Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - szarpniecie

orzysz - 25 Mar 2005, 22:44
Temat postu: szarpniecie
Witam. Cos dziwnego mi sie dzieje a mianowicie jak chce przyspieszyc i wciskam gaz to tak mniej wiecej w polowie samochd przyducha i zaczyna spowrotem ciagnac. Mam gaznik webera dwugardzielowego.
JoeMix - 25 Mar 2005, 23:19

Przyśpieszacz... pytanie który (od najpewniejszego do najmniej prawdopodobnego):
1) Pompka przyśpieszcza w gaźniku...
2) Przyśpieszcza podciśnienieowy na aparacie zapłonowym...
3) Przyśpieszacz odśrodkowy w aparacie zapłonowym...

diodalodz - 25 Mar 2005, 23:26

pomieszane moze być coś z otwarciem 2 przepustnicy . Bo zdaje sie ze ona sie podciśnieniowo otwiera . Ale twoje auto nie jest standardowe wiec trzeba by sie tym przejechać zeby zobaczyć co i dlaczego .
orzysz - 26 Mar 2005, 10:24

Druga przepustnica otwiera sie w pelni mechanicznie. Zobacze zaloze dzisiaj drugi zaplon.
Żółwik Tuptuś - 26 Mar 2005, 16:03

A czy czasem tego Dwugardzielowego webera nie założyłeś bez uwzględnienia powrotu ? ( wtedy takie sztuki robi )
Gdyby było to w formie strzału a nie zmulenia to ztawiał bym na wyrobione otwieranie drugiegio przelotu .

orzysz - 26 Mar 2005, 19:45

Powrot mam zrobiony inaczej poprzez twojnik przed popmka i jest ok. No ja tez mam gaz i na gazie mi sie tylko tak robi
JoeMix - 26 Mar 2005, 21:22

A na gazie się tak robi, no to saty wiedz że na gazie nie ma pompki przyśpieszającej i mieszanka nie jest wzbogacana przy gwałtowym dociśnie niu pedłau gazu... iak depniesz to podłogi to silnika momentalnie zaciąga duzo powietrza, w chwile potem dopiero zaciąga gaz... a jak powoli wciskasz pedał też tak sie przytyka...
JoeMix - 27 Mar 2005, 21:32

Szarpnięcie na gazie? Mozna wyregulowac tak zeby teog nie było, ale ładnie pali wtedy... jak chce się oszczedzac, to trzeba się przyzwyczaić (take prawa fizyki - bezwładnośc powietrza) albo poprostu z wyczuciem i wprawą dosciskac predł gazu...