| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Mechanika - [MK6] Problem ze spryskiwaczem tylnej szyby

hawaj - 24 Sty 2011,  19:09
 Temat postu: [MK6] Problem ze spryskiwaczem tylnej szyby
 Witam. Mam taki problem nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby .Pompke słychać ale płyn nie leci , może zwinął się wężyk albo coś się zatkało ? wie coś co to może być? Pozdrawiam
 wtyk - 24 Sty 2011,  20:14

Odkręć lewy reflektor, będziesz miał dojście do zbiorniczka płynu, pompki spryskiwacza i wężyków. jeżeli tam będzie wszystko ok to postaw samochód w suchym miejscu pompuj silniczkiem i zobacz gdzie się zrobi plama pod samochodem
   hawaj - 25 Sty 2011,  12:05

| wtyk napisał/a: |  	  | Odkręć lewy reflektor, będziesz miał dojście do zbiorniczka płynu, pompki spryskiwacza i wężyków. jeżeli tam będzie wszystko ok to postaw samochód w suchym miejscu pompuj silniczkiem i zobacz gdzie się zrobi plama pod samochodem   | 

Próbowałem ale żadna plama pod autem się nie pojawiła. Pompke w pojemniku słychać tak jak mówiłem , węzyki koło zbiorniczka na płyn nie pozaginane ani nic. Nie wiem może pod podsfufitką się zagioł bo kiedyś ją ściągałem i właśnie od tamtego czasu nie działa spryskiwacz tylnej szyby.
 Neo178 - 25 Sty 2011,  12:43

A dysza nad szybą Ci nie zamarzła? Niekiedy tak się dzieje, że pompka ciągnie płyn, a z dyszy nic nie leci...
 hawaj - 25 Sty 2011,  13:40

| Neo178 napisał/a: |  	  | A dysza nad szybą Ci nie zamarzła? Niekiedy tak się dzieje, że pompka ciągnie płyn, a z dyszy nic nie leci... | 

Nie , ten problem mam gdzieś od maja poprzedniego roku. Przy temperaturze +30s płyn nie leci.
 Neo178 - 25 Sty 2011,  14:28

A jak kupowałeś autko to takie coś już było?

Mój znajomek miał taki przypadek jak oglądał auto do kupna, też tylni spryskiwacz nie chodził - okazało się (w jego przypadku), że autko było składane z 2 połówek i przy składaniu ktoś wężyk ścisnął czymś i płyn nie leciał.
 hawaj - 25 Sty 2011,  15:32

| Neo178 napisał/a: |  	  | A jak kupowałeś autko to takie coś już było? 
 Mój znajomek miał taki przypadek jak oglądał auto do kupna, też tylni spryskiwacz nie chodził - okazało się (w jego przypadku), że autko było składane z 2 połówek i przy składaniu ktoś wężyk ścisnął czymś i płyn nie leciał.
 | 

Nie jak kupiłem to działało. Mam ten problem gdzieś od maja.
 Neo178 - 25 Sty 2011,  16:26

Przednie spryskiwacze chodzą normalnie, a problem jest tylko z tylnym ?
 hawaj - 25 Sty 2011,  16:32

| Neo178 napisał/a: |  	  | Przednie spryskiwacze chodzą normalnie, a problem jest tylko z tylnym ? | 

Dokładnie tak , przednie sikają ładnie a tylny ? Nic. Słychać Pompke jak jak pociągne manetkę do siebie i chce sobie sprysnąć tylną szybe.
 Neo178 - 25 Sty 2011,  17:00

Nie wiem czy jest taka opcja, ale może się zapchała dysza. Nigdy nie spotkałem się (poza tym przypadkiem opisanym powyżej) z takim czymś
   hawaj - 25 Sty 2011,  17:08

| Neo178 napisał/a: |  	  | Nie wiem czy jest taka opcja, ale może się zapchała dysza. Nigdy nie spotkałem się (poza tym przypadkiem opisanym powyżej) z takim czymś   | 

W maju ściągałem podsufitke i może gdzieś ten przwodzik został przygnieciony hmmm? Jak zrobi się troche cieplej to spróbuję to ogarnąć
   rafantek - 26 Sty 2011,  02:07

albo rozłaczył sie na łaczeniu. Nie słyszysz gdzies ze leci płyn w dachu?
 bercik302 - 4 Maj 2011,  14:38

odnawiam temat, mam taki problem nie wiem czy to tylko u mnie czy wszystkie fiesty mk6 tak mają. Dokładniej chodzi o to że przednie spryskiwacze działają max do 60km/h później płyn już nie dolatuje na szybę sunie się powoli po masce i lekko na szybę
  sprawdziłem wszystkie wężyki nie są pozaginane, dysze ustawiłem na maxa w górę na postoju psikają na samą górę szyby ale podczas jazdy tak jak pisałem. Czyżby pompka do wymiany ?? jurek - 4 Maj 2011,  15:35

| bercik302 napisał/a: |  	  | nie wiem czy to tylko u mnie czy wszystkie fiesty mk6 tak mają | 

Coś w tym jest, bo w mojej mk6 tylne spryskiwacze działają albo nie, szczęściem z przednimi nigdy nie ma problemu
 Neo178 - 4 Maj 2011,  21:33

| bercik302 napisał/a: |  	  | odnawiam temat, mam taki problem nie wiem czy to tylko u mnie czy wszystkie fiesty mk6 tak mają. Dokładniej chodzi o to że przednie spryskiwacze działają max do 60km/h później płyn już nie dolatuje na szybę sunie się powoli po masce i lekko na szybę  sprawdziłem wszystkie wężyki nie są pozaginane, dysze ustawiłem na maxa w górę na postoju psikają na samą górę szyby ale podczas jazdy tak jak pisałem. Czyżby pompka do wymiany ?? | 

Moje na postoju psikają na 2/3 wysokości szyby. Na sam dół szyby mi psikają (parę cm wyżej od tego czarnego paska dookoła szyby) ale przy 130km/h. Może nie problemem są dysze i wężyki tylko może pompka już nie domaga i sik nie ten

|  |