|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK6] GEM ze zdalnym centralnym oraz uniweralny pilot
jedrzejb - 12 Lis 2011, 22:08 Temat postu: [MK6] GEM ze zdalnym centralnym oraz uniweralny pilot Witam.
Chciałem się zapytać, czy może któryś z forumowiczów przerabiał taki wariant?
Wymiana GEM-Bx na GEM-Cx lub GEM-Dx, a następnie zaprogramować uniwersalny pilot centralnego (433MHZ) tak żeby ze sobą działały. Nie chce za bardzo kupować pilota forda z kluczem i nosić dwa klucze.
A właśnie, jak wymontować GEM z auta? Wiem że jest na 2 śruby, ale same wtyczki nie chciały mi wyjść? Więc może jest jakiś sposób na nie? Trzeba zdjąć cały kokpit?
Parzych - 13 Lis 2011, 00:12
jedrzejb napisał/a: | Trzeba zdjąć cały kokpit? | Szczerze wątpię...
tombart5371 - 13 Lis 2011, 17:08
zrobiłem to dwa dni temu.
odmocowujesz 2 śruby mocujące gem
wtyki wyjmujesz przez odchylenie ramek - wtedy wychodzą "same"
u mnie bx zm ( zmieniłem na dx ( z allegro)
po zmianie wszystko działało jak poprzednio.
ponieważ miałem tylko jeden kluczyk , ( wyrobiony bez pilotów, tylko immo) i nie dowiedziałem się metody na zaprogramowanie immo z 1 kluczyka, dałem do "dorabiacza kluczyków " przy realu, kluczyk + programowanie immo + programowanie pilota ( to można zrobić samemu, ale nie rozwiązuje problemu immo) - 450 zł, działa centralny, otwieranie bagażnika z pilota - z nieznanej przyczyny nie mrugają kierunkowskazy po załączeniu, nie wiem jak podłączyć alarm który jest w dx, ale cel czyli jeden kluczyk ze sterowaniem radiowym to był mój cel i został osiągnięty..
zatem - polecam, mimo że metoda nieco droga ( za gem dx dałem 70)
jeżeli ktoś z forumowiczów ma patent na alarm, proszę o sugestie, na sygnalizację otwarcia - zamknięcia również ,
Pozdrawiam
Tomek
jedrzejb - 13 Lis 2011, 17:38
tombart5371 napisał/a: | zrobiłem to dwa dni temu.
odmocowujesz 2 śruby mocujące gem
wtyki wyjmujesz przez odchylenie ramek - wtedy wychodzą "same"
u mnie bx zm ( zmieniłem na dx ( z allegro)
po zmianie wszystko działało jak poprzednio.
ponieważ miałem tylko jeden kluczyk , ( wyrobiony bez pilotów, tylko immo) i nie dowiedziałem się metody na zaprogramowanie immo z 1 kluczyka, dałem do "dorabiacza kluczyków " przy realu, kluczyk + programowanie immo + programowanie pilota ( to można zrobić samemu, ale nie rozwiązuje problemu immo) - 450 zł, działa centralny, otwieranie bagażnika z pilota - z nieznanej przyczyny nie mrugają kierunkowskazy po załączeniu, nie wiem jak podłączyć alarm który jest w dx, ale cel czyli jeden kluczyk ze sterowaniem radiowym to był mój cel i został osiągnięty..
zatem - polecam, mimo że metoda nieco droga ( za gem dx dałem 70)
jeżeli ktoś z forumowiczów ma patent na alarm, proszę o sugestie, na sygnalizację otwarcia - zamknięcia również ,
Pozdrawiam
Tomek |
hm więc się da, a teraz pytanie czy sam pilot uniwersalny (433 MHZ), nie fordowy można zaprogramować? Mi nie koniecznie zależy na tym żeby w kluczyku był immo oraz pilot.
tombart5371 - 15 Lis 2011, 10:40
tego nie wiem, ale pilot do zaprogramowania ( bez immo) to nie jest tak wielki koszt : 150 zł nowy, używany 60-100
np
http://allegro.pl/pilot-f...1910487750.html
diodalodz - 17 Lis 2011, 23:04
Nie da rady bo uniwersalne piloty chodzą na modułach Keeloq firmy microchip i one w emitują zawsze numer fabryczny urządzenia które maja zaprogramowany(możliwy do edycji przy pomocy programatora tylko trzeba znać kod stosowany w fordach o ile użyli ich systemu kodowania ). Innych systemów(nie kodowanych) od lat sie nie stosuje .
jedrzejb - 19 Lis 2011, 12:02
OK. Więc wszystko wiadomo. Temat zamknięty.
|
|