Forum FiestaKlubPolska -

Tuning stylistyczny - [MK6] Moja nowa gałka za 20 PLN - co sądzicie?

Gedziu79 - 28 Maj 2011, 19:33
Temat postu: [MK6] Moja nowa gałka za 20 PLN - co sądzicie?
...myślałem i myślałem aż wymyśliłem: po co szukać na allegro i ebajó gałki jakiejś wymyślnej do biegów, skoro mam za plecami w mojej pracy, fabrykę maszyn w której się aż roi od tokarzy i specjalistów obróbki skrawaniem:). Pan był miły i za 20 PLN wytoczył mi śliczną aluminiową gałeczkę do biegusiów, a jutro jeszcze weźmie ją i wypoleruje na szlifierni za friko :) heh stara gała leży w pudełku. Była dramatyczna.

Gałka z aluminium - koszt 20 zł:) u zaprzyjaźnionego tokarza w fabryce która jest za moją firmą :) 20 metrów od mojego biura :)

Nikuś - 28 Maj 2011, 19:59

Gedziu79, będę szczery: mnie to się nie podoba, powinno być zdecydowanie mniej szpiczaste, i w ogóle średnio mi się to widzi. Ale ode mnie olbrzymi plus za nietuzinkowość i pomysł.

Jak masz tam u siebie takich szpeców to poproś któregoś od CNC żeby Ci zrobił cyfry i te linie na gałce (zapomniałem jak się to profi nazywa).

ElGrey - 28 Maj 2011, 22:11

przyjdzie zima i szybko wrocisz do orginalnej galy, jak ci lapa przymarznie do tego draga :rotfl:
ogolnie zgadzam sie z przedmowca... nie ladna ;-|
no i zawsze brudna lapa :-P to aluminium niezabespieczone :-P
ja bym to troche pokolorawal by zlagodzic jej wyglad i polakierowal czesci polerowane klarem, bedzie wowczas przynajmniej niebrudzaca :twisted: i wygladu nabierze ;/

pawel182 - 28 Maj 2011, 22:32

Jakos dziwnie to wygląda...ten kształt. MOge się tylko domyślać na "czym" się wzorował tokarz :) Następnym razem niech sika po robocie a nie przed ;)
Gedziu79 - 28 Maj 2011, 23:00

heh no tak... teraz już rozumiem co miał na myśli, kiedy mówił:"...żonie NA PEWNO się spodoba" :D
elmek13 - 29 Maj 2011, 00:29

Gedziu79, prawie się zesikałem na widok... ale sorki moja gałka z BMW bije twoją na gałkę. Gałkę z BMw wyrwałem za free(darmo)
Gedziu79 - 29 Maj 2011, 08:34

Elmek13 daj fotę, obaczymy :)
Ziomek - 29 Maj 2011, 10:05

elmek13 napisał/a:
Gałkę z BMw wyrwałem za free(darmo)

Sorry za offtop, wyrwałeś to znaczy że co? Ze swojego BMW czy jakies może stało otwarte:D
Pomysł fajny jakby się do niego tokarz troszkę przyłożył, za spiczasta jak dla mnie.. Splanować można z góry troszkę i na płaskim wyfrezować numerki.

elmek13 - 29 Maj 2011, 10:25

Ziomek, pokaże, wam. Spoko. Tylko muszę cyknąć fotkę jak będę na garażu. A gałeczka była z BMW ale nie mojego. Po prostu przypadła mi do gustu. Lepiej się ją trzyma w dłoni jest większa niż fordowska.
Dominis - 31 Maj 2011, 18:54

oo tak, taka gałka będzie w lato parzyć a w zimę zaś będzie lodowata, nie polecam;)
TomeX500 - 31 Maj 2011, 21:24

Ja mam podobną tyle że "MAMO" i nie narzekam. W lecie aż tak bardzo nie parzy, plastikowe czarne też się nagrzewają. Ta jest spoko, tylko nie do końca kulista :P
elmek13 - 31 Maj 2011, 23:43

Zgodnie z obietnicą wrzucam fotkę gałeczki. Ciemno było, głucho wszędzie... ale fotkę zrobiłem.

burdzyk2 - 1 Cze 2011, 02:04

ja mam taką i powiem że wygodna jest bardzo :) i ani nie parzy ani zimna bardzo nie bywa dzięki skórce :)

ElGrey - 1 Cze 2011, 06:39

no prosta ale fajna, nie liczac oczywiscie napisu Wurcy Rycy Cescy :-P
elmek13 - 1 Cze 2011, 07:14

burdzyk2, ale ta gałka nie kosztowała 20 zł... Ale fajna, rozumiem, że jakoś ten napis zabezpieczono przed podarciem/poszarpaniem.?
Marcin - 1 Cze 2011, 07:40

czepiacie się gałki całej z alu za śmieszne pieniądze, to fakt, że kształt jest trochę kontrowersyjny :-P mogłaby być kulista i by było o niebo lepiej, na pewno jest lepsza niż plastykowa :)

jak się już chwalicie swoimi to wrzucajcie bezpośrednie zdjęcia, a nie linki do aukcji, która za dwa tygodnie będzie nieaktywna.

burdzyk2 - 1 Cze 2011, 10:22

elmek13 napisał/a:
burdzyk2, ale ta gałka nie kosztowała 20 zł... Ale fajna, rozumiem, że jakoś ten napis zabezpieczono przed podarciem/poszarpaniem.?

Nie znam się na technikach zabezpieczania, ani obszywania skórą... Wiem, że gała bardzo fajna, godna polecenia, fajnie w dłoni leży, a napis może troszkę się przybrudził jak z warsztatu wychodziłem i nie chciało się rączek myć, ale na pewno się nie szarpie, bo już dawno bym obrączką pociął chociażby przez ostro ścięta... Nie wiem jak to wytłumaczyć :nawalony:

TSRules - 1 Cze 2011, 18:17

gałka jak gałka, ale ja bym zmienił tą gumą z akordeonu na jakiś ładny mieszek, bo ford dał trochę ciała i to straszy swoim wyglądem a przecież auto młode :ok:
Gedziu79 - 1 Cze 2011, 18:26

elmek13 napisał/a:
Zgodnie z obietnicą wrzucam fotkę gałeczki. Ciemno było, głucho wszędzie... ale fotkę zrobiłem.

[url=http://img862.images...058.jpg]Obrazek[/URL]

Nie, no błagam cię, to ma być ta gałka? Ja myślałem że ty naprawdę masz coś WYPASIONEGO a ja właśnie takie powyrzucałem:) ale o gustach się nie dyskutuje:) każdy lubi co innego.

[ Dodano: Sro Cze 01, 2011 18:31 ]
TSRules napisał/a:
gałka jak gałka, ale ja bym zmienił tą gumą z akordeonu na jakiś ładny mieszek, bo ford dał trochę ciała i to straszy swoim wyglądem a przecież auto młode :ok:

no mam skórzany mieszek , w schowku leży, ale powiem wam że jak go założyłem to efekt z moim aluminiowym członkiem był mizerny. Tzn. moim zdaniem. Jak chcecie to założę jeszcze raz tą skórkę i cyknę fotę żebyście mogli się wypowiedzieć.

elmek13 - 1 Cze 2011, 19:49

Gedziu79, tak to ta gałka.
TSRules - 2 Cze 2011, 11:57

Gedziu79 napisał/a:
no mam skórzany mieszek , w schowku leży, ale powiem wam że jak go założyłem to efekt z moim aluminiowym członkiem był mizerny.

no z członkiem to tak :-P a na powaga to mieszek fajnie wygląda jak jest taki "fufiasty" :-) a nie naciągnięty i spłaszczony jak reklamówa z biedrony :yes:

Gedziu79 - 16 Cze 2011, 22:23

gotowa.

Oto:

I jak?

Nikuś - 16 Cze 2011, 22:51

Hmm, zapytaj tego majstra czy wie że poprzestał na obróbce zgrubnej gy Conajmniej porządna polerka by się przydała.
Gedziu79 - 16 Cze 2011, 23:04

hmm no właśnie zastanawiam się nad polakierowaniem jej żeby aluminium nie wycierało się. macie jakieś sugestie?
ElGrey - 16 Cze 2011, 23:15

Jak bys mial znajomosci i dac to do anodowania, moze nawet z barwieniem, wygladalo by zjawiskowo, no i znacznie wytrzymalsza anoda jest od lakieru :)
Niestety niewielu ma takie dojscia ;-(

Gedziu79 - 17 Cze 2011, 18:12

żadne znajomości. dziś dzwoniłem do firmy jednej (zaraz podam dokładne dane) i Pan powiedział że anodowanie na kolorek trwa 1 dzień a koszt zaanodowania gałeczki to od 12 do 15 PLN w zależności od koloru. (podobno niebieski najdroższy)

Tutaj:

ANODOWANIE ALUMINIUM _ TADGEN

hubi_2006 - 17 Cze 2011, 19:41

ElGrey napisał/a:
przyjdzie zima i szybko wrocisz do orginalnej galy, jak ci lapa przymarznie do tego draga

Dominis napisał/a:
oo tak, taka gałka będzie w lato parzyć a w zimę zaś będzie lodowata, nie polecam;)

Bzdury jakich mało :rotfl: :hahaha:
ElGrey napisał/a:
no i zawsze brudna lapa to aluminium niezabespieczone

:hahaha: a tutaj się prawie popłakałem :cojest:

Gedziu79 - 17 Cze 2011, 22:21

nie chciałem już nic pisać na te powyższe sprawy, bo nie mam ręki brudnej od aluminium. Jedyne co się dzieje to że gałka troszkę jakby matowieje, ale nie brudzi
ElGrey - 18 Cze 2011, 08:19

hubi_2006 co tu smiesznego, moj szwagier mial aluminiowa gale w swoim aucie i tej zimy nie dalo sie z tym jezdzic, lapa az przyklejala mu sie do galki :twisted: (gale juz wymienil) a niezabespieczone aluminium zawsze bedzie brudzic, moze nie za wiele ale jednak to juz kwestia kakretnego stopu, no i matowienie :-P pot naszych lapek nie nalezy do substancji obojetnych i zaczol juz trawic aluminium, bo nie jest zabespieczone :2xf:
TSRules - 18 Cze 2011, 11:50

hubi_2006 napisał/a:
ElGrey napisał/a:
przyjdzie zima i szybko wrocisz do orginalnej galy, jak ci lapa przymarznie do tego draga

Dominis napisał/a:

Bzdury jakich mało :rotfl: :hahaha:

no nie wiem, zimą zmieniałem kółko bez rękawic i powiem że łapy marzły od klucza jak cholera, przy tym pewno tak samo, oczywiście do czasu rozgrzania w kabinie pilota, pod warunkiem sprawnego termostatu :-)

posilę się odnośnikiem do innego forum:
http://astraklub.pl/viewtopic.php?t=8384

z cytatem:

"Ja mam całą metalową i jest zajebista, oprócz tego, że w zimę bez rękawiczek nie da rady zmieniać biegów."

oraz:
http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=11494

"Dla wszystkich którzy chcą sobie kupić metalową gałkę:
- zimą ziębi
- latem parzy img/smilies/smile"

:ok:

Gedziu79 - 18 Cze 2011, 14:08

po kompletnym zgnojeniu kill2 nunu mojej nowej gałeczki przez całe forum, postanowiłem że szanowni koledzy mogą cmoknąć mnie w pompkę :tyłek: (od paliwa) i zostawię ją choćbym miał zdechnąć :greenpeace: .

A na zimę, gdybym miał zmienić zdanie - w szafie trzymam starą oryginalną gałę, choć wcale mi się ona nie podoba :joint: .

A i tak wiem że zdychacie z zazdrości gy :D :P :2xf:

P.S. Jedynie notw ElGrey wysilił się na konstruktywną krytykę i poradził to i owo (dziękuję z góry - zastosuję się do anodowania ). Reszta po prostu pochwaliła się swoimi Radami Dobrego Wujka old w stylu: "fajnie stary ale i tak dałeś dupy bo to, bo tamto, bo brak polerki bo k..wa nie wiem co jeszcze."

Dzięks ElGrey :)

ElGrey - 18 Cze 2011, 22:06

:twisted: zawsze do uslug :twisted:
TSRules - 19 Cze 2011, 12:05

Gedziu79 przecież mi się twoja fiesta podoba :-) nawet pomimo silnika i gałki gy jak chcesz to sie zamienimy nawet, bo daleko nie mam :yes:
Parzych - 20 Cze 2011, 03:27

Gedziu79 napisał/a:
przez całe forum
Skoro kilka osób uważasz za "całe Forum"...
Gedziu79 napisał/a:
zostawię ją choćbym miał zdechnąć :greenpeace:
I na złość babci odmroź se uszy...
Marcin - 20 Cze 2011, 07:38

a mi się podoba i to dlatego, że jest oryginalna, to że może parzyć lub ziembić to już kwestia użytkowa, którą Mirek albo zaakceptuje albo wymieni gałkę.

Za zbędne kolejne wywody będę nagradzał czerwoną wstążką.

pozdro!

hubi_2006 - 20 Cze 2011, 14:18

Dałoby się w te frezy stawić czarne skórzane obrączki?
Gedziu79 - 12 Lip 2011, 22:16

pomyślę nad tym. ale nie wiem czy dać skórę czy gumę\