Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Niskie ładowanie

Pietrekk - 1 Mar 2011, 19:04
Temat postu: [MK3] Niskie ładowanie
Jakiś czas temu padł mi altek, wymieniłem go było ok, ładowanie 14.4V, ostatnio zaczęły się schody, rozładowało mi akumulator raz, naładowane, okazało się że za małe ładowanie, po nocy wszystko do normy wróciło, 14,4. Dziś znowu zaczęło się, auto już do garażu i robimy, podejrzenie padło na rozrusznik, bo miał problemy z kręceniem, wymiana nie dała nic, akumulator naładowany, no to wziąłem na próbę regulator napięcia ze starego, wymiana, żadnej różnicy, napięcie mierzone na alternatorze (+ do śruby do której jest kabel, - do obudowy) wykazuje ok 12,8V, na akumulatorze tak samo. Wymieniłem też tą kostkę taką małą, nie wiem jak to się nazywa fachowo. Nadal nic. Naciągnąłem trochę pasek bo piszczał czasem, tu naraz po przekręceniu zapłonu nie świeci kontrolka ładowania w ogóle, ładowanie jest takie jak było ok 12.8V. Co może być przyczyną, gdzie szukać usterki? Bo już mi brakło pomysłów. Silnik 1.6 CVH.
drzeniow - 1 Mar 2011, 19:10

Pietrekk napisał/a:
padł mi altek, wymieniłem go

moze znow założyłeś padnięty co pochodził trochę czasu i znów jest martwy.
Akumulator ile ma lat?
Klemy są w dobrym stanie czy osadził sie na nich nalot? Jesli tak to je wyczyść.
Sprawdz masy w samochodzie moze nie ma dobrego przejscia.

przemo_rsr - 1 Mar 2011, 19:12

Pietrekk, tak jak napisałdrzeniow, i sprawdź jeszcze w jakim stanie są przewody prądowe, czy nie sypią się :)
Pietrekk - 1 Mar 2011, 19:12

Masa dobra, sprawdzałem. Aku kupiony w zeszłym roku w kwietniu chyba. Klemy są ok. Tyle że stary nie miał całkiem ładowania, ten ma, ale jednak za małe :/

[ Dodano: Wto Mar 01, 2011 19:14 ]
No ale to by w takim razie było na samym alternatorze, tam mierzyłem ładowanie za niskie jeśli kable złe?

przemo_rsr - 1 Mar 2011, 19:15

regulator napięcia dobry??
Pietrekk - 1 Mar 2011, 19:16

Regulator przełożyłem ze starego, sprawdzić czy jakakolwiek różnica będzie, nic się nie zmieniło. Na tym co był i na starym jest tak samo.
przemo_rsr - 1 Mar 2011, 19:18

rozumiem, to wyglada na to, że poszukaj nówki, i tyle, bo najprawdopodobniej już zużyty będzie
Pietrekk - 1 Mar 2011, 19:20

Sam regulator? Czy altek cały?
drzeniow - 1 Mar 2011, 19:24

Pietrekk napisał/a:
Sam regulator? Czy altek cały?

skoro obydwa regulatory niz nie zmieniają to wina bedzie prawdopodobnie w altku, pojedz na szrot i założ na próbe inny przy sprzedawcach, jesli bedzie dobrze to zapłać i ciesz się jazdą.

Pietrekk - 1 Mar 2011, 19:26

No właśnie to był jedyny jaki był tam co pasował by, ten który mam. Pytanie też czy oba regulatory są sprawne, jakoś sprawdzić się go da?
przemo_rsr - 1 Mar 2011, 19:31

miernikiem,
Pietrekk - 1 Mar 2011, 19:39

A jak konkretnie? Bo jeśli chodzi o elektrykę to leże kompletnie.
przemo_rsr - 1 Mar 2011, 19:43

Pietrekk, a ja się uczę dopiero jej tak dobrze, daje Ci nie pomogę, niestety :)
drzeniow - 1 Mar 2011, 19:50

regulator napięcia ma za zadanie nie dopuścić podczas wysokich obrotów alternatora do wytworzenia prądu większego niz te 14V z hakiem dlatego szczerze wątpie aby miał on znaczenie do tego że altek słabo ładuje.
kuba87 - 1 Mar 2011, 19:53

ja do mojej tez wstawiłem nowy alternator i tez po ok tygodniu akumulator padał a przyczyny nie znalazłem myslę ze musiałbyś szukać w kablach moze zwarcie jakies masz
Pietrekk - 1 Mar 2011, 19:53

To co może być przyczyną jako tako? Może fakt coś z tymi kablami? Choć w to wątpię skoro na samym altku też niskie jest. Nic no trzeba będzie gdzie indziej poszukać chyba.

[ Dodano: Wto Mar 01, 2011 19:54 ]
Kuba ja ładowanie mam, ale za niskie, może być że przebicie czy coś i nie tak jest?

przemo_rsr - 1 Mar 2011, 19:56

Pietrekk, dlatego sprawdź okablowane, robiłeś SWAP to powinieneś mieć instalacje w małym palcu :-P
Pietrekk - 1 Mar 2011, 19:57

Kable wydają się być dobre niby, jako tako muszę przejrzeć dokładnie wszystko. Może dodam jeszcze że jak np nie chciał odpalić, to chwile postał i było ok, trzymałem go długo na mierniku to napięcie rosło.
przemo_rsr - 1 Mar 2011, 20:00

to w takim wypadku, według mnie musi być "upływ",
przejrzyj kable

vegetagt - 1 Mar 2011, 20:02

12,8V na wolnych obrotach? A przy 2000rpm nie będzie 14,4 V ?
przemo_rsr - 1 Mar 2011, 20:04

vegetagt, wiem do czego dążysz, mam coś takiego w transicie i nie mogę dojść co to jest, na wolnych kiepsko ładuje, a po dodaniu gazu ładuje ale i tak za nisko, i niego , może byc podobna sytuacja, ;/
kuba87 - 1 Mar 2011, 20:05

ja cała instalacje elektryczną od xra miałem i mimo ze ją pozlepiałem i tak gdzies cos było nie tak najlepiej jakbys ten alternator oddał na gwarancję lub zrob taki myk ze od plusa na aku ciągniesz kabelek z zaroweczką i podpinasz go do małej srubki na alternatorze odpal i wtedy sprawdz ładowanie
Pietrekk - 1 Mar 2011, 20:07

Idę sprawdzić to co Kuba napisał, sprawdzę dam znać. Na obrotach też sprawdzę.
JoeMix - 1 Mar 2011, 20:14

vegetagt napisał/a:
12,8V na wolnych obrotach? A przy 2000rpm nie będzie 14,4 V ?
Nie,,,

Nie świeci się kontrolka,,, :głowąwmur: :głowąwmur: :głowąwmur: Ile razy można *** o tym samym pisać, do sprawdzenia kabel i cała otoczka,,, jak to wszystko będzie OK to dopiero za zabawę z alterem trzeba się wsiąść,,,

Pietrekk - 1 Mar 2011, 20:29

Kontrolka świeciła na początku, potem przestała. Wziąłem i przegazowałem ją, ładowanie wzrosło do ponad 14, trzymało się na takim poziomie na niskich obrotach, zrobiłem sobie rundkę, sprawdzam znowu ponad 12, na obroty nie reguje
kuba87 - 1 Mar 2011, 20:30

daj altek na gwarancję njwidoczniej cos w nim jest nie tak... zobacz szczotki jak wyglądają
HAWRAN - 1 Mar 2011, 20:44

Sprawdź naciąg paska i stan paska klinowego i napinacz.
Stunt_Man - 1 Mar 2011, 22:12

Pietrekk napisał/a:
Wziąłem i przegazowałem ją, ładowanie wzrosło do ponad 14, trzymało się na takim poziomie na niskich obrotach, zrobiłem sobie rundkę, sprawdzam znowu ponad 12, na obroty nie reguje

brak wzbudzenia?

Pietrekk - 2 Mar 2011, 20:16

I tak, wymiana kabla od altka do rozrusznika, naciągnięty porządnie i tu wyszło, pasek się ślizga bo rolka na altku jest wyjechana, niby naciągło się i jest ok, ale ze wskazaniem na wymianę.