Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Szarpie przy puszczaniu sprzegla

Vegaa - 8 Paź 2011, 19:54
Temat postu: [MK4] Szarpie przy puszczaniu sprzegla
Mam problem z Fiestą.
Opisze po kolei:
Ruszam, puszczam sprzęgło auto szarpie, wciskam sprzęgło, wrzucam 2 bieg, puszczam sprzęgło i auto znowu szarpie. To samo jest przy pozostałych biegach, jedynie na 4 i 5 biegu to szarpanie jest słabsze. W korkach to katastrofa jest, podjeżdżać co chwilę z takim szarpaniem. Dzieje się tak przy "normalnej" szybkości puszczania sprzęgła, przy puszczaniu sprzęgła bardzo powoli tego szarpania już nie ma. Czy to objawy kończącego się sprzęgła ? :)

Ghost_Rider - 8 Paź 2011, 21:58

tez mam ten problem lecz ja wiem ze sprzeglo mam na 100% do wymiany ;-|
pablon - 9 Paź 2011, 20:36

A co sie dzieje gdy jadac powoli na 1 lub 2 puscisz szybko noge z gazu?. jesli szarpnie to poducha moze byc walnieta.
Vegaa - 10 Paź 2011, 16:14

Wtedy auto nie szarpie, ostatnio wymieniałem poduchę pod skrzynią, bo była zerwana i przejrzałem pozostałe, wszystko git.
Jeszcze jedną rzecz zauważyłem, auto stoi na luzie z wciśniętym sprzęgłem, jest ok, puszczam sprzęgło na luzie i słychać szumienie, wciskam sprzęgło i cisza, łożysko ?

Marcin - 10 Paź 2011, 17:08

Vegaa napisał/a:
puszczam sprzęgło na luzie i słychać szumienie, wciskam sprzęgło i cisza, łożysko

to norma

co do szarpania, to jak masz wbity bieg, hamujesz silnikiem i wciskasz gaz to też szarpie?

kiedyś przy uwalonym MAPie miałem poszarpywanie i przy okazji wir w baku

Vegaa - 10 Paź 2011, 18:34

Marcin napisał/a:
co do szarpania, to jak masz wbity bieg, hamujesz silnikiem i wciskasz gaz to też szarpie?

Sprawdzałem przed chwilą, nie szarpie.

Bezimienny - 10 Paź 2011, 18:37

Może tarcza sprzęgła sie wzieła była rozpier... pękła?
Marcin - 10 Paź 2011, 19:01

to wygląda na sprzęgło, może sprężynki na tarczy są uszkodzone, bez rozbierania się nie dowiesz.
Vegaa - 15 Paź 2011, 22:32

No nic, trzeba będzie znaleźć trochę wolnego czasu i zajrzeć :) Dzięki za pomoc :)