powietrza nowy
-Filtr paliwa nowy
-¦wiece nowe (ok.1500km)
-Iskra na garach 1-3 mocna, 4 s³absza
Tylko teraz jak odpala³em to wtrysk tak jako¶ nie wiem dziwne "cyk" robi³ po wy³±czeniu rozrusznika.
Aku wyj±³em celem do³adowania i ewentualnego ogrzania (nówka z wakacji)
Podpowiedzcie co¶ bo nie mam pomys³ów, a nie chce siê jako¶ w koszty specjalnie wpêdzaæ.
brewa7 - 18 Lut 2012, 23:10
Dziêkujê za pomoc na forum...
|
|