Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Pompa sprzęgła/sprzęgło

master - 28 Lut 2011, 15:06
Temat postu: [MK4] Pompa sprzęgła/sprzęgło
Witam zaczęło sie 2 tyg temu wracając z Warszawy, pedał sprzęgła zostawał w połowie swojego położenia. Dojeżdżając do domu (15km) pedał już w ogóle nie odbijał. Pojechałem do pierwszego mechanika (niestety mój sprawdzony z przyczyn zdrowotnych sie zawinął). Diagnoza padnięta pompa sprzęgła. Wymienił ją po jakimś czasie. Ostatnio ruszając zauważyłem kałuże pod samochodem, lampa sie zapaliła od hamulców!!! Dolałem płynu i ciągle wycieka. Pojechałem znowu do tego magika i mi mówi że jak jest wyciek między skrzynią a silnikiem to na pewno wysprzęglik albo skrzynie trzeba wymienić bo teraz cylinderek dalej sie wysuwa i wycieka płyn. Krzyknął mi że koszt będzie ok 2 tyś.
Czy aby na pewno aż tak może to być kosztowne i tak sie zepsuć z dnia na dzień?

JoeMix - 28 Lut 2011, 16:50

Tak, tym bardziej ze wtedy niewracający pedał to mogła być nie wina pompy,,, poważnie, trzeba zrzucić z silnika skrzynie i obejrzeć wysprzeglik,,,
Ziomek - 28 Lut 2011, 22:12

Jak poszedł wysprzęglik to pewnie podlało tarczę więc komplet do wymienienia(wg ford sklep 499zł), a za robotę to jak sobie krzykną, 300zł bierze warsztat niedaleko mnie, znajomy może Ci taniej zrobić.
A co tam jeszcze jest zepsute że 2K powiedział?

MARIUSZ.B - 28 Lut 2011, 22:52

master napisał/a:
Krzyknął mi że koszt będzie ok 2 tyś.

Matko boska :9: Odezwij się do mnie na PW.

master - 3 Mar 2011, 08:33

witam, jak najszybciej zabrałem od niego samochód i pojechałem na spokojnie do innego, uruchomiłem troche znajomości. Ma sie okazać dziś lub najpóźniej jutro no i facet sensownie mi wyjaśnił o co może chodzić i na pewno nie 2 tyś a max 500 zł.
Tamten po wymianie pompy stwierdził po tygodniu jazdy że cylinderek ma większy zakres i teraz czas na skrzynie że do wymiany a ten nowy mówi że regeneracja w zupełności wystarczy i że do opla jakiegoś ostatnio zapłacił 60 zł.
Więc jestem bardzo dobrej myśli. :2xf:

Marcin - 3 Mar 2011, 08:51

master napisał/a:
Tamten po wymianie pompy stwierdził po tygodniu jazdy że cylinderek ma większy zakres i teraz czas na skrzynie że do wymiany a ten nowy mówi że regeneracja w zupełności wystarczy i że do opla jakiegoś ostatnio zapłacił 60 zł.

że co? regeneracja skrzyni??? jak nie masz sprzęgła i cieknie płyn to do wymiany wysprzęglik i po kłopocie, do jakich Ty mechaników jeździsz...

Ziomek - 3 Mar 2011, 08:57

Marcin napisał/a:
ak nie masz sprzęgła i cieknie płyn to do wymiany wysprzęglik i po kłopocie

Nie wiadomo jak z tarczą..Nie ślizga Ci sprzęgło?

TSRules - 3 Mar 2011, 14:20

master napisał/a:
Krzyknął mi że koszt będzie ok 2 tyś.

jelenia szuka, za dwa to masz drugą fiestę na części :-)

master - 4 Mar 2011, 09:55

Tak dokładnie myślał że na jelenia trafił. Pojechałem do innego mechanika bardziej z zamiłowania bo on w ciągu dnia robi co innego i wysprzęglik trzeba tylko wymienić. Sprzęgło o dziwo sie nie ślizga co go zdziwiło tak jak was.
W poniedziałek wstawiam samochód do naprawy i już fifi będzie dalej mi służyć.
Facet ma dostęp do części oryginalnych forda bo kiedyś pracował w serwisie więc myśle na powodzenie i moje zadowolenie.