Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Obieg wody ma造/du篡, kierunek przep造wu, HCS

gacznik - 20 Lip 2011, 09:05
Temat postu: [MK3] Obieg wody ma造/du篡, kierunek przep造wu, HCS
Witam
Mia貫m takie objawy: po ok 3 min od odpalenia g鏎ny w捫 id帷y od obudowy termostatu robi� si� ju� ciep造, pozatym po ok 15 min jzady po mie軼ie w陰cza si� wentylator ch這dnicy co w HCS-ie nie jest normalnym obiawem.
Moja diagnoza -> Termostat. Wczoraj wymieni貫m termostat i uszczelk� pokrywy termostatu i odpali貫m 瞠by zobaczy� czy jest ok. I co? i lipa dalej to samo. Szuka貫m wi璚 dalej i odkry貫m, 瞠 ten cie雟zy w捫 wychodz帷y z pompy jest zimny, w篹e wodne id帷e do reduktora te� zime, podczas gdy ch這dnica by豉 ju� gor帷a. Dzisiaj jak przyjecha貫m do pracy otworzy貫m mask� i obkuka貫m 瞠 ma造 w捫 z pompy i w篹e do reduktora s� ciep貫. Czyli co? Pompa nie daje na ma造 obieg na wolnych obrotach, a podczas jazdy pompuje? Tak ma by� czy pompa trup? Co� innego mo瞠 jeszcze by�? zapchana nagrzewnica ogranicza przep造w?
Dzi瘯i za help

JoeMix - 20 Lip 2011, 09:41

Zr鏏 zdj璚ia z pod maski,,, i b璠ziemy my郵e�,,,
gacznik - 21 Lip 2011, 21:31

Pada ci庵le i jak wracam z pracy to ciemno ju� jest. W weekend zrobi� kilka fotek.
A p鏦i co niech mi kto� powie jaki jest kierunek przep造wu cieczy w HCS-ie?
Jest: pompa->nagrzewnica (i reduktor bo jest wpi皻y r闚nolegle)->kolektor dolotowy->blok? Czy odwrotnie?

JoeMix - 21 Lip 2011, 23:01

Jak pami皻am do pod kolektorem dolotowym jest wyj軼ie, bo jest on grzany wod� z bloku,,,
bid瞠j - 22 Lip 2011, 08:06

yyy a kt鏎e to "reduktor"?
JoeMix - 22 Lip 2011, 08:28

bid瞠j, od LPG, dlatego przyda造 by si� fotki, co jak jest pod陰czone,,,
bid瞠j - 22 Lip 2011, 08:34

fakt, nie skojarzy貫m. ale wypada這by wspomnie�, 瞠 jest elpid磨 :-P
Rebel - 22 Lip 2011, 08:41

gacznik napisa�/a:
po ok 3 min od odpalenia g鏎ny w捫 id帷y od obudowy termostatu robi� si� ju� ciep造

M闚isz oczywi軼ie o tym przewodzie oznaczym kolorem zielonym?

Uploaded with ImageShack.us

gacznik napisa�/a:
pozatym po ok 15 min jzady po mie軼ie w陰cza si� wentylator ch這dnicy co w HCS-ie nie jest normalnym obiawem

Za w陰czanie wentylatora jest odpowiedzialny termow豉cznikmnad termostatem. Przed otwarciem termostatu o ile jest w miare sprawny nie ma prawa za陰czy� wentylatora poniewa� nie idzie jeszcze na niego rozgrzana ciecz. U mnie przyk豉dowo w陰cznik jest lekko walni皻y i pracuje ci庵le ju� po otwarciu termostatu. Dlatego niedaleko bezpiecznika zamontowa貫m prze陰cznik. Teraz jest albo OFF albo AUTO. Nie widzia貫m sensu go wymienia�.

Jak sie zachowuje wskaz闚ka temperatury cieczy na desce? Pocz患szy od odpalenia zimnego silnika.

Bez fotek od ciebie wi璚ej nie da sie powiedzie�...

...i jeszcze co do termostatu. Za這篡貫� nowy? :fox:

gacznik - 22 Lip 2011, 09:04

Termostat oczywi軼ie nowy, orygina�
Tak m闚i� o tym w篹u zaznaczonym na zdj璚iu kolorem zielonym
Fotki w weekend wrzuc�.
Pod陰czenie reduktora: Na wyj軼iu wody z kolektora dolotowego jest tr鎩nik, z niego idzie do reduktora (water in), z reduktora (water out) w捫 jest wpi皻y tr鎩nikiem do w篹a id帷ego z nagrzewnicy do pompy wody.

Najbardziej dziwi mnie to, 瞠 otwiera si� termostat, i p造n idzie na du篡 obieg jak ma造 obieg jeszcze nie jest dogrzany. Jak jad�=obroty s� wy窺ze, to ma造 te� si� grzeje, ale jednak nie tak szybko jak powinien. Natomiast jak odpal� zimne auto i stoi na wolnych obrotach, to po kilku minutach p造n idzie na du篡 obieg podczas gdy ma造 jest zimny. Tak jakby pompa nie pompowa豉 na wolnych obrotach, albo jakby co� ogranicza這 przep造w. Spr鏏uj� w weekend pu軼i� ma造 obieg omijaj帷 nagrzewnic� i zobaczymy co b璠zie.

JoeMix - 22 Lip 2011, 09:11

Rebel napisa�/a:
U mnie przyk豉dowo w陰cznik jest lekko walni皻y i pracuje ci庵le ju� po otwarciu termostatu. Dlatego niedaleko bezpiecznika zamontowa貫m prze陰cznik. Teraz jest albo OFF albo AUTO. Nie widzia貫m sensu go wymienia�.
Termow陰cznik kosztuje kilkana軼ie z這tych, mo積a go wymieni� na skrzy穎waniu stoj帷 na czerwonym 鈍ietle (tylko trzeba odpowiedni klucz sobie wcze郾iej przygotowa�)
gacznik - 22 Lip 2011, 09:20

czujnik temp na desk�, nowy, zielony. Od odpalenia idzie powoli do g鏎y i zatrzymuje si� dok豉dnie w po這wie skali. Po wskaz闚ce nie wida� momentu otwarcia termostatu (tak mia貫m w poprzednim HCSie) Wskaz闚ka dochodzi do po這wy skali po ok 10 km jazdyy po mie軼ie przy temp zew ok 20'C czyli wg mnie troch� za d逝go
bid瞠j - 22 Lip 2011, 09:25

a co to za termostat kupi貫�? przypadkiem nie jaki� szit z allegro, albo najta雟ze co by這 w sklepie?

do HCSa potrzebujesz termostat o mo磧iwie najwy窺zej temperaturze otwarcia.

gacznik - 22 Lip 2011, 09:34

Pisa貫m wy瞠j, termostat nowy, orygina�, zamawiany na ford.sklep.pl.
Zdaje si�, 瞠 mia� 92-106 stopni