Forum FiestaKlubPolska -

LPG - [MK3] Kontrolka oleju zapala się i gaśnie.

zdaszek - 2 Mar 2011, 21:28
Temat postu: [MK3] Kontrolka oleju zapala się i gaśnie.
Witam.
Po założeniu miksera pomiędzy monowtrysk a przepustnicę zaczęła mi się zapalać kontrolka oleju. Tylko na I i II biegu i tylko jak dodam nagle gazu (czyli wtedy, kiedy silnik jest mocno obciążony). Kiedy ruszam spokojnie to jest ok. Na III, IV i V biegu nie ma znaczenia jak bardzo cisnę lub jakie są obroty silnika - kontrolka się nie zapala.
Co ciekawe, po wyjęciu miksera nic takiego się nie dzieje, czyli czujnik oleju dobry i pompa też.
Po założeniu miksera z powrotem, znowu kontrolka zaczęła się zapalać tylko w wyżej wymienionych przypadkach. Nie ma znaczenia na jakim paliwie jadę. Zaobserwowałem też zmianę w działaniu serwa pompy hamulcowej, ale tłumaczę sobie wzrost jego skuteczności tym, że jest teraz większe podciśnienie w kolektorze dolotowym.

Czekam na Wasze pomysły, bo mnie się już skończyły, a gazownik to mi raczej nie pomoże...

JoeMix - 3 Mar 2011, 08:57

Co ma wspólnego mixer od LPG z układem smarowania silnika to najmniejszego pojęcia nie mam,,,
zdaszek - 3 Mar 2011, 12:06

Ja również.
Zapytałem, bo może kotś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać.
Zastanawiam się czy odmy mają coś wspólnego z tym. Bo w tej chwili w kolektorze dolotowym a więc i w obudowie filtra powietrza jest większe podciśnienie przy nagłym otwarciu przepustnicy, a więc i w tej odmie może być większe podciśnienie.
Dobrze kombinuję ?

[ Dodano: Wto Mar 08, 2011 21:20 ]
Problem rozwiązany.
Instalacja została jeszcze raz wyregulowana i teraz nic się nie zapala niezależnie jak bardzo cisnę na obojętne którym biegu. Wcześniej przy ruszaniu auto było trochę słabe, a teraz jest ok.