|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Przegub - montaż
Paweł_S21 - 9 Lut 2011, 16:36 Temat postu: [MK3] Przegub - montaż Witam,
Mam pytanie,
Wczoraj mi wypadł przegub z mocowania od strony koła i nie wiem jak go włożyć...co trzeba odkręcić i jakie czynności wykonać? Proszę o pomoc...
JoeMix - 9 Lut 2011, 16:54
Wypadł przegub z piasty koła czy się rozpiął? (w środku w feldze jest dziura a w niej powinna być duża nakrętka na gwincie - jest czy jest dziura?)
Smok - 9 Lut 2011, 16:58
Z mocowania to prawdopodobnie z piasty.
Tam w środku jest chyba seger - jeśli spadł to oś mogła wypaść z samego przegubu.
Paweł_S21 - 9 Lut 2011, 17:08
Z piasty koła wypadł. Wszystko jest jak na miejscu jak powinno być...Tylko cała półoś mi teraz wisi;/ Sorry że niezrozumiale piszę ale nie jestem specjalistą
JoeMix - 9 Lut 2011, 17:16
Paweł_S21 napisał/a: | Z piasty koła wypadł. | Czyli jak spojrzysz na koło to na samym środku masz dziurę na wylot,,, Paweł_S21 napisał/a: | Wszystko jest jak na miejscu jak powinno być... | Paweł_S21 napisał/a: | Sorry że niezrozumiale piszę ale nie jestem specjalistą | Dlatego proste pytanie - jest w środki dziura (wypadł z piasty przegub cały) czy jest w środku duża nakrętka (rozpiął się przegub i wypadła półośka)
Paweł_S21 - 9 Lut 2011, 17:20
Jest duża nakrętka i tak jak piszesz rozpiął się przegub i wypadła półośka. Dzięki za naprowadzenie bo nie wiedziałem jak to opisać
JoeMix - 9 Lut 2011, 17:31
Czyli jak auto stoi na ziemi to tę dużą nakrętkę w kole trzeba odkręcić, potem podnieść auto, zdjąć dla wygody koło,,, przez jakiś drewniany klocek lekko puknąć ze strony gdzie była nakrętka - przegub powinien wpaść do środka,,, wyciągnąć całkiem,,,
Jak Ci wygląda to co "wisi" pod autem,,, jest goły pręt - czyli wypiela się półośka z przegubu czy na końcu coś jest (coś na wzór elementu nr 4) czyli rozpadł się przegub i wysypały kulki,,,
[ Dodano: Sro Lut 09, 2011 17:33 ]
To co wyciągniesz z piasty i wymyjesz ładnie z brudu w ropie powinno wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu poniżej - jak jest puste w środku to przegub do wymiany (chyba że masz zawartość (rysunek powyżej)
Paweł_S21 - 9 Lut 2011, 17:46
aha ok Dzięki JoeMix już mi się wszystko wyjaśniło
A to co wisi to właśnie taki goły pręt nie ma nic na końcu także tragedii nie bedzie.
Jak będę miał jakieś problemy to napiszę ale teraz wątpię
Jeszcze raz dzięki za pomoc
JoeMix - 9 Lut 2011, 18:00
No to dalej opis,,,
Jak wymyjesz ładnie przegub (chodzi o to żeby w środku nie daj piasku, błota nie było) to tak samo końcówkę pręta ładnie czyścimy, polecam nowa osłonę przeguby założyć (taka guma), połowę smaru z kompletu pakujemy do przegubu, połowę do osłony,,, zapinamy przegub na półośce,,, zwrotnice trzeba odkręcić od wahacza (jedna śruba na dole), po odkręceniu śrubę TRZEBA wyjąc, wtedy jak pukniesz w wahacz to odczepi się od zwrotnicy i będzie ją można odciągnąć na bok tak aby włożyć przegub w piastę, jak ładnie się wsunie to mocujemy ponownie zwrotnice do wahacza, mocujemy osłonę, przykręcamy NOWĄ nakrętką przegub do zwrotnicy odpowiednim momentem,,, i tyle,,,
Kwestie dlaczego to się rozpięło (luzy w zawieszeniu czy temu podobne) pomijam,,,
TomQ - 9 Lut 2011, 18:18
Samo od siebie, jak wszystko jest w dobrym stanie, raczej się chyba nie rozpięło.
jackrzec - 9 Lut 2011, 19:43
TomQ napisał/a: | Samo od siebie, jak wszystko jest w dobrym stanie, raczej się chyba nie rozpięło. | Dokładnie! A inna sprawa w jaki sposób to się mogło rozpiąc tak że wypadło w ogóle? Jest luz ale nie taki duzy, bo w końcu wahacz trzyma zwrotnicę i za bardzo na bok to ona nie pójdzie.
Smok - 10 Lut 2011, 14:51
Na końcu półosi jest pierścień segera?? --(jeszcze się nie spotkałem aby nie było)-- Jeśli tak to trzeba przegub rozłożyć, włożyć półoś i zabezpieczyć nowym pierścieniem. A dlaczego wypadło? Może przy pełnym skręcie przesuneło silnik i powstało na tyle luzu, że wyskoczył.
krowka1991 - 14 Lut 2011, 17:46
w każdym fordzie z tego co wiem jest ten pierścień w przegubie niestety to nie vw ze walniesz młotkiem i zejdzie ja tak u siebie w mk3 ce 2 załatwiłem dopiero mi ojciec powiedział ze tam są te pierścienie XD
drjanusz - 14 Lut 2011, 17:58
krowka1991 napisał/a: | w każdym fordzie z tego co wiem jest ten pierścień w przegubie niestety to nie vw ze walniesz młotkiem i zejdzie |
A tatuś nie tłumaczył że na siłe-to GWAŁT sie nazywa
Marcinowaty - 14 Lut 2011, 19:10
Też młotkiem próbowałem. Dobrze że dojrzałem te pierścienie. Dopiero wtedy przegub się zsuną z półosi.
|
|