| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK5] fiesta 1.3 60KM - wymiana p造nu ch這dniczego
giecik071 - 7 Lis 2011, 09:24 Temat postu: [MK5] fiesta 1.3 60KM - wymiana p造nu ch這dniczego Witam. Problem wygl康a nast瘼uj帷o: silnik jest zalany wod� zamiast p造nu ch這dniczego poniewa� mia貫m awarie zaworu nagrzewnicy. Wiem ze z obiegu powinienem spu軼i� 7,1l wody tj. ok 5l z ch這dnicy i reszt� z bloku silnika za pomoc� zaworu spustowego. Spos鏏 na spuszczenie wody do ko鎍a jaki znalaz貫m na forum to albo odkr璚enie 鈔ubki spustowej (kt鏎a w ka盥ej chwili mo瞠 sie urwa�) albo wydmuchanie tej wody z obiegu.
Mam ma貫 szanse na u篡cie kt鏎ego� ze sposob闚 dlatego wymy郵i貫m inny i prosz� o wypowiedz: co my郵icie o tym alby 軼i庵n望 dolny w捫 od ch這dnicy po czym odpali� silnik na dos這wnie kilka sekund co by sam wyplu� reszt� wody z silnika?
Pozdrawiam
giecik071 - 8 Lis 2011, 08:58
dzi瘯uje Panowie za pomoc!! chcia貫m zaoszcz璠zi� pieni康ze i zrobi� to sam, ale pr璠zej mr霩 mi blok rozsadzi nic si� czego� dowiem na tym forum.. szkoda
pozdrawiam
JoeMix - 8 Lis 2011, 09:14
My郵� 瞠 jeszcze kilka takich akcji i albo co niekt鏎zy sobie odpuszcz� to forum, albo zaczn� u篡wa� szukajki
giecik071 - 8 Lis 2011, 11:12
u篡wam g這wnie szukajki od czasu jak jestem na tym forum tj od czasu jak mam fieste st康 moja niska liczba post闚 poniewa� wszystkie problemy rozwi您ywa貫m czytaj帷 forum. Mam tylko jedn� w徠pliwo嗆:
Czy odpalaj帷 silnik z od陰czonym dolnym w篹em od ch這dnicy wypluje reszt� wody z bloku silnika?
JoeMix - 8 Lis 2011, 11:21
| giecik071 napisa�/a: | | Czy odpalaj帷 silnik z od陰czonym dolnym w篹em od ch這dnicy wypluje reszt� wody z bloku silnika? | Nie
Albercik - 8 Lis 2011, 11:29
giecik071, nie zauwa篡貫m tego tematu wcze郾iej... Przerabia貫m do w Escorcie 1.3 EFI 60KM i wydaje mi si�, 瞠 masz ten sam silnik. Wi璚 sprawa wygl康a tak: je郵i nie mo瞠sz odkr璚i� 鈔uby spustowej to zr鏏 dok豉dnie tak, jak m闚isz - odkr耩 dolny w捫 na ch這dnicy. Tylko pod 瘸dnym pozorem nie odpalaj silnika, bo go zatrzesz dos這wnie w u豉mku sekundy. Silnik od tarcia i wybuch闚 osi庵a temperatur� kilkuset stopni w moment, wi璚 pomys� raczej kiepski.
Ale jest du穎 prostsza metoda. Zlej z uk豉du ile si� da. Wiadomo, 瞠 nie sp造nie Ci ca這嗆. Zamontuj w捫 od ch這dnicy na swoje miejsce, daj nowy cybant (w ko鎍u to Ford ) zalej uk豉d nowym p造nem. Odpal silnik, 瞠by si� odpowietrzy� (u mnie nie by這 瘸dnych odpowietrznik闚, z wyj徠kiem jednego na ch這dnicy). Jak troch� pochodzi i 'wci庵nie' p造nu (zauwa篡sz ubytek) dolej koncentratu Prestone (taki, co jest mieszalny ze wszystkimi p造nami) - za butelk� 1L zap豉cisz ok 19 z這tych. Poje寮zij troch�. Na bank uk豉d jeszcze wci庵nie troch� p造nu, wi璚 reszt� uzupe軟ij koncentratem. Albo od razu przygotuj sobie koncentrat w proporcjach troch� wi瘯szych, ni� zalecane (je郵i nie kupi貫� jeszcze p造nu).
Jeszcze jedn� metod� jest spuszczenie ok. 3L wody i uzupe軟ienie braku koncentratem. Wymiesza si� on z wod� i b璠ziesz mia� elegancki p造n
giecik071 - 8 Lis 2011, 11:30
dzi瘯uje bardzo za odpowiedz!!!! Mia貫m nadzieje ze si� w ten spos鏏 uda.. spr鏏uje wydmucha� reszt� wody. oby si� uda這! Temat do zamkni璚ia/usuni璚ia
Albercik - 8 Lis 2011, 11:32
giecik071, nie musisz jej wydmuchiwa�, bo albo zalejesz koncentratem, a wtedy on wymiesza si� z wod�, albo zalejesz p造nem i on te� si� wymiesza z wod�. W obu przypadkach - nic si� nie stanie, bo ka盥y p造n i koncentrat jest mieszalny z wod� destylowan�
Marcinowaty - 8 Lis 2011, 17:28
"Tylko pod 瘸dnym pozorem nie odpalaj silnika, bo go zatrzesz dos這wnie w u豉mku sekundy. Silnik od tarcia i wybuch闚 osi庵a temperatur� kilkuset stopni w moment, wi璚 pomys� raczej kiepski. "
To czemu silniki ch這dzone powietrzem si� nie zacieraj�?
Odpali貫m na chwile silnik po wypuszczeniu p造nu, bo my郵a貫m 瞠 w ten spos鏏 wypompuje mi ca造 p造n z uk豉du przy spuszczaniu. Nic sie nie sta這 z silnikiem. Pomaga wydmuchanie resztek p造nu przez zbiornik wyr闚nawczy. W ten spos鏏 wesz這 mi 5l nowego p造nu do 1,3i
A stary wypuszcza貫m przez 鈔ub� spustow� u do逝 ch這dnicy.
Albercik - 8 Lis 2011, 19:41
| Marcinowaty napisa�/a: | | To czemu silniki ch這dzone powietrzem si� nie zacieraj�? |
pomy郵, a by� mo瞠 si� dowiesz. albo podpowiem Ci: s� inaczej skonstruowane Jak masz 1.3, to zdejmij pasek klinowy i zobacz ile sekund b璠zie trwa這, zanim si� p造n ugotuje, jak nie b璠zie si� kr璚i� pompa wody
Stunt_Man - 8 Lis 2011, 19:54
| Albercik napisa�/a: | | Tylko pod 瘸dnym pozorem nie odpalaj silnika, bo go zatrzesz dos這wnie w u豉mku sekundy. Silnik od tarcia i wybuch闚 osi庵a temperatur� kilkuset stopni w moment, wi璚 pomys� raczej kiepski. |
ja nie moge czego to ludzie nie wymy郵� z braku wiedzy dot. silnik闚 spalinowych
a co do wody w uk豉dzie: spu嗆 dolnym w篹em od ch這dnicy ile sie da a potem zalej koncetratem. wymiesza sie z wod�
Albercik - 8 Lis 2011, 20:53
| Stunt_Man napisa�/a: | | a co do wody w uk豉dzie: spu嗆 dolnym w篹em od ch這dnicy ile sie da a potem zalej koncetratem. wymiesza sie z wod� |
to� to w豉郾ie napisa貫m
| Stunt_Man napisa�/a: | | ja nie moge czego to ludzie nie wymy郵� z braku wiedzy dot. silnik闚 spalinowych |
wyt逝macz zacz, je郵i� m康rzejszy, aczkolwiek zabawne jest, gdy ludzie 鄉iej� si� z innych w wyniku w豉snej niewiedzy
Stunt_Man - 8 Lis 2011, 20:59
zatar貫� kiedy� silnik odpalaj帷 go bez wody?
albo inaczej... odpala貫� kiedy� silnik bez wody?
Albercik - 9 Lis 2011, 05:11
Zatar貫m silnik, bo woda spierniczy豉 逝pni璚ie kamienia w ch這dnic�, a 4 minuty p騧niej ju� nie by這 czego zbiera� z silnika Ford Mondeo MK5 1.6 140KM...
JoeMix - 9 Lis 2011, 07:56
| Albercik napisa�/a: | Zatar貫m silnik, bo woda spierniczy豉 逝pni璚ie kamienia w ch這dnic�, a 4 minuty p騧niej ju� nie by這 czego zbiera� z silnika Ford Mondeo MK5 1.6 140KM... | Ale to by� gor帷y silnik i obci捫ony, zimny bez p造nu wytrzyma kilka minut,,, wi璚 odpalenie na chwile nie jest gro幡e
Albercik - 9 Lis 2011, 15:59
ale tak, czy inaczej lepiej spu軼i� ile si� da, a do reszty dola� koncentratu
|
|