|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Termostat sie za szybko otwiera
Yankes - 14 Lis 2011, 19:22 Temat postu: [MK3] Termostat sie za szybko otwiera Mam problem ze zbyt szybko otwierajacym sie termostatem.Byl wymieniany na nowy bo stary szlak trafil.Dobierany pod silnik.Przez to ze termstat sie za szybko otwiera silnik sie nie dogrzewa.Co mozna na to poradzic??
JoeMix - 14 Lis 2011, 19:31
A jak jest temperatura tego silnika kiedy się otwiera termostat?
Puff - 14 Lis 2011, 19:33
Yankes - wymienić na jeszcze inny Termostat jaki nabywałem u Forda kosztował 50% ceny więcej niż zamiennik w sklepie (z 50zł?), ale wyglądał i działał zupełnie inaczej niż zamiennik To nie jest coś, co się wymienia co pół sezonu, więc warto nabyć raz, a dobrze
Yankes - 15 Lis 2011, 20:13
JoeMix, w mk3 nie ma cyferek.Na samym poczatku literki R w napisie NORM
JoeMix - 15 Lis 2011, 21:32
Dlatego się pytam, wskaźnik można w mk3 w piasek wsadzić,,, daje jedynie orientacyjną informację,,, wiem bo mam taki u siebie w aucie
U mnie obecnie jak jadę to też wskaźnik nie wychyla się dalej jak za M, chyba ze w korku się postoi to leniwie idzie do góry - ogrzewanie działa jak trzeba i silnik ma odpowiednią temperaturę, choć latem wskazówka oscylowała w koło litery N i czerwonej skali w korku,,,
przemo_rsr - 15 Lis 2011, 23:43
sprawdzałaś mniej więcej kiedy otwiera duży obieg?, może jest dobry, tylko czujnik który daje sygnał na zegary oszukuje
zwardek - 16 Lis 2011, 08:49
kup termostat z wyższą temperaturą otwarcia, może pomoże (np 92 stopnie zamiast 88), ewentualnie karton na część chłodnicy
Druga sprawa to odpowiednio dobrany czujnik temperatury - na przykład do samego 1.1 są ze 3 różne kolory i należy brać taki jaki był stary, bo później wskaźnik źle działa.
Ja mam zawsze środek skali, chociaż w zimę może być nieco niżej.
przemo_rsr - 16 Lis 2011, 09:16
zwardek, z zielonym plasticzkiem jest do 1.1.
Rebel - 16 Lis 2011, 09:23
przemo_rsr napisał/a: | zwardek, z zielonym plasticzkiem jest do 1.1. |
...i także do 1.3
JoeMix - 16 Lis 2011, 09:50
Nie ważny jest silnik w sumie tylko zegary, bo jak ktoś do 1,1 wsadzi zegary które współpracowały z innym kolorem czujnika to już będą cyrki
|
|