Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Co sie sta這 瞠 sie zesra這 czyli kolejny okr庵造 wa貫k CVH

草逕ik Tuptu� - 16 Kwi 2005, 19:23
Temat postu: Co sie sta這 瞠 sie zesra這 czyli kolejny okr庵造 wa貫k CVH
W zwi您ku z wiosennymi po膨dkami w moim aucie oraz paroma podobnymi tematami kt鏎e zaobserwowa貫m na forum postanowi貫m podzieli犘ie z klubowiczami tym wszystkim co wiem o g這wicach i wa趾ach w CVH .

Jak wiemy silnik CVH posiada nap璠zany paskiem wa貫k w g這wicy kt鏎y porusza znajduj帷e sie po obu jego stronach zawory ( 4 ssace i 4 wydechowe ) poprzez hydrauliczne kasowacze ( wyst瘼owa造 wersje z mechanik� ale s得ne stare i niezmiernie 瘸dkie ) i ko造ski przenosz帷e ruch z popychacza na zaw鏎 .
Jak wi瘯szo嗆z u篡tkownik闚 wie ( a ci co nie wiedz� dowiedz� si� w najbli窺zym czasie ) wa貫k w silnikach CVH lubi si瞝yrabia� ( patrz帷 na to bardziej globalnie przez pryzmat wielu aut mo積a stwierdzi� 瞠 wa貫k w CVH jest stworzony tylko w celu wyrabiania sie oraz paru innych element闚 woko這 )
A ca豉 ta smutna historia zaczyna siena og馧 do嗆 niewinnie - lekkie klepanie zaworami ( tak jak cichy dobry diesel ) p騧niej robi sie go瞠j , drgania , nier闚na praca , brak wysokich obrot闚 oraz towa篡sz帷e im coraz g這郾iejsze klekotanie ( 輳by nie powiedzie� walenie ) .
Srodki zaradcze - ano jak pan Henio ( nasz mechanik ) stwierdzi ( na og馧 na oko poprzez dziur瘼o popychaczu ) 輳 wa貫k ca造 ( g闚no prawda ) p璠zimy do sklepu i kupujemy popychacze ( w zale積o軼i od zasobno軼i portwela i determinacji w liczbie od 1 do 8 i w cenie od 15 do 50 z� za sztuk� ) . Zak豉damy ca這嗆 i ju磚est 郵icznie ( tzn cicho ) . w wersji hard wymieniamy wa貫k na u篡wany " ale jeszcze dobry " ( czyli mniej g闚niany ni積asz ) lub nowy ( choroba umys這wa polegaj帷a na tym i� 鈍iadomo嗆 posiadania wi瘯szej sumy pieni璠zy jest dla nas nie do zniesienia )
I sprawa z g這wy :rotfl:

Aha jeszcze tylko lejemy dobry olej ( mobil 1 ) i zmieniamy go co 7 ty鄂m .

Wydali鄉y w zale積o軼i od miejsca pochodzenia cz窷ci i ich ceny od 100 do 1000 z� wi璚 dlaczego nasz problem powr鏂i za najwy瞠j 40 ty� km ( w wersji 100 z� za nieca造 1000 km ) ?
Gdzie tkwi problem ? przecie篤szystko zrobili鄉y tak jak trzeba :|

Niestety sprawa jest nieco bardziej skomplikowana i jest jedn� z przyczyn wycofania silnik闚 serii CVH kt鏎e swego czasu by造 bardzo nowoczesne i osi庵a造 spore moce ( prawie 100 KM z 1.6 w po這wie lat 80 tych by這 nie lada wyczynem )
Niestety s豉bym punktem tego silnika nie jest wa貫k ani kasowacze . S豉bym punktem jest g這wica .
Ca陰 sytuacj瘳pisz� na przyk陰dzie jednej krzywki nap璠zaj帷ej jeden zaw鏎 gdy窺ytuacja jest analogiczna do pozosta造ch , a najbardziej widoczna na zaworach ss帷ych 3 i 4 cylindra i wydechowym cylindra 4-tego

Krzywka wa趾a obracaj帷 si� powoduje podniesienie kasowacza kt鏎y naciska na rami� ko造ski kt鏎a z kolei naciska na ko鎍闚k瞛aworu co powoduje jego uchylenie . Tyle wiemy i bez tego wywodu .
W ca造m tym uk豉dzie wyrabianie sie wa趾a jest tylko skutkiem - jego bezpo鈔edni� przyczyn強est wyrobienie siespodu kasowacza ale na tym niestety nie koniec . przyczyn� wyrabiania sie kasowacza najcz窷ciej nie jest niestety ( jakby鄉y bardzo chcieli aby tak by這 ) jego kiepska jako嗆 lecz jego luz w gnie寮zie .
Mianowicie kasowacz ( jego denko ) nie znajduje si� w pozycji r闚noleg貫j do p豉szczyzny krzywki a jest pod lekkim k徠em ( sytuacja na pierwsdzy rzut oka nielogiczna bo krzywka dotyka kantem do denka kasowacza ) ale jest to minimalne odchylenie kt鏎e ma spowodowa� aby kasowacz 郵izga� sie po krzywce ruchem obrotowym dzi瘯i czemu jego denko zachowywa這 by siejak wycinek du瞠j kulki z 這篡ska i powodowa這 jedynie minimalne tarcie niezb璠ne do przej軼ia krzywki . Tak powinno by獞 teorji .
Niestety kasowacz siedz帷y w swoim gnie寮zie po pewnym czasie ( 100 % silnik闚 CVH w naszym klubie na 4-tym i 90 % na 3-cim cylindrze ) przestaje sie obraca� co powoduje i� krzywka wa趾a zaczyna trafia� kantem na skoj帷e denko i 瞠嬌i� je powoli.
Pierwszym objawem takiej sytuacji jest ciche klekotanie kasowaczy nie po陰czone z luzami na ko造skach ( czyli po zdj璚iu dekla nie ma 瘸dnego luzu na kasowaczach a mimo to klepi� ) .
Drugim objawem jest lekkie podrze嬌ienie denka kasowacza zauwa瘸lne na pocz徠ku w postaci ma造ch w瞠row a po幡iej w postaci ciemniejszego k馧ka na dnie kasowacza ( wsp馧鈔odkowego z osi� kasowacza ) . W chwili gdy zaobserwujemy k馧ko kasowacz nale篡 bezwzgl璠nie wymieni� ( cho� jest to robione i tak za p騧no )

Teraz podstawowe pytanie - dlaczego kasowacz staje ?
Tutaj dochodzimy do najsmutniejszego fragmentu naszej bajki :sad:
Kasowacz pracuj帷y w swoim gnie寮zie przy pr璠ko軼i obrotowej silnika rz璠u 3 ty� obr wykonuje oko這 25 ruch闚 g鏎a-d馧 na sekund� w zakresie oko這 5 - 7 mm ( r騜ne wa趾i ) . I jest on NAJDOKxDNIEJ pasowanym elementem w silniku ( dok豉dno軼i� dor闚nuje mu jedynie sfo瞠� w t這ku ) wszystkie pozosta貫 elementy typu panewki , pier軼ienie itd s徙asowane z mniejszymi dok豉dno軼iami .
Stopie� pasowania luzu kasowacz-gniazdo to 0.008 mm a za warto嗆 graniczn� dopuszczaln� ludzie znaj帷y siena tym uk豉dzie ( szacunek dla tego kt鏎y mnie o鈍ieci� ) uwa瘸j您a 0.010 - 0.012 .
Jakiekolwiek odst瘼stwo od tych wymiar闚 ( zar闚no luz jak i owalizacja gniazda ) s彫iedopuszczalne i prowadz� do stawania kasowaczy i wyrabiania wa趾a ( dotyczy 99 % g這wic )

Reasumuj帷 - wa貫k sie wyrabia od kasowacza a kasowacz od gniazda a gniazdo z powodu wady konstrukcyjnej .

字odki zaradcze :

brak

nie pomagaj� kasowacze mechaniczne , mega trwa貫 wa趾i ( wr璚z odwrotny skutek ) , dodatkowe olejenia i super oleje .

ps . Dajcie znak jak co� napisa貫m niejasno lub je瞠li kt鏎a軼z窷� powinienem rozwin望 .Niestety prawda jest smutna , nieodwo豉lna i nie ma od niej ratunku .

ps2 . teraz wiem czemu XEON opu軼i� nasz klub ( pomimo tego 瞠 by� burakiem )

pablonas - 17 Kwi 2005, 13:34

ilekro� czytam o wadach tych silnik闚 i ilekro� si� z tymi wadami spotkam (w poniedzialek kupi貫m dla klienta taki silnik bo naprawa starego by豉 nieop豉cana - agonalny stan g這wicy, wa趾a, popychaczy i na dodatek konieczny szlif wa逝 i cylindr闚) tylekro� padam na kolana i dzi瘯uj� Bogu za m鎩 silnik... nie wiem jak to mo磧iwe i ile przebiegu ten silnik mial jak kupowa貫m to auto (licznik wskazywa� 65200) ale zrobilem 52 tysi帷e z hakiem, z czego ok 50 tysi璚y na gazie, olej lej� ci庵le p馧syntetyk i nic nie dolewam pomimo, 瞠 wymieniam olej nie jak zaleca fabryka co 10 ty�, ani jak zalecacie Wy co 7 tysi璚y, ale co 15 tysi璚y, je盥輳 g堯wnie w trasach z pr璠ko軼iami... nie powiem jakimi ale na 5 biegu mam 4,5 - 5 tysi璚y obrot闚 i tfu tfu przez lewe ramie, ale naprawde nie mam najmniejszych k這pot闚 z tym silnikiem. zapewne w ko鎍u si� ujawni�, ale mam nadzi疀�, 瞠 ju� nie za mojej kadencji :)
wniosek - jak to w 篡ciu. wszystko zale篡 od konkretnego egzempla瘸.

草逕ik Tuptu� - 20 Kwi 2005, 19:05

pablonas napisa�/a:
tfu tfu przez lewe ramie, ale naprawde nie mam najmniejszych k這pot闚 z tym silnikiem. zapewne w ko鎍u si� ujawni�, ale mam nadzi疀�, 瞠 ju� nie za mojej kadencji :)
wniosek - jak to w 篡ciu. wszystko zale篡 od konkretnego egzempla瘸.

Gratuluj� egzemplarza , ale zerowe zu篡cie oleju jest dla mnie kiepskim wyznacznikiem stanu wa趾a i g這wicy . My郵� 瞠 twoja fiestka tak samo jak nasze gubi kolejne ko雟kie kopytka wraz z ka盥ym przejechanym kilometrem :(

pablonas - 21 Kwi 2005, 18:35

草逕ik Tuptu� napisa�/a:
Gratuluj� egzemplarza , ale zerowe zu篡cie oleju jest dla mnie kiepskim wyznacznikiem stanu wa趾a i g這wicy . My郵� 瞠 twoja fiestka tak samo jak nasze gubi kolejne ko雟kie kopytka wraz z ka盥ym przejechanym kilometrem :(

Fakt zuzycie oleju to kiepski wyznacznik je郵i chodzi o stan "g鏎y", ten puki co oceniam na ucho. nic nie stuka, ani nie wali, nawet jak jest mocno rozgrzany. ale jak mowie. przyjdzie to z czasem, tego jestem pewien. te silniki rzeczywiscie s� ma這 trwa貫, ale przyjemno嗆 z jazdy daj� ogromn� (no oczywiscie jak na tak� pojemno嗆 i fakt ze zosta造 opracowane pod koniec lat 70tych ;) )