|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Coś huczy. Gdy wciskam sprzęgło przestaje
David - 14 Lis 2011, 15:07 Temat postu: [MK4] Coś huczy. Gdy wciskam sprzęgło przestaje Witam. Przedstawię wam filmik, na którym można się wsłuchać, że coś huczy - zauważyłem a raczej usłyszałem to w sobotę nie przestało więc wstawiam zanim odwiedzę mechanika.
W 10 sekundzie wyraźnie słychać jak sprzęgło odskakuje i pojawia się ten dziwny dźwięk.
Głos wyraźnie słychać przy nadkolu kierowcy czyli bliżej skrzyni biegów.
Oto filmik: http://www.youtube.com/watch?v=d9v-bYt7_VY
JoeMix - 14 Lis 2011, 15:11
Prawdopodobnie szumi wałek wejściowy skrzyni,,, wciskaj powoli i puszczaj powoli pedał sprzęgła, jak szum ustaje dopiero po całkowitym wciśnięciu pedału i ponownie pojawia się już po lekkim popuszczeniu (nie da się już biegu wrzucić, a wsteczny będzie chrobotał) to na 100% wałek skrzyni,,,
David - 14 Lis 2011, 15:14
Szum powstaje już na "półsprzęgle". Czyli napisz jeszcze raz jaśniej bo nie rozumiem
Można z tym jeździć? Jaki koszt naprawy? Lepiej chyba nowa skrzynia znaczy używana.
Biegi wchodzą normalnie, a faktycznie przestaje huczeć na wciśniętym sprzęgle.
JoeMix - 14 Lis 2011, 15:27
Było o tym na forum poszukaj sobie takiej frazy "szumi wałek wejściowy" i poczytaj,,,
David - 14 Lis 2011, 15:35
Znalazłem Twoje posty gdzie jest ten sam problem ale w tamtym temacie pojawia się też nazwa hydrauliczny wysprzęglik który kosztuje ponad 300zł i sprzęgło które kosztuje 270zł (Hart). Co jeśli wymienię sprzęgło i ten wysprzęglik a okaże się, że to ten wałek wejściowy lub odwrotnie?
JoeMix - 14 Lis 2011, 15:40
Szumi wałek w skrzyni, obraca się i szumi jak silnik pracuje na luzie,,, jak wciśniesz do samego końca sprzęgło to dopiero następuje pełne rozłączenie i wałek się zatrzymuje i dlatego w aucie jest cisza,,, jak lekko popuścisz sprzęgło to już wałek się obraca i hałasuje (na luzie) choć jeśli wcześniej włączyłbyś bieg to auto nadal by stało w miejscu bo przenoszona moc jest za mała by ruszyć auto z miejsca, ale na sam wałek wystarcza, tak więc jeśli szum ustaje tylko na pełnym wciśnięciu sprzęgła to na 99,9% wałek w skrzyni,,,
David - 14 Lis 2011, 15:48
Czyli uważasz, że nie da rady jechać? Wczoraj autem jeździłem i nie zauważyłem różnicy w ruszaniu i jeździe a problem zdiagnozowałem w sobotę.
Skrzynie biegów używane to za 150zł są na allegro więc jeśli to by miało pomóc to czemu nie?
Jutro mam plan jechać do mechanika. Zobaczymy co powie.
JoeMix - 14 Lis 2011, 16:15
Setki tysiące kilometrów z szumiącym wałkiem można zrobić,,,
David - 14 Lis 2011, 16:54
Może łożysko na wałku atakującym?
JoeMix - 14 Lis 2011, 17:04
A ja tam wiem który jest atakujący (coś mi się to bardziej na tylnym moście kojarzy), chodzi o ten co się obraca jak silnik pracuje, sprzęgło zwolnione a żaden bieg nie wybrany,,, ja zawsze go nazywał wałek wejściowy.
David - 14 Lis 2011, 20:58
Konsultowałem z mechanikiem. Niby jak huczy to niech huczy i moge jeździć tym bardziej, że jak się silnik zagrzeje to nie ma tego szumienia. Dodał jeszcze, że przyjdzie lato i przestanie huczeć ale do tego czasu fiesty już chyba nie będę miał.
przemo_rsr - 15 Lis 2011, 12:10
JoeMix, wałek wejściowy to wałek atakujący,
David,
możesz śmiało z tym jeździć, u mnie transit tak juz 3 lata śmiga i ni c się nie dzieje, sprawdź stan oleju ewentualnie wymień jakby był bardzo ciemny, i jeździj do śmierci
David - 15 Lis 2011, 15:54
No to dzięki przemo_rsr, uspokoiłeś mnie
Do śmierci raczej nie bo planuje na wiosnę sprzedać te auto.
piranya - 16 Lis 2011, 10:54
te fiesty tak mają
zwłaszcza fioletowe
David - 16 Lis 2011, 14:29
Mam granatową ale to bardzo podobny kolor w ciemności nawet nie widać, a że teraz wcześnie ciemno to zapewne dlatego huczy
Marcinowaty - 16 Lis 2011, 19:32
Łożysko wyciskowe sprzęgła, jeżeli hałas cichnie po dotknięciu pedału sprzęgła
David - 16 Lis 2011, 20:27
Hałas nie cichnie ale znika gdy pedał jest wciśnięty do deski.
Marcinowaty - 16 Lis 2011, 20:48
Łożysko wyciskowe do wymiany. Przy okazji warto zobaczyć w jakim stanie jest sprzęgło. U mnie jest ten sam problem i jeżdżę już tak dłuższy czas. Szczególnie jak jest zimno to nasila się hałas.
David - 16 Lis 2011, 21:31
No tak gdy silnik jest ciepły to prawie nie słychać szumienia, zgrzytu czy jak to tam nazwać. Wiesz może jaka cena jest tego? I czy to wymieniać? Wyżej piszą, że mogę jeździć.
Czy tutaj chodzi o hydrauliczny wysprzęglik, który kosztuje powyżej 300zł?
przemo_rsr - 17 Lis 2011, 11:48
David, jeździj, i nie ruszaj no, jak będzie naprawde głośno to wtedy można pomysleć, po co pchać się w koszta
Marcinowaty - 17 Lis 2011, 19:41
Łożysko oporowe lub wyciskowe sprzęgła SKF to około 45 zł. Całe sprzęgło to około 200 - 300 zł
David - 17 Lis 2011, 20:38
Nie śpieszyć się z wymianą? Jak radzisz?
Marcinowaty - 17 Lis 2011, 21:58
Jesteśmy w podobnej sytuacji. Nie wymieniam już drugą zimę i nic się nie dzieje. Poczekam do wiosny, bo i tak będę musiał przekładnie kierowniczą zrobić to będę miał większą motywacje do zrzucenia skrzyni biegów. A ty jak wiesz co i jak i masz garaż z kanałem to warto się pomęczyć. Być może sprzęgło będzie w dobrym stanie i wystarczy tylko łożysko wymienić oporowe.
JoeMix - 17 Lis 2011, 22:17
Marcinowaty napisał/a: | Łożysko wyciskowe do wymiany. Przy okazji warto zobaczyć w jakim stanie jest sprzęgło. U mnie jest ten sam problem i jeżdżę już tak dłuższy czas. Szczególnie jak jest zimno to nasila się hałas. | Ciekawa teoria, przypominam hałas słychać cały czas, milknie tylko w chwili pełnego wciśnięcia sprzęgła (pełnego rozłączenia) czyli akurat wtedy kiedy łożysko jest najbardziej obciążone,,,
kenczorf - 18 Lis 2011, 09:37
z tego wynika, ze u mnie lozysko jest wysrane bo jak nie ruszam sprzegla to cisza...a przy lekkim/mocnym obojetnie jakim wcisnieciu zaczyna sie szum
przemo_rsr - 18 Lis 2011, 10:05
kenczorf, jakby to było łożysko wyciskowe to po wciśnięciu by Ci nie szumiało,
a jak Ci szumi po wciśnięciu to coś w skrzyni siedzi
JoeMix - 18 Lis 2011, 10:07
przemo_rsr napisał/a: | jak Ci szumi po wciśnięciu to coś w skrzyni siedzi | Jak wciskasz sprzęgło to następuje rozłączenie napędu i wałki w skrzyni się zatrzymują,,, co ma wtedy szumieć? może olej bulgocze?
przemo_rsr - 18 Lis 2011, 10:17
JoeMix, skończ już z tymi docinkami, , a nic się nie zatrzymuje, tylko wyhamowuje i jakąś prędkość obrotową posiada
JoeMix - 18 Lis 2011, 10:38
Ja nie docinam, posiadam wiedzę że jak coś hałasuje na postoju i cichnie jak naciskasz sprzęgło do końca - to hałasuje wałek w skrzyni, a jak hałas powstaje w chwili naciskania na pedał to hałasuje łożysko,,, i taką teorie tu szerze od lat (i nie tylko ja z tego co wiem) i naglę słyszę coś zupełnie odwrotnego
Marcinowaty napisał/a: | Łożysko wyciskowe sprzęgła, jeżeli hałas cichnie po dotknięciu pedału sprzęgła |
Cytat: | Hałas nie cichnie ale znika gdy pedał jest wciśnięty do deski. |
Marcinowaty napisał/a: | Łożysko wyciskowe do wymiany. |
kenczorf napisał/a: | z tego wynika, ze u mnie lozysko jest wysrane bo jak nie ruszam sprzegla to cisza...a przy lekkim/mocnym obojetnie jakim wcisnieciu zaczyna sie szum |
przemo_rsr napisał/a: | kenczorf, jakby to było łożysko wyciskowe to po wciśnięciu by Ci nie szumiało, a jak Ci szumi po wciśnięciu to coś w skrzyni siedzi |
Więc zgłupieć można bo nagle dyskusja przeszła na opcję zupełnie przeciwną do tematu wątku,,,
Marcinowaty napisał/a: | Łożysko oporowe lub wyciskowe sprzęgła SKF to około 45 zł. Całe sprzęgło to około 200 - 300 zł | David ma mk4 i tam nie ma łożyska wyciskowego,,, a wysprzęglik nie kosztuje 45 zeta,,,
kenczorf - 18 Lis 2011, 11:40
ehh mniejsza z tym...sprzeglo sie konczy, synchrony w skrzyni poszly se pobiegac. Wiec i tak hurtem poleci skrzynka i sprzeglo
David - 18 Lis 2011, 22:44
kenczorf, mam nadzieje, że piszesz o swojej fieście jakie wymiany ją czekają?
Dziś stosunkowo ciepły wieczór po nagrzaniu silnika dźwięk nie był słyszany w ogóle.
jackrzec - 19 Lis 2011, 10:35
Wszystko już zostało powiedziane - koniec tematu.
|
|