Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK3] Jak wymienić płyn z chłodnicy.

Matifcb - 13 Lis 2011, 21:35
Temat postu: [MK3] Jak wymienić płyn z chłodnicy.
mam wode - chce wlac plyn. Wiem ze jest jakis korek na dole chlodnicy. Co z wezami ?
Peedro - 13 Lis 2011, 21:44

najlepiej to chyba odkręcić opaskę i ściągnąć wąż i ci wszystko ładnie spłynie.
Marcinowaty - 13 Lis 2011, 21:46

Moja rada. Odkręć korek na dole chłodnicy, zleci woda. Węży nie ruszaj. Jak już woda zleci to porządnie dmuchnij do zbiornika wyrównawczego, wyleci jeszcze trochę. Teraz możesz spokojnie 5 litrów płynu wlać, po zakręceniu tego korka na dole w chłodnicy. Z tym dmuchaniem to nie fachowo, ale najprościej. Sam tak zrobiłem. :drink:
bzyq90 - 13 Lis 2011, 21:46

W układzie chłodzenia zawsze coś zostanie. Stań przodem do samochodu, dźwignij maske i popatrz na prawą stronę, konkretnie na chłodnicę na dole. Tam masz korek. Odkręcasz go, później odkręcasz korek ze zbiorniczka płynu do chłodnicy i to wszystko. Korek jest najniższym punktem w chłodnicy więc nie widze potrzeby ściągania węży.
Rebel - 14 Lis 2011, 08:39

...a czy już nikt nie pamięta o śrubie/korku w bloku? Nad rozrusznikiem mniej więcej w połowie bloku, wyleci jeszcze ze szklanka wody.
JoeMix - 14 Lis 2011, 09:09

Rebel, ta ilość w bloku to w zasadzie bez znaczenia,,, a jak ktoś używa koncentratu to w ogóle pomijalna,,, a śrubka jest ka pamiętam mosiężna i wiadomo co ten tego może się stać,,,
Rebel - 14 Lis 2011, 10:14

JoeMix napisał/a:
Rebel, ta ilość w bloku to w zasadzie bez znaczenia,,, a jak ktoś używa koncentratu to w ogóle pomijalna,,, a śrubka jest ka pamiętam mosiężna i wiadomo co ten tego może się stać,,,

W sumie racja... skoro ktoś nie może znaleźć korka na dole chłodnicy to niech się nie zabiera za odkręcanie tego dosyć delikatnego elementu. :-P

Matifcb - 14 Lis 2011, 22:49

dzieki za rade :D
matrix-1990 - 15 Lis 2011, 13:20

i odpowietrzyć potem najlepiej :)
Matifcb - 15 Lis 2011, 14:20

w jaki sposob odpowietrzyc ?
Rebel - 15 Lis 2011, 14:57

Sam się odpowietrzy. Po otwarciu termostatu zniknie reszta powietrza z układu. Do tego czasu kontrolować poziom płynu. Tyle.
Marcinowaty - 16 Lis 2011, 19:48

I nie ma co ruszać tej śruby w bloku bo z pewnością się urwie. :drink:
Rebel - 18 Lis 2011, 11:32

Ja odkręcałem ją u siebie bez problemu. Na ciepłym silniku, najzwyklejszą nasadką po popsikaniu środkiem penetrującym. Nic jej się nie stało, także Marcinowaty nie siej defetyzmu :hihihi:
cars24h - 28 Sie 2013, 14:12
Temat postu: Jak spuścić płyn z chuscić wodę z chłodnicy w FF MK3
Mówią, że na dole chłodnicy po prawej schylając sie opd strony maski jest korek do odkrecania...

Odkręca mi sie do połowy ale płyn nie leci? Czy ta śrubka (korek) ma jakiś otwór?

mick1973 - 28 Sie 2013, 15:34

cars24h napisał/a:
Czy ta śrubka (korek) ma jakiś otwór?
nie. Wykręca się ją całkowicie.