| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Elektryka - [MK6] Kontrolka poduszki powietrznej

cosanostra_pl - 26 Paź 2011,  08:43
 Temat postu: [MK6] Kontrolka poduszki powietrznej
 Witam, zapaliła mi się dzisiaj w kontrolka poduszki powietrznej (Fiesta 2005).

1. Co mogę sprawdzić sam zanim pojadę do elektryka?
 2. Czy to, że często jest przesuwany fotel kierowcy (skrajne pozycje: b,blisko-b.daleko) mogło spowodować zapalenie się kontrolki? Są jakieś połączenia pod fotelem kierowcy (napinacze pasów itp) które mogły się rozłączyć?

Dzięki za pomoc.
 JoeMix - 26 Paź 2011,  09:32

Trzeba wsadzić łeb pod fotel i sprawdzić, ale coś być myślę powinno,,, 	  | cosanostra_pl napisał/a: |  	  | Są jakieś połączenia pod fotelem kierowcy (napinacze pasów itp) które mogły się rozłączyć? | 
 cosanostra_pl - 26 Paź 2011,  10:47

A wiesz może gdzie tego szukać, tak generalnie? Bezpośrednio pod fotelem nic nie zauważyłem - tak na szybki rzut oka.
 mieszko - 26 Paź 2011,  12:39

taka kostka , od gwałtownego przesuwania mogła się urwać - wystarczyło że podwinął się gdzieś kabel czy cuś , od wewnętrznej strony
 cosanostra_pl - 26 Paź 2011,  12:54

Widzę, że jestem na dobrym tropie
  Wczoraj wsiadłem po żonie i odsunąłem fotel prawie na max, po powrocie prawie na min przysunąłem. Dzisiaj rano zona dzwoni, że kontrolka poduszki się pali. 
 Taką kostkę można dokupić? Czy połączyć kabelki na stałe z pominięciem kostki?
 Odłączyć akumulator przed "zabawą" z kostkami?
 mieszko - 26 Paź 2011,  12:59

Lepiej zostaw kostkę , poza tym nie wiem czy technicznie będzie możliwe połączenie (zlutowanie) trochę mało miejsca a za dużo kabla nie ma sensu dawać , akumulator możesz odłączyć , na pewno wyjmij kluczyk ze stacyjki lecz najpierw zobacz co naprawdę "poszło" , może tylko ułamałeś plastik i kostka się wypięła.
 cosanostra_pl - 26 Paź 2011,  13:18

OKI thx za pomoc.

Mam jeszcze pytanko. W razie czego poduszka odpali w takiej sytuacji czy nie?
 mieszko - 26 Paź 2011,  13:24

| cosanostra_pl napisał/a: |  	  | 
 Mam jeszcze pytanko. W razie czego poduszka odpali w takiej sytuacji czy nie?
 | 

Właśnie , podłączam się pod pytanie , mam wyjęte obydwa fotele , poduszki są tylko w kierownicy i desce , jakby co to wystrzelą czy nie ???
 JoeMix - 26 Paź 2011,  13:50

Jeżeli układ rozpoznaje czy ktoś siedzi na fotelu czy nie,,, to nie wypali, jak rozpoznaje zapięcie pasów to powiedzmy 50/50,,,
 mieszko - 26 Paź 2011,  13:59

tyle to też wiem ale jak jest w Fieście ??? Nie chcę sprawdzać na własnej skórze
   lakiernik175 - 27 Paź 2011,  16:57

Teoretycznie poduszka powinna zadziałać tylko i wyłącznie po wstrząsie czujników . Ale nikt tego nie zagwarantuje.Boczne znajdują sie w progach.Przedni czujnik do ok 2003 na przednim pasie .Po tym roku znajduje się w sensorze pod lewarkiem.Żeby komuś nie przyszło do głowy potrząsać tym pudełeczkiem pod napięciem.
 ZAWSZE ODŁĄCZAJ AKUMULATOR.
 Chyba że masz żyłkę sapera....
   P.S.mk6 nie ma czujników kto siedzi na fotelu i nie ma czujników w zapięciach
 JoeMix - 27 Paź 2011,  17:13

| lakiernik175 napisał/a: |  	  | mk6 nie ma czujników kto siedzi na fotelu i nie ma czujników w zapięciach | 
  Serio? łamie poduszką nosy i kręgosłupy,,, bez jaj   Parzych - 27 Paź 2011,  17:23

Masz jakieś foto tego 	  | lakiernik175 napisał/a: |  	  | .Po tym roku znajduje się w sensorze pod lewarkiem. | 
  Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, powaga...   lakiernik175 - 27 Paź 2011,  18:05

| Parzych napisał/a: |  	  | Masz jakieś foto tego 	  | lakiernik175 napisał/a: |  	  | .Po tym roku znajduje się w sensorze pod lewarkiem. | 
  Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, powaga...   | 
 Serio.
   Pudełko(sensor) z naklejką:
 - zieloną, pomarańczową -czujnik na pasie przednim do ok 2003,04 roku( tak samo poduszki dwunabojowe do tego roku)
 -czarne pudełka  z różnymi literami-czujnik przedni nie występuje w ogóle w komorze silnikowej i jest zintegrowany w środku sensora
 Foto nie mam ale wystarczy potrząsnąć jak kulka w środku lata.
 lakiernik175 - 27 Paź 2011,  18:08

| JoeMix napisał/a: |  	  |  	  | lakiernik175 napisał/a: |  	  | mk6 nie ma czujników kto siedzi na fotelu i nie ma czujników w zapięciach | 
  Serio? łamie poduszką nosy i kręgosłupy,,, bez jaj   | 
 Niestety.....ZAPINAJ PASY
   Parzych - 27 Paź 2011,  18:10

lakiernik175, ale mi chodziło: pod jakim lewarkiem - biegów
   lakiernik175 - 27 Paź 2011,  18:13

lewarkiem- hamulca ręcznego
   Tak mi się powiedziało,napisało w szybkim skrócie

|  |