Forum FiestaKlubPolska -

Tuning stylistyczny - [MK3] Malowanie/farbowanie podsufitki.

Pedzacypodwiatr - 9 Kwi 2011, 01:39
Temat postu: [MK3] Malowanie/farbowanie podsufitki.
Na wstępie chcę podkreślić, jeżeli to zły dział, to proszę o przeniesienie.

Słuchajcie, próbował ktoś z was farbować/malować podsufitkę? Mojej skromnej osobie zamarzył się czarny kolor nad głową, jednak nie chce tego robić metodą `decocolor`, ponieważ nie chce aby po pewnym czasie coś sypało mi się na głowę (oczywiście tak nie musi być, dlatego też założyłem ten temat, boję się próbować :p). Jeżeli ktokolwiek robił takie coś, możecie poradzić czym to uczynić? :)

JoeMix - 9 Kwi 2011, 05:46

Zakurzenie czarnym sprayem daje całkiem ładny efekt z wyglądu, trochę szorstkie w dotyku się robi. Wyrwij na szrocie jakąś starą sztukę i spróbuj.
jackrzec - 10 Kwi 2011, 12:53

Ktos juz kiedyś tu na forum malował podsufitke - poszukaj, jest ten temat na pewno, bo niedawno go czytałem.
przemo_rsr - 10 Kwi 2011, 14:32

ja malowałem podsufitkę czarnym sprayem i nie wyszło tak źle :) ale, żeby efekt był dobry to ze 3-4 spraye mi poszły :)
Parzych - 10 Kwi 2011, 20:12

przemo_rsr napisał/a:
żeby efekt był dobry to ze 3-4 spraye mi poszły :)
To i tak z 7-8 razy taniej niż flokowanie...
Pedzacypodwiatr - 10 Kwi 2011, 21:33

Czekam na wolne w pracy. Niestety wszyscy się pochorowali, więc jako jedyny `tytan` ciągle zapierdzielam jak motorek, cóż, ktoś musi. :D W kazdym razie, dziękuję wam za odpowiedzi. Jutro jeżeli dobrze pójdzie to biorę się za malowanie. W ogóle założę sobie temat odnośnie mojego projektu auta. :P Ale to za kilka dni, będziecie mogli podziwiać modernizację Felka. :D
zajawa - 21 Kwi 2011, 15:44

To chętnie zobaczę to cudo i jestem ciekaw jak wyjdzie ta podsufitka bo też kiedyś nad tym myślałem.
Owocnej pracy

hubi_2006 - 23 Kwi 2011, 20:35

Gienek Wichura malował sprayem.
matrix-1990 - 26 Kwi 2011, 22:44

a ja się skuszę na zdarcie materiału i naklejenie alcantary :P
Buła2 - 26 Cze 2011, 14:37

słyszałem o osobach które malowały sprayem i nie narzekają jest to na pewno tańszy sposób niż obklejanie alcantarą ale może nie tak efektowny :D mój kolega obkleił podsufitkę alcantarą i efekt wspaniały ale już na rogu mu się odkleiło :/ dodam że plastiki najlepiej malować strukturą do zderzaków :)
Parzych - 26 Cze 2011, 21:02

Buła2 napisał/a:
plastiki najlepiej malować strukturą do zderzaków
Najlepiej to je poflokować... :yes:
Buła2 - 27 Cze 2011, 17:44

zgadza się ale chyba będzie na pewno ciut drożej niż strukturą :D
brewa7 - 11 Gru 2011, 20:18

przemo_rsr, Jakiej pojemności były te spraje i to mają być jakieś specjalne do plastików czy taki zwykly lakier samochodowy, bo mnie denerwują wszystkie te szare plastiki i wykończenia i może się pokuszę na następnych wakacjach na coś takiego.
Tylko nie wiem na jaki kolorek sobie to walnąć bo mam białą fiestkę i tak chciałbym jakoś tonację zachować. Bo już http://www.fiestaklubpols...p=622688#622688 tu wymysliłem jakiś może biały tunel środkowy tylko taki made in ja. I tak się zacząłem zastanawiać jak to zrobić ewentualnie, bo flockowanie jak widziałem jest cholernie drogie jak za deske rozdzielczą chcą 350-380zł.
Podpowiedzcie proszę. Co prawda pierw pasowałoby silnik wyszykować, żeby to jakoś chodzilo, ale w 20 letnim aucie zawsze coś mi się zepsuje więc trudno bedzie mi to wszystko zrobić.

Buła2 - 11 Maj 2012, 21:45

brewa7 ja malowałem u siebie w golfie plastiki teraz :) użyłem do tego lakieru do zderzaków z trotona(14zł puszka 400ml) , pod to dałem jeszcze podkład do plastików i póki co trzyma wsio:D tylko trzeba bardzo dobrze odtłuścić plastik benzyna ekstrakcyjną najlepiej , parę razy :D
Skfarek - 14 Maj 2012, 13:47

Buła2 napisał/a:
słyszałem o osobach które malowały sprayem i nie narzekają jest to na pewno tańszy sposób niż obklejanie alcantarą ale może nie tak efektowny

ze 3 spraye pewnie pójdą na podsufitkę (bo swoje materiał wchłonie), każdy po powiedzmy te 18 zł, czyli razem 54 zł

A teraz alcantara, tu masz po 14,99 za metr (1x1,50)?:
http://allegro.pl/alkanta...2314210109.html

ile potrzebujesz? 3 metry? Co daje 44,97 i do tego klej do tapicery, pucha pewnie za jakieś 20 zł, razem 64,97 zł.

Aż taka duża różnica? A efekt alcantarą o niebo lepszy :)

hubi_2006 - 16 Maj 2012, 13:41

Skfarek, :ok: