Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Jak zdjąć pokrywę kierownicy ?

jedrzejb - 21 Paź 2011, 18:21
Temat postu: [MK6] Jak zdjąć pokrywę kierownicy ?
Witam.

Może moje pytanie jest trywialne, ale mam problem ze ściągnięciem pokrywy kierownicy. Nie widzę tam żadnych śrub więc domyślam się, że jakieś zatrzaski. Ale ciągnę i tylko słyszę że plastik trzeszczy ale trzyma mocno, więc może robię coś źle? Oglądnąłem zdjęcia z wymiany ale nie widać tam żadnych zatrzasków. Więc może jakiś zdolny mechanik przykleił pokrywę na stałe?jakiś myk znacie?

hawaj - 21 Paź 2011, 18:36

jedrzejb napisał/a:
Nie widzę tam żadnych śrub więc domyślam się, że jakieś zatrzaski.

Coś tam na zatrzaskach raczej jest więc próbuj :hihihi:

JoeMix - 21 Paź 2011, 18:41

Co to jest pokrywa kierownicy,,,? ja rozumuje że to na środku, czyli w środku zapewne siedzi poduszka, puknij w coś autem to samo odskoczy :twisted:
jedrzejb - 21 Paź 2011, 18:48

Pokrywa kierownicy,miałem na myśli plastik na klaksonie ze znaczkiem ford.
hmm poduszki już raczej tam nie ma, ponieważ auto było bite Stąd wniosek że może mechanik przykleił. Ale czy ktoś z was to robił. Tak mi się wydaje, że już była na granicy pęknięcia a to chyba nie tak ma być.

mieszko - 21 Paź 2011, 19:12

Obracasz kierownicę o 90' i płaskim śrubokrętem ""odpinasz" plastik - nie wiem jak to nazwać - przekręcisz to zobaczysz , to samo z drugiej strony , ustawiasz kierownicę w pozycji normalnej i najlepiej gwoździem odbezpieczasz zatrzaski znajdujące się po wewnętrznej stronie kierownicy.
jedrzejb - 22 Paź 2011, 15:32

mieszko napisał/a:
Obracasz kierownicę o 90' i płaskim śrubokrętem ""odpinasz" plastik - nie wiem jak to nazwać - przekręcisz to zobaczysz , to samo z drugiej strony , ustawiasz kierownicę w pozycji normalnej i najlepiej gwoździem odbezpieczasz zatrzaski znajdujące się po wewnętrznej stronie kierownicy.

OK. Zgodnie ze wskazówkami, tylko trzeba jeszcze dodać że po odbezpieczeniu dwóch zatrzasków, trzeba jeszcze uwolnić trzeci, a robi się to przez ruszanie całą pokrywą lewo prawo i schodzi.

mieszko - 23 Paź 2011, 00:51

myślisz ze pamiętam o wszystkich ??? u siebie ściągałem z pół roku temu...
jedrzejb - 23 Paź 2011, 09:02

mieszko napisał/a:
myślisz ze pamiętam o wszystkich ??? u siebie ściągałem z pół roku temu...

chciałem tylko dodać wskazówkę dla potomnych :)żeby nie zaginęło